Politică

Vâlcele, singura apă medicinală românească: ”O îmbuteliem așa cum vine din pământ”

valcelePe piața din România există, la momentul actual, un singur producător de apă medicinală, un produs aparte care, prin conținutul său special de minerale, are efecte terapeutice dovedite. La primul concurs național de ape minerale, brandul Vâlcele a primit și un premiu pentru gustul și aspectul apelor sale.

”Apele minerale medicinale sunt ape cu un conţinut ridicat de minerale, acesta fiind motivul principal care determină efectele terapeutice. Din acest motiv, aceste ape sunt foarte rare şi valoroase deoarece este foarte dificil să identifici surse de apă cu conţinut ridicat de minerale alcătuit doar din elemente chimice benefice organismului”, explică  Silviu Manole, general manager al, societatii care îmbuteliază apa minerală medicinală Vâlcele.

Izvoarele de unde astăzi de procură apa medicinală sunt cunoscute de mii de ani, aici existând “Colonia Aquarium Vivarum”, loc de restabilire a sănătăţii din perioada romană. Şi în istoria mai apropiată de vremurile noastre, Vâlcele este pomenită în primul compendiu de ape minerale ale Europei, scris de Lucas Wagner profesor de “idropie” la Universitatea din Viena în 1773, unde se menţionează“Vâlcele, prima baie a Transilvaniei”.

Fiecare sticlă de Vâlcele conține apa în forma în care ea a fost procurată de la izvor. ”Conform legislaţiei şi tradiţiei apei minerale medicinale apa este îmbuteliată aşa cum vine din pământ, fără nicio intervenţie, fără a scoate sau a introduce ceva în apă. În acest mod, apa ajunge la cumpărători aşa cum a fost ea făcută şi echilibrată în cel mai performant laborator pe care îl cunosc: natura. În acest mod apa făcută la pulsul pământului – 7,85 hertzi – păstrează informaţia energetică atât de necesară organismului cât şi structurarea moleculară benefică”, explică Silviu Manole.

Ape minerale medicinale se găsesc în toate regiunile montane sau submontane cunoscute în tradiţia balneară din România, dar punerea în valoare a unui izvor însă implică riscuri financiare mari şi foarte mult timp alocat fără ca să ai garanţia că la final izvorul va putea fi exploatat şi valorificat. Astfel, potrivit directorului, primul pas pentru crearea unui brand de apă medicinală este identificarea locului forajului sau un izvor existent artezian. Aici se execută forajul şi se fac primele analize chimice. Dacă rezultatele sunt bune se trece la etapa următoare.

”Izvorul intră în perioada legală de explorare, care durează 3 ani, timp în care se fac sute de analize de stabilitate chimică, debit şi, foarte important, stabilitate în sticlă. Accentuez stabilitate în sticlă deoarece după cum ştiţi avem foarte multe staţiuni balneare cu ape terapeutice deosebite, dar care nu au stabilitate. Adică, la câteva zile de la îmbuteliere apa se degradează dezvoltând miros şi gust profund dezagreabil care o face improprie consumului. Şi mai trebuie menţionat, apropo de riscuri, că o analiză costă măcar 1.000 euro, trebuie făcute sute de analize în trei ani şi gândiţi-vă ce înseamnă la final sau pe parcursul perioadei de explorare să trebuiască să admiţi că apa nu corespunde şi ai aruncat banii pe un proiect neviabil. Dacă şi această etapă s-a îndeplinit cu succes urmează pasul următor”, declară Silviu Manole.

Studiile medicale, esențiale pentru avizare

Faza următoare este cea referitoare la studiile pentru stabilirea şi atestarea indicaţiilor terapeutice. Pe scurt, ani de studii în clinici autorizate şi institute acreditate, mii de litri de apă administrate la sute de bolnavi şi şoricei, analize clinice, aparatură, medici, interpretare date şi toate acestea pentru obţinerea indicaţiilor terapeutice.

”Dacă există rezultate, e bine, dacă nu, sunt bani pierduţi. Abia acum vine partea cunoscută a afacerii: se construieşte fabrica şi se intră în bătălia din piaţă unde începi să îţi găseşti loc în raft şi să convingi cumpărătorii că merită să dea banii pe produsul tău. Şi implicit vine momentul în care un om de bună credinţă dar care nu are cum să ştie toate aceste lucruri îţi spune într-o discuţie: “Hai domnule că tot un litru de apă este şi ce mare lucru faceţi că o puneţi într-o sticlă cu etichetă şi cereţi atâţia bani… apa este gratis”, explică Silviu Manole .

Foarte important în cazul apei Vâlcele este conținutul ridicat de magneziu și forma care îl face ușor de asimilat de organism. Mulțumită compoziției sale, apa medicinală este recomandată pentru o serie de afecțiuni și cure de ”întărire” a organismului: dispepsii gastrice, atonii gastrice, constipatii cronice, colita mucomembranoasa, sechele dupa hepatită, hepatită cronică, litiază biliară, cură de repaus a căilor biliare sau anumeii. Site-urile de specialitate recomandă Vâlcele și pentru ast sau bronșite.

Apa medicinală Vâlcele se comercializează în hipermarketuri și are un preț similar cu cel al altor ape minerale autohtone.

Sursa: Agrointel

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cum de se intampla sa fie la o asa investitie manager roman ? sau doar el e roman iar firma e de …prin lume adunata ?