Politică

Ungaria ar putea INTERZICE creditele bancare in valuta

nemzetibank15_17957100În dorinţa de a limita abuzurile contra populaţiei din partea băncilor, autorităţile din Ungaria caută măsuri pentru interzicerea creditelor în valută. În acest sens, Ministerul Justiţiei din ţara vecină a cerut Curţii Constituţionale o opinie privind posibila neconstituţionalitate a creditelor în valută, argumentând că băncile au abuzat de poziţia lor în relaţia cu împrumutaţii sau au încălcat drepturile consumatorilor. De asemenea, Ministerul Justiţiei a cerut Curţii o opinie privind modul în care pot fi modificate contractele de creditare în valută, astfel încât să nu fie încălcată legislaţia, scrie agenţia ungară MTI, citată de cotidianul Portfolio.

Imediat reprezentanţii unor bănci străine s-au repezit să critice intenţia autorităţilor de la Budapesta, care ar “continua să genereze un risc de imagine negativă pentru Ungaria”. “Având în vedere că alegerile au loc în aprilie, chestiunea este clar una foarte pollitică şi posibil aducătoare de voturi pentru partidul de guvernământ Fidesz”, a afirmat, într-o notă de cercetare, Timothy Ash, analist la Standard Bank, din Londra, citat de Mediafax.

O parte însemnată din cetăţenii unguri au cotractat credite în valută în ultimii ani, la fel cum s-a întâmplat şi în România. Criza financiară a dus însă la deprecierea forintului şi a leului. Astfel au apărut şi probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în monedă străină, în principal în fanci elveţieni şi euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut şi de peste două ori.

Guvernul de la Budapesta a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaţilor, inclusiv posibilitatea refinanţării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului au cauzat pierderi băncilor prezente în Ungaria, dar au atenuat şocul simţit de populaţie.

Sursa: FrontPress