Politică

Monica Ghiurco, scrisoare deschisă către Stelian Tanase: “Constat cu regret că în calitate de director general interimar îmi cenzuraţi filmul, iar în calitate de istoric îmi faceţi un proces de intenţie nemeritat şi neargumentat.

larry-wattsSCRISOARE DESCHISĂ

Stimate domnule Stelian Tănase,

Nu v-am felicitat de ziua dumneavoastră, permiteţi-mi să o fac acum: La mulţi ani! A fost prea mare înghesuială la uşa biroului dumneavoastră. Mulţi prieteni care îşi doresc emisiuni la TVR, şi mai mulţi subalterni dornici să vă intre în graţii… Sinceră să fiu, nu am vrut să vă stric ziua întrebându-vă de ce aţi decis să vă începeţi interimatul în fruntea TVR cu un act de cenzură. Asupra unui documentar istoric premiat de APTR, intitulat “Moştenirea clandestină” şi realizat de subsemnata. Am tot sperat că nu a fost decât o eroaretehnică sau umană, sau pur şi simplu o neînţelegere speculată cu abilitate de cine ştie cine şi cu ce intenţii… Speranţa mea s-a spulberat însă, brutal, ieri, ascultându-vă conferinţa de presă în care aţi făcut afirmaţii de o gravitate extremă la adresa filmului pe care l-am făcut şi care v-a iritat atât de mult încât aţi trecut peste orice reguli şi v-aţi impus voinţa în mod arbitrar.

Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii:
“intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă”, sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare. Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să văsolicit, cu toată aprecierea şi respectul cuvenit unui istoric de reputaţia dvs., să vă motivaţi afirmaţiile făcute. Constat cu regretcă în calitate de director general interimar îmi cenzuraţi filmul, iarîn calitate de istoric îmi faceţi un proces de intenţie nemeritat şi neargumentat.

Un pretext minunat pentru a stabili de unul singur că nu aţi găsit în TVR jurnalişti de calitate, ci doar simpli slujbaşi la stat, netalentaţi, lipsiţi de valoare, neinteresanţi pentru marile planuri editoriale pe care le aveţi cu Televiziunea Publică. Motiv pentru care sunteţi “nevoit”, nu-i aşa? să recurgeţi masiv la colaborări externe.

Statutul ziaristului din televiziunea publică nu îmi conferă numai dreptul, ci mai ales obligaţia de a mă “opune în mod făţiş oricărei încercări de monopolizare, oligarhizare, distorsionare sau cenzurare a informaţiilor de interes public, ca şi oricărui tip de influenţă care ar putea afecta liberul acces la informaţie al cetăţeanului” (Art. 31). Vă anunţ că în calitatea mea de ziarist al televiziunii publice am libertatea de a prezenta opinii nepopulare, în mod argumentat, bineînţeles! Spre deosebire de dvs., care din postura de Director
General interimar v-aţi rezumat la a-mi face un proces de intenţie şi atât.

În final, îmi permit să vă reamintesc personalităţile care apar în acest film, ale căror opinii şi mărturii au construit analiza subiectelor prezentate de-a lungul celor 10 episoade: acad. Dinu C. Giurescu (istoric), acad. Dan Berindei (istoric), acad. Florin Constantiniu (istoric), dr. Larry Watts (cercetător american), prof. univ. dr. Cristian Troncotă (istoric), prof. univ. dr. Mihai Retegan (istoric), prof. univ. dr. Ioan Scurtu (istoric, fost director al Arhivelor Naţionale), conf. univ. dr. Laurenţiu Constantiniu (specialist în spaţiul ex-sovietic), col.(r) Filip Teodorescu (fost locţiitor al şefului Direcţiei a III-a, Contraspionaj) ambasador Romulus Ioan Budura (diplomat de carieră, sinolog), generalul de armată (r) Mircea Chelaru (fost şef al Statului Major General al Armatei Române), ambasador Traian Bordeianu (reprezentatul României la CAER), Lavinia Betea (jurnalist), Marius Oprea (istoric), precum şi
supravieţuitori din închisorile comuniste care au descris inimaginabila teroare la care au fost supuşi în vremea regimului trecut.

Sunt sigură că dacă vreunul dintre istoricii de prestigiu din lista de mai sus ar fi sesizat neadevăruri istorice în filmul meu, ar fi fost primii care le-ar fi semnalat şi cu siguranţă Consiliul Naţional al Audiovizualului ar fi sancţionat Televiziunea Română.

Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul “Moştenirea clandestină”. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice.

Cu consideraţie,
Monica Ghiurco
jurnalist TVR

Sursa: Mostenirea clandestina

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu ma mira defel modul cum procedeaza dl S. Tanase. Era de mirare sa faca altfel. Cat de abuziv este dumnealui se poate vedea si din faptul ca atunci cand avea emisiune cu celalalt roman vopsit cu rosu numit M. Dinescu nu exista nici o singura propozitie a poetului pe care sa nu i-o intrerupa agresiv si intempestiv si sa vorbeasca unul peste altul fraze intregi, bruindu-se reciproc. Sa n-aveti doamna incredere in greci nici cand fac cadouri. Cu atat mai mult in acest domn corcit cu roman si rezultand bruta de care v-ati lovit. Cat de curand o sa-l dea afara, nu va ingrijorati. E sigur !

  • Stimata doamna,MONICA G. sa stiti ca romanii plecati( fugaritide saracie….umiliti si desconsiderati….de toate guvernele postdecembriste ) prin lume,urmarim cu deosebita ATENTIE,serialul Mostenirea clandestina.Discut cu multi romani din diaspora de pretutindeni,despre continutul atat de important al acestui serial,deoarece este o gura de aier prin respiratia toxica de 24 de ani a poporului Roman.Prin efortul facut de D-stra,impreuna cu DlLarry w.scrieti si informati istoric.ca sa aduceti linistire si lumina in inimile Romanilor,la atatea intrebari.stelian tanase ,ESTE OBLIGATnu numai fata de D-stra,cat si in fata unui popor in virtutea articolului din constitutie impotriva oricarei forma de cenzura,sa EXPLICE DETALIAT de ce a fost determinat sau\si obligat sa intervina sa opreasca serialul.Cea ce urmeaza sa faceti,este sa LUPTATI ( se vede clar ca va fi necesar ) folosindu-va de toate parghiile legislative sa obtineti ADEVARUL ACESTEI CAUZE a TVR ,si c u l m e a in anul 2014.Probabil Dl L.W. mai are de scris o carte,iar d-stra M.G o sa aveti mai mult de lucru la acest serial…..NB : fereste-ma Doamne de…Romani !….