Guvernul Ponta III s-a definit prin surprize, atat pentru cetateni cat si pentru partidele care il compun. Optand pentru o serie de persoane fara nicio sustinere sau putere politica – prezentate ca specialisti sau “tehnocrati” – Victor Ponta si-a asumat si a girat o serie de ministri proprii, fosti consilieri personali sau colaboratori apropiati. Cei mai multi dintre acestia, necunoscuti. O parte, aproape fara biografie.
Printre cele mai neasteptate numiri din actualul guvern este, fara discutie, ministrul de Finante, tanara Ioana Petrescu (34 de ani).
34 de ani de viata, 14 ani de biografie
Personaj anonim politic, noul sef al finantelor tarii e girat exclusiv de catre premier, singurul, de altfel, care ar putea oferi refeirente despre proaspatul ministru. Cu o biografie care incepe de la varsta de 20 de ani – varsta la care a parasit tara – ministrul de Finante Petrescu pastreaza misterul – in mod inexplicabil – asupra catorva repere biografice de interes. Incepand cu locul nasterii si pana la minime informatii despre familie, Ioana Maria Petrescu pastreaza o tacere fara precedent. Mai mult decat atat, nici chiar in CV-ul oficial, publicat atat pe site-ul Guvernului cat si pe cel al Universitatii din Maryland (ultimul loc de munca), nu exista informatii cu privire la studiile din Romania ale tanarului membru din Cabinetul Ponta. Liceul nu este specificicat, asa cum nicio informatie, indiferent de natura sa, nu se gaseste in scurta biografie a “finantistei” Petrescu decat daca s-a petrecut dupa varsta de 20 de ani. Dupa momentul parasirii Romaniei, mai exact.
Studiile ministrului, burse private sau zeci de mii de euro/an din veniturile familiei?
Alsolventa a Colegiului Wellesley (fondat 1870), o importanta institutie de invatamant superior din SUA destinata exclusiv femeilor, Ioana Petrescu ar fi trebuit sa plateasca, teoretic, aproximativ 57.000 dolari pentru fiecare an de studiu (estimare aferenta anului universitar 2013-2014). Nu stim insa daca a beneficiat de o bursa, fie ea din partea universitatii sau a altei institutii, publice ori private. Apoi, aflam din succintul CV al ministrului, ca si-a obtinut masteratul si doctoratul la Harvard, specializandu-se in economie. Master in Economie la Harvard in 2007 si, doar un singur an mai tarziu, in 2008, doctor al aceleiasi institutii de invatamant.
Stagiul la pepiniera de guvernanti AEI
Inainte de a se dedica unei cariere universitare, in 2008, Ioana Petrescu a fost cooptata in American Enterprise Institute (AEI), una dintre cele mai influenteorganizatii non-guvernamentale de dreapta din lume. Cunoscuta drept “pepiniera de guvernanti”, AEI are sau a avut in conducerea sa executiva vicepresedinti americani, membri ai consiliilor de administratie ai celor mai importante companii americane sau influenti oameni politici si de afaceri. Cu un buget anual declarat de aproape 40 de milioane de dolari anual (sumele colectate in 2012 s-au ridicat la38,831,796 de dolari), AEI nu a fost scutit nici de cateva scandaluri care implicau mita sau trafic de influenta.
Chiar cu cateva luni inainte de venirea Ioanei Petrescu la AEI, organizatia a fost acuzata de cotidianul britanic The Guardian ca a incercat mituirea unor influenti oameni de stiinta din intreaga lume pentru a-i determina sa critice raportul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei din subordinea ONU. Conform informatiilor aparute in presa internationala, AEI ar fi oferit 10.000 de dolari si alte beneficii fiecarui om de stiinta rugat sa conteste informatiile privind schimbarile climatice. The Guardian si Newsweek au aratat ca in conducerea AEI s-a gasit pentru o perioada indelungata de timp fostul vicepresedinte al ExxonMobil, cea mai mare companie listata la bursa din lume, interesata direct de impactul raportului Grupului interguvernamental. De asemenea, jurnalistii celor doua publicatii au aratat ca ExxonMobil a finantat constant American Enterprise Institute de-a lungul anilor, oferind peste 3,600,000 de dolari organizatiei, incepand cu 1998.
Sursa: Expres Magazin
Adauga comentariu