Politică

Vaclav Klaus Junior devine liderul unei noi mişcări politice eurosceptice în Cehia

Vaclav Klaus Junior, fiul fostului preşedinte ceh Vaclav Klaus, a fost ales liderul unei noi mişcări politice eurosceptice, în cadrul unei convenţii a mişcării desfăşurate sâmbătă în oraşul Brno, a relatat agenţia CTK preluată de dpa potrivit Agerpres.



Klaus a format în iunie Mişcarea civică tricoloră, de orientare naţional-conservatoare şi anti-UE, după ce a fost exclus din formaţiunea liberal-conservatoare ODS pentru că a făcut o paralelă între directivele UE privind protecţia datelor şi Holocaust.

Mişcarea urmează să decidă până la sfârşitul lui octombrie în ce priveşte participarea la alegerile locale din 2020 şi cele generale din 2021, a spus Vaclav Klaus.

Sondajele îi creditează pe tricolori cu circa 3,5% din intenţiile de vot, insuficient pentru a intra în forul legislativ, menţionează dpa.

În discursul susţinut la Brno, Klaus a evocat necesitatea combaterii maoiştilor şi a neomarxiştilor şi i-a catalogat pe participanţii la protestele ecologiste Fridays for Future drept “tineri militanţi comunişti”.

El s-a angajat totodată să apere clasa muncitoare, să “redea ţara poporului” şi să susţină “lumea normală” în faţa ideologiilor care duc la sărăcie, intimidare, dictatură şi fanatism.

Tatăl său, primul şef de guvern al Republicii Cehe după destrămarea Cehoslovaciei şi ulterior al doilea preşedinte ceh, este cunoscut la rândul său pentru poziţia sa eurosceptică, dar pentru o serie de alte puncte de vedere controversate, între care negarea contribuţiei omului la încălzirea globală.

Autor: George Traicu

Sursa: Știri pe surse