Politică

Vă place cum își iau istoria înapoi?

Argumentele folosite de deontologi pentru a-l disculpa pe moralul de Lazar sint de fapt o oglinda a sufletului lor fascist. “A respectat ordinele, nimic altceva”. “Ce putea sa faca, saracutul?”



Amaritii de deontologi habar n-au ca folosesc exact, dar exact aceleasi argumente ca cele folosite de nazisti dupa cel de-al doilea razboi mondial. “Doar am respectat ordinele, nimic altceva”. “Nu noi sintem vinovati”

Acest tip de pseudo-justificare este necrutator deconstruit intr-una din cele mai celebre si mai puternice carti despre moralitate scrise vreodata: “Banalitatea raului”, de Hannah Arendt.

Despre Eichmann, perseverentul functionar disciplinat care a coordonat cu profesionalism de furnicuta deportarea evreilor in lagarele de exterminare.

Fix la fel s-a disculpat si deontologul de Eichmann, inainte sa fie judecat si spinzurat de evrei, care-l rapisera din Argentina si-l adusesera la Jerusalim pentru proces: “Doar am respectat ordinele. Nu am nici un fel de vina.”

Cartea este lectura obligatorie in scolile occidentale, acolo unde societatea chiar e preocupata de felul in care fascismul se poate furisa insidios inapoi in sufletele noastre.

Aici, insa, la deontologii nostri tefelisti, nu conteaza. Fascismul le infloreste in inimi si in fapte. Si nimanui nu-i pasa. “A respectat doar ordinele”

Exact la fel cum au respectat ordinele si cei care au bagat-o la puscarie pe Elisabeta Rizea, nu-i asa? Sau precum cei care au aprins focul la cazan la Auschwitz. Niste disciplinati, cu totii. Fara pic de vina.

Va place cum isi iau istoria inapoi?

Autor: Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada Facebook