Politică

Vaclav Klaus: Uniunea Europeana a ajuns sa semene cu Uniunea Sovietica

Vaclav KlausUniunea Europeana s-a transformat intr-un proiect nedemocratic si elitist, comparabil cu dictaturile comuniste din Europa de Est care interziceau opiniile diferite, a declarat presedintele ceh Vaclav Klaus intr-un discurs rostit, joi, in fata Parlamentului European, transmite AP. In semn de protest, cativa europarlamentari au parasit sala in care liderul ceh isi tinea discursul.

Klaus a afirmat ca actualele practici ale UE amintesc de perioada comunista, cand URSS controla estul Europei si cand discutiile sau dezbaterile nu erau tolerate. “Nu cu multi ani in urma, in partea noastra de Europa am trait intr-un sistem politic care nu permitea alternative si de aceea nici opozitia parlamentara”, a declarat presedintele ceh, adaugand ca “am invatat lectia amara ca fara opozitie nu exista libertate”.

Oficialul de la Praga a afirmat ca UE trebuie sa-si concentreze eforturile pentru a oferi prosperitate europenilor, nu sa caute o uniune politica mai stransa.

Vaclav Klaus a criticat si politica europeana potrivit careia integrarea in UE este singura varianta pentru un viitor corect. “Acest lucru este de neacceptat. Cei care indraznesc sa gandeasca diferit sunt catalogati ca dusmani”, a afirmat presedintele ceh.

El a spus ca “intre cetatenii din UE si europarlamentari este o distanta mare, si nu doar din punct de vedere geografic”, a acuzat sistemul birocratic de la Bruxelles si a criticat din nou Tratatul de la Lisabona despre care a afirmat ca “va inrautati lucrurile”.

Klaus, a carui tara detine in prezent presedintia UE, este cunoscut pentru opiniile sale eurocsceptice. El a refuzat, de exemplu, sa amplaseze steagul UE deasupra sediului presedintiei cehe, afirmand ca tara sa nu este o provincie a UE

Klaus a fost huiduit joi de o parte dintre europarlamentari. In acelasi timp, liderul ceh a fost aplaudat de nationalisti si alti eurosceptici. “Nu m-am confruntat pana acum cu aceasta situatie, cand tara care are presedintia Uniunii sa compare UE cu URSS”, a declarat europarlamentarul belgian Ivo Belet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8UVYIxw1q1A&feature=related[/youtube] text discurs – engleza

sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-international-5432898-vaclav-klaus-uniunea-europeana-ajuns-semene-uniunea-sovietica.htm