Analize și opinii Politică

Va fi “stop joc” pentru finanţarea datoriilor de stat

Trezoreria SUA are nevoie de 20 miliarde dolari în emisiuni noi în fiecare săptămână. La un moment dat, însă, la licitaţii nu se vor mai putea prezenta suficienţi creditori privaţi şi muzica se va opri, iar politicienii vor trebui să îşi înghită minciunile din ultimii 30 de ani. “Suntem pe muchia unei crize în pieţele de bonduri”, afirmă Stockman.

Până acum, Rezerva Federală a derulat ceea ce fostul oficial american numeşte “mama tuturor monetizărilor”. Balanţa Fed-ului avea 900 miliarde dolari după 93 de ani de existenţă înainte de căderea băncii de investiţii Lehman Brothers. În 2008 a fost nevoie de numai şapte săptămâni pentru ca Ben Bernanke să adauge încă 900 miliarde dolari pe un bilanţ care în răstimpul de trei ani a ajuns la 3.000 de miliarde dolari. Este o mişcare copiată de toate băncile centrale importante, cele mai mari opt instituţii trecând de la bilanţuri cumulate de 5.000 miliarde dolari la începutul crizei, la 15 miliarde dolari în prezent. Se mai pot acestea tripla încă o dată? Stockman crede că nu, şi de aceea următoarea criză se va dezlănţui cu putere.

Deflaţia va evapora bogăţia falsă

Pieţele, acum, nu pot găsi puncte de echilibru. Dobânzile şi spread-urile sunt ireale, curbele de randament nu sunt determinate de piaţă, legea cererii şi ofertei nu funcţionează în ceea ce priveşte economiile şi investiţiile, iar discounturile care includ ratele viitoare ale inflaţiei nu mai sunt descoperite de investitori. “Nu sunt pieţele libere la lucru. Sunt tipăritorii de bani şi prietenii lor care pervertesc ceea ce odată obişnuiam să numim pieţe de capital”, spune Stockman.
El consideră că şocul va veni mai întâi în piaţa titlurilor de stat, urmând să se propage pe toate categoriile de active: “Dacă piaţa de bonduri merge către dislocare, contagiunea se va răspândi către toate pieţele de active. Va fi o vânzare masivă. Cred că totul în lume este supraevaluat – acţiuni, bonduri, mărfuri, valute. Prea multă tipărire de bani şi prea multă expansiune a datoriilor au dus preţurile tuturor claselor de active către niveluri artificiale, neeconomice. Pericolul pentru lume nu este o inflaţie sau deflaţie clasică a bunurilor şi serviciilor; este o drastică reajustare a preţurilor activelor financiare inflamate”.

Oamenii îşi vor îndrepta nemulţumirea către bancherii centrali

Întrebat dacă piaţa se poate corecta fără o astfel de dislocare masivă, David Stockman răspunde negativ: “Când eşti aşa departe la capătul crăcii, cum să te mai întorci înapoi?”. Fed se află la capătul celor 3.000 de miliarde dolari de pe bilanţul său. Investitorii de pe Wall Street s-au învăţat să anticipeze mişcările băncii centrale. Ei cumpără acolo unde ştiu că Fed va interveni cu monetizările mai târziu. Dacă ar avea cea mai mică bănuială că Rezerva Federală vrea să îşi restrângă bilanţul aiuritor, vor vinde ca nebunii încă dinainte; aşa se face că bancherii centrali sunt împietriţi de frică la gândul că dacă încep să îşi reducă bilanţurile, vor dezlănţui demonii.
Fostul oficial al Administraţiei Reagan apreciază că, în cele din urmă, nemulţumirea publică va fi direcţionată împotriva autorităţilor de politică monetară: “Cred că oamenii vor da vina pe cei de la Fed pentru minciunile lor. Când noua criză va sosi, întrevăd torţe şi furci îndreptându-se către clădirea Eccles, unde Fed îşi are birourile”.

“Nu sunt pieţele libere la lucru. Sunt tipăritorii de bani şi prietenii lor care pervertesc ceea ce odată obişnuiam să numim pieţe de capital.”
– David Stockman, fost şef al Office of Management and Budget (OMB) în Administraţia Reagan

sursa: curierulnational.ro