Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Urmează federalizarea României?

Urmeaza federalizarea Romaniei?Cornel Nistorescu observă într-un editorial din Cotidianul că este posibil ca gruparea Băsescu să se pregătească să acorde autonomie Harghitei şi Covasnei. Nistorescu estimează, în acelaşi editorial, viitoarele mişcări ale PDL, face tabloul sictirului popular faţă de junta băsesciană, apoi îşi trimite cititorii la televizor, ca să vadă ce este de văzut. Nimic de adăugat?

Si dacă am adăuga şi alte fapte care susţin previziunile în legătură cu o posibilă federalizare a României? Reforma administrativă face parte din programul de guvernare al pedeliştilor şi prevede regionalizarea României: trecerea la o împărţire teritorial-administrativă de 12 sau 15 judeţe, sau regiuni.

România are acum 9 mari regiuni “istorice”: Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina, Oltenia, Transilvania, Maramureş, Banat şi Crişana. Regionalizarea şi descentralizarea sunt necesare, dar care vor fi cele 12 sau 15 regiuni? Ne amintim că în afară de obsesia lui 24 ianuarie, Băsescu mai are şi obsesia Basarabiei, şi nu este singurul. Ar fi exagerat să estimăm că pedeliştii vor da autonomie sporită judeţelor maghiare în schimbul includerii Basarabiei ca regiune autonomă a României?

O astfel de “Românie Mare”, care va “sparge”, probabil, Transilvania în trei şi Moldova în 2, plus Basarabia, realizănd numărul de 12 regiuni, numai “mare” nu va fi atâta timp cât influenţa europeană asupra noilor regiuni va creşte, iar infuenţa “Bucureştiului” va scădea semnificativ. O Românie de “landuri”, sau “ţări”, sună a proiect austro-maghiar, iar pentru realizarea lui, Băsescu are nevoie de două lucruri: continuitate şi majoritate, plus revizuirea Constituţiei.

Iată încă două obsesii prezidenţiale şi iată, probabil, şi justificarea existenţei PDl-ului în această perioadă istorică: un partid nou şi fără istorie, adus pe scena politică şi susţinut de grupările politice europene pentru a realiza obiective planificate, menit, apoi, să dispară, odată ce acestea vor fi fost realizate.

În opinia noastră, acestea sunt adevărate sensuri ale “reformei” pedeliste.

Scenarită? Teoria conspiraţiei? Nu contează. Singurele întrebări sunt, de fapt, acestea: alegerile din 2008 şi din 2009 au conferit într-adevăr acestui partid mandatul pentru realizarea celor de mai sus? Sau regionalizarea este, în fond, un proces de de-naţionalizare a României pentru care nici acest partid, nici altele nu au, deocamdată, mandatul majorităţii?

Felul în care această adminstraţie a marcat acest 24 ianuarie a fost, indiscutabil, penibil, şi complet exterior adevăratului spirit al naţiunii.

Poate nu întâmplător.

Sursa: ziarero.antena3.ro

Sursa foto: Critix.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cornel Nistorescu e unul din vasnicii slugoi ai celor care de 20 de ani incoace hacuie fara incetare tara aceasta Incat ne-a mers peste tot buhul ca toti am fi neam de slugoi gata oricand sa ne vindem lui SOV, lui Voiculescu, lui Patriciu (adica pe bani tot de la noi furati).
    Nu. In ce vedem acolo pe harta nu e nimic rau. Nu e o autonomie a Harghitei ci a Transilvaniei.
    Unii dintre noi pregatim un program de dezvoltare nationala in care aceasta regionalizare e necesar. O astfel de regiune devine de fapt “sediul” onor mari societati comerciale in sistem composesoral Fara capitalisti. Garantam o crestere economica de minimum 60% pa an. Deci fara hoti (asa-zisii investitori autohtoni sau straqini, mai ales)
    Riscul cel mare este pierderea suveranitatii nationale prin vanzarea nesabuita a teritoriului national. Daspre asta am mai vorbit si voi mai vorbi.Nu mai trebuie sa fim nici prea generosi nici prea naivi fiindca ridcam sa sa ne certam prin Groenlanda.

  • nicu.astea sunt povesti pt.copii mici.se pare ca d-zeu e ocupat sau prea scarbit de noi.oricum are treaba.sa-l scoatem din schema.

  • Daca toate sunt povesti pt copii, atunci care este rostul lucrurilor?
    Oare totul este un haos? Suntem victime hazardului? Daca astfel stau lucrurile, atunci sa bem si sa mancam caci maine vom muri, iata rostul. Si cine crede ca facand astfel, nu poate alunga suferinta si nimicnicia, sa se intoarca in pamant, iata rostul.

  • sunt destul de speriat eu insumi ca sa mai fac bau-bau-uri aiurea.zi hazard,haos organizat,absurd in toata puterea cuvantului.doamne da sa gresesc amarnic,sunt gata sa ispasesc orice pedeapsa pt.greseala dar tare ma tem ca nu exista un rost al lucrurilor (eu nu-l observ).

  • Eu cred ca Dumnezeu nu este un Tata iresponsabil care sa ne fi lasat orfani, fara nume, fara viitor, fara o mostenire.Trebuie sa existe ceva maret in toate.Dumnezeu inbraca in splendoare, maretie si frumusete, pana si iarba de pe camp, deci cu cat mai mult ne va imbraca pe noi, putin credinciosi.Nu ma refer la lucrurile materiale ci la cele care inobileaza sufletul.Daca nu este asa, atunci degeaba a murit Christos.

  • Dupa cum orice parinte responsabil stie sa faca lucruri bune copiilor sai dandu-le un nume, asigurandule un acoperis, o familie, un viitor si o mostenire, la fel sau ca atat mai mult, Tatal ceresc ne va da toate acestea sau chiar mai mult.Problema este la noi,cand am consultat noi ultima oara testamentul lasat noua,unde ar trebui sa aflam cine suntem? Suntem oare orfani? Suntem saraci,orbi si goi?

  • Romania va trebuii sa se intoarca la momentul 1920, adica Federalizarea, deoarece aceasta a fost conditia formarii Romaniei Mari, Cititi mai cu atentie Declaratia de la Alba Iulia. Respectarea identitatii fiecarei Provincii nu sa facut si in ciuda acestui fapt sa creat in mod fortat statutul de Stat unitar. Ori nu asta au dorit Banatenii, Transilvanenii si Bucovinenii.