Politică

Uniunea Europeana nu are bani pentru omul de rând dar arunca cu milioane de euro pentru monitorizarea europenilor, pentru combaterea euroscepticismului

eu-exit-300x241Oficialii de la Bruxelles alocă trei milioane de euro pentru influențarea postacilor de pe rețelele de socializare și a bloggerilor ostili Uniunii Europene • Strategia comunitară este considerată cea mai mare acțiune propagandistică • Funcționarii europeni trebuie să facă „analize calitative” și să intervină în conversațiile din mediul online

Bruxelles-ul și-a făcut deja o strategie pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc în iunie 2014. Este vorba de o campanie de combatere a euroscepticismului, curent care se propagă – și nu doar în Marea Britanie – ca un virus. Strategia pornește de la crearea unor „instrumente” de monitorizare a opiniei publice, în mod special a blogurilor și rețelelor de socializare care promovează idei și comentarii ostile Uniunii Europene. Pentru ca acest mecanism să intre în funcțiune cât se poate de repede, s-au pus la bătaie două milioane de euro. Plus o creștere cu 15% a finanțării partidelor prezente la Bruxelles. Prima reacție, și cea mai dură, a venit, cum era de așteptat, din partea britanicilor, care au calificat demersul drept o „acțiune propagandistică fără precedent”.

După valul de euroscepticism care a cuprins Marea Britanie și anunțul premierului britanic David Cameron (foto) privind organizarea unui referendum pe tema ieșirii sau rămânerii Regatului Unit în UE, oficialii de la Bruxelles au realizat că nu mai e de glumit. Euroscepticismul a devenit o problemă serioasă, care amenință blocul comunitar și care trebuie combătută, inclusiv în mediul online. Așa că au decis să crească cu două milioane de euro cheltuielile pe care Parlamentul European le va aloca analizării rețelelor de socializare, pentru a interveni în dezbateri și a influnța pro-Bruxelles ideile celor care comunică pe Internet. Ziarul britanic „The Telegraph” a reușit să intre în posesia documentelor care trasează liniile acestei operațiuni și oferă detalii despre creșterea de buget de care vor beneficia partidele europarlamentare. „O atenție deosebită va trebui dedicată acelor țări în care s-a constatat o creștere alarmantă a scepticismului în ceea ce privește Europa”, se spune în documentul confidențial obținut de ziariștii britanici. Temerile și reacția oficialilor de la Bruxelles pot fi justificate, luându-se în calcul că nu doar Marea Britanie este dominată de resentimente față de UE, ci și state precum Italia sau Grecia, afectate, în acești ani, de deciziile luate de instituțiile europene, mai ales de impunerea măsurilor de austeritate.

„Actuala criză economică și financiară, la care se adaugă creșterea șomajului, în special în rândul tinerilor, are drept consecință o diminuare a încrederii cetățenilor în instituțiile europene (…), fiind evident că imaginea UE are de suferit”, este una dintre concluziile documentului. Aceste realități, pe care birocrații de la Bruxelles le recunosc negru pe alb, trebuie combătute. Cu bani. Pentru o așa-zisă „analiză calitativă” a blogurilor și a rețelelor de socializare, vor fi alocate două milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind luată din actualul buget. În plus, ar mai fi nevoie de un milion de euro, bani care, cu siguranță, se vor găsi. O sumă importantă, acordată cu lejeritate de aceiași lideri comunitari care până mai ieri pretindeau statelor membre UE austeritate de sus până jos.

Monitorizați, monitorizați!

Conform strategiei, în câteva luni, orice utilizator de Internet care va intra pe Facebook sau Twitter ori pe diverse bloguri și va menționa cuvinte-cheie de genul „ieșire din UE”, mecanismul european de stabilitate (MES) sau „revenire la drahmă sau liră italiană” ori alte sintagme ce nu sunt pe placul oficialilor de la Bruxelles, va fi asaltat de așa-numiții troli cibernetici, gata să se bage mereu în discuții, pentru a le ridiculiza și a le arunca în derizoriu. Iar pentru acest lucru, funcționarii europeni vor începe „antrenamentul” chiar în cursul acestei luni. „Comunicatorii instituționali ai Parlamentului European vor trebui să aibă abilitatea de a monitoriza conversațiile publice și sentimentul popular, pentru a înțelege argumentele și pentru a avea capacitatea de a reacționa rapid, într-un mod precis și relevant, intrând în conversație și influențând-o, spre exemplu, prin prezentarea unor fapte și distrugerea unor mituri”, se mai spune în documentul mai sus-menționat.

„Patrule de troli”

Strategia de combatere a euroscepticismului este contestată de unii eurodeputați, care văd în aceasta o acțiune propagandistică fără precedent. Cheltuirea a două milioane de euro doar pentru antrenarea funcționarilor europeni astfel încât aceștia să se transforme în supraveghetori pe Facebook și Twitter este etichetată drept „o risipă”. „Vor transforma parlamentarii în patrule de troli”, a ripostat Paul Nuttall, șeful partidului UKIP din Parlamentul European, formațiune cunoscută pentru euroscepticismul său.

Britanicii vor „out”

Euroscepticismul a început să se estompeze în rândul europenilor, care și-ar dori ca europarlamentarii să promoveze creșterea locurilor de muncă, și nu măsuri de austeritate prin care se urmărește reducerea datoriei. Aceasta era concluzia ultimului Eurobarometru, realizat în toamna lui 2012. Sondajul indica faptul că 40% dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene, cu 9% mai mult decât la sondajul precedent. De asemenea, curentul eurosceptic în rândul celor 27 de state a scăzut, de la 26%, la 23%. Eurobarometrul a confirmat că britanicii rămân cei mai fermi dintre eurosceptici, 36% dintre ei având o percepție negativă asupra UE. Dacă li s-ar oferi opțiunea să rămână sau să părăsească Uniunea, 49% dintre britanici au declarat că ar vota pentru o retragere din UE, în timp ce doar 28% s-ar pronunța în favoarea rămânerii.

Sursa: IO Impaler, IO Tepes