Revoltele sangeroase de la Kiev au trecut in plan secund protestele din Venezuela, cu care revolutia ucraineana are mai multe aspecte in comun.
Protestatarii au construit baricade si la Caracas, si la Kiev, s-au inregistrat morti si de o parte si de cealalata (iar daca in Venezuela numarul mortilor a fost foarte mic, presa a insisitat foarte mult pe moartea unei foste regine a frumuserii), in fiecare tara a existat cate un lider al opozitiei arestat (Leopoldo Lopez ar fi varianta venezueleana a Iuliei Timosenko), si unul si celalalt dintre guvernele contestatae a revenit la putere dupa ce au fost confruntate cu proteste si pierderea puterii la mijlocul anilor 2000, iar cel mai important este ca este vorba despre miza indepartarii a doua regimuri pro-ruse (unul in vecinatatea imediata a Federatiei Ruse, celalalt infipt in coasta SUA, in emisfera vestica).
Daca aceasta paralela intre cele doua miscari de contestare ale unor guberne anti-occidentale ar fi sa se pastreze, vestile nu sunt tocmai bune pentru tabara Iuliei Timosenko. Spre exemplu, in Venezuela, protestele ce au izbucnit la inceputul lunii februarie au consacrat un nou lider al opozitiei: Leopoldo Lopez, absolvent de Harvard, radical si dornic sa preia conducerea intregii opozitii. Lopez l-a eclipsat pe Henrique Caprilles, un oligarh venezuelan, fostul contracandidat la prezidentiale al lui Nicolas Maduro, actualul presedinte si succesorul lui Hugo Chavez.
Situatia este asemanatoare cu cea din Ucraina, avand in vedere ca si aici un oligarh a candidat din partea dreptei impotriva anti-occidentalilor condusi de Viktor Ianukovici. Mai mult, acesta din urma (fost electrician la o companie sovietica de ransport local si apoi sef de autobaza) are un trecut asemanator cu al lui Nicolas Maduro (fost sofer de autobuz si lider sindical).
Insa mai exista o trasatura comuna. De la Kiev pana la Caracas, protestatarii comunica intre ei prin aplicatia walkie-talkie Zello. Aceasta permite celor care folosesc smartphone sa trimita mesaje vocale scurte unui utilizator individual sau unui grup de utilizatori. CNN noteaza ca aceasta aplicatie este mai utila decat Twitter atunci cand utilizatorul se afla in mijlocul unei multimi zgomotoase. De altfel achizitionarea de catre Facebook a aplicatiei WhatsApp arata ca tot mai multi utilizatori de smartphone doresc sa trimita mesaje doar unui utilizator anume, nu unei intregi armate de ”prieteni”.
Zello a fost creat chiar in Rusia, insa acum compania se afla in Texas. Aplicatia a fost una dintre cele mai descarcate de pe Internet in ultimele saptamani, in Ucraina si Venezuela. Venezuelenii iesiti in strada pentru a protesta impotriva succesorului lui Hugo Chavez s-au plans insa ca principalul provider de internet, serviciul public CANTV a blocat aceasta aplicatie.
Alexei Gavrilov, principalul responsabil pe partea de tehnologia al Zello a confirmat pentru presa americana ca Zello a fost blocat de autoritatile de la Caracas. Imediat, Zello a venit cu remediul si a anuntat ca a updatat aplicatia pentru Android, care acum schimba automat IP-ul si face mult mai dificila blocarea. Zello a facut apel al Apple si BlackBerry sa aprobe versiunile updatate ale Zello, pentru ca utilizatorii (protestatarii) sa poata avea acces la acest serviciu.
Treptat, avantajul detinut de curentul chavist in Venezuela se va pierde in fata taberei neoliberale care sustine apropierea fata de de Washington, insa ritmul schimbarii de regim va fi mult mai lent decat inUcraina, socul fiind atenuat de rezervele uriase de petrol ale Venezuelei, din care o parte iau drumul Statelor Unite. Venezuela era in 2013 al patrulea mare exportator de petrol catre SUA.
Autor: Calin Marchievici
Sursa: Cotidianul
Eu vad o asemanare foarte mare si cu ceea ce numim Revolutia Romana.