Politică

Un portret nefardat al lui Tudor Chirilă

Tudor Chirilă este unul dintre personajele cele mai influente din anii recenți: mii și mii de oameni, români, îl ascultă, îl citesc, îl cred.



Vasta majoritate a celor în cauză se consideră oameni mai buni, mai corecți, mai întreprinzători și independenți, mai morali, mai „open minded” și mai ales, anticomuniști.

Nu este greu să identificăm aceste elemente în discursurile lui Tudor Chirilă. Dar cât este de real Tudor Chirilă față de ceea ce predică?

În primul rând, cronologic, anti-comunismul lui Tudor Chirilă este strict formal. Iată de ce : Tudor Chirilă vine dintr-o familie privilegiată a regimului de dinainte de 1989. Tatăl său a fost Ioan Chirilă, marele cronicar sportiv, iar mama sa este actrița Iarina Demian. Niciunul dintre ei nu a dat urme de dizidență. Dimpotrivă: ca să ne facem o idee, în calitatea sa de ziarist, Ioan Chirilă vizita lumea întreagă, inclusiv în întunecații ani 80. Familia Chirilă făcea parte din lumea bună a acelor ani, alături de artiști și alți favoriți ai regimului: Arșinel, Rebengiuc, Ioanițoaia, Ion Voicu, Mizil, etc. Nicio clipă Chirilă nu a stat la cozi la pâine, pe cartelă.

Doar un exemplu: fratele lui Tudor Chirilă, Ionuț, a fost numit antrenor la una dintre echipele de juniori ale clubului MAI, Dinamo (pentru cine nu știe, în 1989, Steaua și Dinamo dominau, ca putere, fotbalul), deși avea puțin peste 20 de ani.Cum ajunge în această poziție cineva așa de tânăr, fără niciun fel de experiență sau activitate în acel domeniu? Pentru că era băiatul lui nea Vanea, prieten cu personaje influente precum Mircea Lucescu și alți generali din Ministerul de Interne. Că ulterior, Ionuț Chirilă nu a confirmat în meseria asta, nici nu mai contează.

Câte uși i s-au deschis lui Tudor în calitatea sa, de fiu al marelui Vanea și al Iarinei Demian? Foarte multe, cu siguranță. Nu este ciudat cum asemenea personaje, exact ca și în cazul Oanei Pellea, tună și fulgeră acum împotriva sistemului ceaușist, de care, de altfel, au beneficiat din plin? Câți dintre noi se pot lăuda cu o asemenea „independență”?

În al doilea rând, ce a realizat Tudor Chirilă? Este un mare actor? Este un mare cântăreț? Este un mare scriitor? La 45 de ani, o vârstă a deplinei maturități intelectuale, care este performanța profesională a lui Tudor Chirilă? Că sărută adolescente în cadrul unui „spectacol” televizat în văzul lumii? Despre Dan Bittman poți spune că e cântărețul de la Holograf, când spui Răzvan Vasilescu spui actor. Dar despre Tudor Chirilă ce poți spune? Că știe câte puțin din toate? Experiența și studiile teatrale îl fac specialist în drept, în științe politice, teologie?

Nici consecvența nu este punctul său forte. Puțini își mai amintesc că Tudor Chirilă participa la o acțiune numită „Cruciada culturii”. Printre altele, participarea sa a constat în realizarea unui clip video în care Chirilă distruge un televizor pe care rulau imagini de la posturile românești, pentru că îl deranja din citirea unei cărți. Mesajul era clar: televiziunea este o diversiune, e un vector de îndobitocire, care nu poate folosi la nimic.

Ce face de ani buni domnul Chirilă? Păi trăiește din televiziune, făcând bani serioși apărând la unul dintre posturile pe care le „distrugea” în urmă cu câțiva ani. Asta e consecvență? Sau poate, cine știe, „Vocea României” o fi vreun produs cultural, nu un exemplu de „cultură de consum” creat de industria show-biz-ului…Și, așa cum îi stă bine oricărui tânăr întreprinzător, independent, Tudor Chirilă este angajat și la Teatrul de Comedie, instituție a Primăriei Capitalei și finanțată de aceasta.

Din 1995, după propria admisiune. Tot singur recunoaște că își începe ziua fără să facă nimic, petrecând cam o jumătate de oră în oraș. Câți dintre tinerii care protestează, care muncesc zi de zi și își încep programul la 6, pot spune asta?

Nici pe plan personal lucrurile nu stau mai bine. La aproape 45 de ani, Tudor Chirilă este divorțat, iar în prezent trăiește cu o femeie. Dacă Dumnezeu nu spune oamenilor cu cine să voteze, sigur are ceva de spus despre trăitul necununat. E cert că părinții de la Stavropoleos l-ar putea ajuta, pe domeniul ăsta. Dar nu-i așa, e posibil orice când luăm din credință doar ceea ce ne convine.

Pe scurt, vorbim de un tânăr talentat – fără îndoială -, dar care nu are o meserie certă, beneficiar al PCR-ului(Pile, Cunoștințe, Relații) ante decembrist, inconsecvent, nestatornic și care este angajat la stat, deși tună împotriva bugetarilor. Și-atunci de ce are succes? Simplu, pentru că mulți, poate prea mulți dintre cei care ne înconjoară, sunt exact ca el sau mai rău, ar dori să facă și ei ce face Tudor Chirilă.

Și mai este ceva: și Tudor Chirilă, și Oana Pellea, dar și alții, și-au făcut un nume și un trai luptând cu un adversar de paie: comunismul ceaușist. Aceste personaje combat acest comunism din postura celor care propovăduiesc noul comunism, de secol XXI, care face ravagii în Occident și Statele Unite. Și o fac poate, pentru că involuntar sunt atrași de statutul pe care îl oferă această nouă ideologie și pentru că regăsesc în ea elementele atât de cunoscute: secularism, progresism, lupta pentru „dreptate”, suprastatul tutelar și mai ales conducta către banii publici, în timp ce mimezi rebeliunea.

Autor: Mihai Șomănescu

Sursa: ActiveNews

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dau o bere pentru Tudor Chirila, ca sa gandeasca deschis si nu sa prizeze de vis!