Politică

Varianta surprinzătoare a lui Iohannis: TroiAna Birchall prim-ministru!

Simplist vorbind, moţiunea de cenzură are două variante: să cadă, şi atunci Guvernul rămîne în funcţie, sau să treacă, iar atunci Opoziţia îşi instalează un nou Guvern. Realitatea de acum arată însă că lucrurile nu vor nici pe departe atît de simple decît dacă moţiunea de cenzură nu va trece. Dacă însă aceasta va fi un succes al Opoziţiei, în mod oarecum surprinzător, lucrurile se complică dramatic. 



În mod cert, la Cotroceni se discută şi se fac planuri pentru a se stabili ce se va întîmpla dacă moţiunea de cenzură va trece, astfel încît decizia finală să sporească şansele lui Klaus Iohannis de a obţine victoria în alegerile prezidenţiale, dar nu oricum, ci cu un scor uriaş care să-i asigure o legitimitate mai mare decît cea obţinută acum cinci ani.

Varianta cea mai simplă ar fi ca Ludovic Orban, candidatul deja anunţat al PNL, să fie propus ca Prim-ministru. Numai că ProRomânia, prin vocea lui Victor Ponta, a anunţat că partidul nu va vota pentru un Guvern condus de preşedintele actual al PNL („Am fost întrebat dacă îl votez pe Orban. Nu, domnule, nu îl votez şi nici nu mi-a cerut Ludovic Orban”), iar asta dă peste cap calculele, căci un Guvern PNL-USR ar obţine doar 140 de voturi în parlament, iar diferenţa pînă la 240 nu poate fi acoperită de minorităţi sau cîţiva independenţi. Cu alte cuvinte, fără voturile Pro România, un guvern Orban al alianţei PNL-USR nu va trece, iar efectul ar fi devastator pentru Klaus Iohannis în perspectiva alegerilor prezidenţiale! Mai ales dacă şi ALDE va vota împotriva unui guvern condus preşedintele PNL.

O altă variantă, intens discutată prin culise, ar fi cea a unui guvern ALDE-ProRomânia, susţinut de PNL şi USR, cu un prim-ministru al cărui nume să nu conteze. O spune acelaşi Victor Ponta, al cărui rol în această perioadă pare să fie unul foarte important: „Domnul Iohannis să accepte ideea de a numi, nu un premier de la PSD sau PRO România, că nu o să o facă, ar fi împotriva interesului lui politic, dar un premier proeuropean, inteligent, profesionist, cu o majoritate funcţională”.

În privinţa USR, lucrurile sînt deja tranşate, căci partidul a spus în repetate rînduri că nu intenţionează să participe la guvernare pînă la alegerile generale, aşa încît este de anticipat că useriştii vor vota aşa cum le va indica preşedintele Klaus Iohannis, cu care, deşi se află în competiţie electorală directă, nu ar vrea să intre în conflict.

O singură variantă nu a fost luată în calcul pînă acum decît tangenţial, dar care merită să fie analizată: aceea ca, încă de acum, apropiaţii lui Klaus Iohannis să discute cu cei PSD pentru susţinerea unui guvern care să fie condus de altcineva decît Viorica Dăncilă! Pe surse am aflat că propunerea la care se gîndeşte Klaus Iohannis ar putea să fie una şocantă: ANA BIRCHALL!

Oricît de surprinzătoare ar fi, această variantă nu este lipsită de substanţă. În primul rînd, nimeni nu poate să-i garanteze lui Iohannis că, în cazul în care Guvernul Dăncilă va pica la moţiune, va reuşi să-l aducă la Palatul Victoria pe Ludovic Orban, căci mulţi dintre actualii şi vechii pesedişti care vor vota pentru căderea guvernului Dăncilă nu vor fi de acord cu un guvern PNL-USR şi în nici un caz cu Orban premier!

La fel se va întîmpla şi în cazul unui guvern ALDE-ProRomânia, pentru care chiar şi unii dintre liberali n-ar fi de acord, căci atunci ar apărea întrebarea: de ce am dat jos guvernul PSD dacă va trebui să instalăm la Palatul Victoria un guvern al foştilor pesedişti?

În această zonă de incertitudine care ar putea surveni după eventuala trecere a moţiunii de cenzură, strategii din jurul preşedintelui Iohannis sînt obligaţi să ia în calcul şi varianta unui alt guvern PSD, care însă să fie condus de cineva care să-i fie loial, pe care să-l manevreze în aşa fel, încît PSD să nu-l încurce în campania electorală, ci, din contră, să-i facă mai uşoară confruntarea cu o Viorica Dăncilă îngenunchiată, dar care are toate şansele să intre în turul doi, mai ales după atitudinea pasivă a lui Dan Barna, cel care părea să fie acum cîteva luni pericolul principal pentru Klaus Iohannis.

Din acest punct de vedere, ANA BIRCHALL se califică în mod incontestabil ca posibil premier PSD care să fie pe placul lui Klaus Iohannis! Stau mărturie toate acţiunile Anei Birchall în calitate de ministru al Justiţiei: conflictul cu şefa CSM, declaraţiile sale împotriva SIIJ, acel „to do list” primit de la procurorul general al SUA. Toate acestea sînt pe placul lui Iohannis, iar căsătoria Anei Birchall cu un milionar american apropiat al ambasadei SUA nu face altceva decît să-i întărească Preşedintelui convingerea că, deşi este membru PSD, TroiAna Birchall ar putea să să joace în perioada următoare un rol la fel de important ca acel cal de lemn al lui Ulisse, trimis în dar celor din cetatea Troia!

O asemenea variantă ar putea fi votată de PNL şi USR la sugestia lui Iohannis, dar şi de ProRomânia şi ALDE, beneficiind şi de o parte a PSD, mai exact aceia care n-ar mai vrea ca Viorica Dăncilă să rămînă în funcţie, chiar dacă ei n-ar vota acum pentru căderea guvernului! Mai ales că, în această variantă, funcţiile din PSD şi cele din guvern s-ar redeschide, iar doritorii nu vor întîrzia să se înscrie pe listă.

Toate aceste variante ar putea să fie considerate pacifiste, adică rezultate din negocieri, discuţii sau aranjamente de culise. Dacă nici una dintre ele nu va putea să fie validată, Klaus Iohannis are la îndemînă şi varianta războinică: aceea de a-i ameninţa pe parlamentari cu alegerile anticipate! Adică să declanşeze dizolvarea parlamentului după alegerile prezidenţiale în cazul în care două propuneri de Prim-ministru nu ar trece în interval de 60 de zile. Mulţi dintre actualii parlamentari n-ar mai fi siguri că ar prinde un nou mandat, aşa încît o a doua propunere de Premier ar trece şi dacă numele nominalizatului ar fi Grivei!

Pînă joi, deci, oricare dintre variante este posibilă. Nenorocirea noastră este că viitorul guvern nu va depinde de vreun „Program de guvernare” sau de vreun „Proiect de ţară”, ci doar de aranjament politicianiste, cu ţinte mărunte, care fac din „Putere” doar o luptă dură pentru ciolan.

Autor: Ion Spânu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …hai s-o vaz pe bitch_all in fruntea guvernului… ce ”munci” grele va avea… o sa fim prima tara din lume cu un prim ministru blow… si uite ca nu-mi aduc aminte cum se traduce in romana un cuvint din argoul italian, ca tot e pomenit in articol… cuvintu’ in cauza fiind chiar asta, ”TROIA”… poate traduce un cunoscator… cred ca e ceva de bine da’ nu reusesc sa-mi amintesc… insa la citi traiesc prin Italia, sint sigur ca se stie traducerea…

  • Daca chiar va fi asa, atunci e clar ca Plavanul ar fi cel mai mare slugoi din Istoria Romaniei, pt care ordinele primite de la stapanii sai se executata imediat, oricat de scandaloase, mizerabile sau perverse ar fi acestea!