Politică

Un manager de top al unei companii petroliere (Mobil Oil) avertizează: “Fracturarea hidraulică nu poate fi făcută în siguranţă”

hi-fracking-02558307-8colDe la un manager de top al unei companii petroliere, cum este Louis Allstadt, ne-am putea aştepta să auzim doar laude legat fracturarea hidraulică. Cu toate astea, Allstadt, care a lucrat 31 de ani pentru Mobil Oil, parte a gigantului petrolier, cel mai mare din lume, Exxon Mobil, a luat de curând cuvântul în cadrul unei întâlniri a aleşilor din câteva comunităţi din statul New York, pentru a îi determina să nu permită începerea fracturării hidraulice în acest stat, ci să încurajeze, în schimb, energiile regenerabile.

“Fracturarea hidraulică pur şi simplu nu poate fi făcută în siguranţă, în niciun caz cu tehnologia actuală şi cu reglementările inadecvate propuse”, consideră Allstadt, vicedirector al companiei petroliere Mobil, actualmente pensionar, scrie Times Union. Acesta a vorbit în timpul unei conferinţe de presă organizate de un grup de aleşi locali din statul New York, care s-au coalizat să protejeze statul New York de fracturarea hidraulică, grup care reuneşte 800 de aleşi din 62 de judeţe din statul New York. Acestea au adoptat hotarâri de consiliu local care interzic fracturarea hidraulică.

Allstadt a devenit şeful diviziei de explorare şi producţie pentru America de Nord în 1996, iar în 1998 a fost avansat ca manager de operaţiuni de foraj în emisfera vestică, cu doi ani înainte ca Mobil Oil să fuzioneze cu Exxon. Boom-ul fracturării hidraulice se întrezărea doar când Allstadt s-a retras în Copperstown, în anul 2000, unde bărbatul de 70 de ani pendulează între casa sa din oraş şi cea de pe malul lacului Otsego. De studiul fracturării hidraulice s-a apucat în urmă cu câţiva ani, când prietenii l-au întrebat dacă ar fi sigur să se foreze puţuri de fracturare hidraulică lângă lac.

Ca insider, Allstadt a înţeles rapid problema centrală a fracturării hidraulice: “Industria ne va spune că fracturarea hidraulică s-a folosit de mult timp. Deşi e adevărat, amploarea acestei noi tehnologii este total nouă. Un puţ fracturat poate necesita de 50-100 de ori mai multă apă şi chimicale decât vechile puţuri de fracturare hidraulică“, spune Allstadt. “Asta necesită un du-te-vino pentru mii de camioane. E mai degrabă o activitate ce ţine de industria grea”, mai susţine Allstadt. Iar scurgerile de metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic, care influenţează schimbările climatice produse de activităţile antropice, sunt o altă problemă care îl îngrijorează. “Metanul se scurge din puţuri la valori mult mai ridicate decât s-a estimate anterior”, adaugă Allstadt, care deţine şi o poziţie de răspundere (trustee), în Copperstown, oraşul în care locuieşte.

La conferinţa de presă de marţi, 15 mai, de la Capitol, alţi oficiali ai municipalităţilor au promovat hotărârile de consiliu local care subliniază precauţia în legătură cu fracturarea hidraulică şi sprijină energiile regenerabile. Astfel de hotărâri au fost adoptate de către oraşe precum Albany şi Syracuse, din judeţul Tompkins, de oraşele Brighton, Danby, Otsego, New Paltz, Rochester (judeţul Ulster), şi Ulysses.

Consilierul oraşului Syracuse, Jean Kessner, este de părere că, “în lumina informaţiilor critice, alarmante care ies la iveală săptămână de săptămână, este evident faptul că fracturarea hidraulică reprezintă un pericol real pentru sănătatea noastră şi pentru apă. De aceea, considerăm cu tărie că statul (New York, n.red.) trebuie să îşi menţină moratoriul până la finalizarea unor studii extensive, cumulative, care analizează impactul global al fracturării, care să dovedească faptul că fracturarea hidraulică poate fi făcută în siguranţă. Până în prezent, există doar dovezi consistente care atestă contrariul”.

Allstadt nu este singura personalitate care are legături cu gigantul Petrolier Exxon Mobil care s-a “pronunţat” legat de pericolele fracturării hidraulice. Chiar dacă nu într-o manieră atât de deschisă precum cea în care şi-a exprimat opiniile despre fracturare, directorul general al Exxon Mobil, Rex Tillerson, a intrat de curând în vizorul activiştilor antifracturare şi al presei, după ce a dat în judecată o companie care dorea să construiască un turn de apă pentru a alimenta un sit de fracturare hidraulică lângă proprietatea sa din Texas, valorând sute de milioane de dolari, pe motiv că acest proiect ar putea afecta valoarea de piaţă a imobilului său, conform USA Today. Acest episod a stârnit numeroase reacţii la nivel internaţional, inclusiv multe ironii, abordarea fiind cunoscută sub numele de “not in my backyard” (nu în ograda mea), adică să se facă fracturare, câtă vreme nu se face lângă casa mea.

Statul New York are în prezent un moratoriu privind fracturarea hidraulică, însă acesta poate fi ridicat oricând la presiunea enormă a grupurilor extreme de influente de lobby ale industriei, în ciuda protestelor masive împotriva fracturării hidraulice în statul New York, scrie Breaking Energy. Moratoriul actual din statul New York datează din martie 2013 şi este valabil până în mai 2015, fiind al 3-lea astfel de moratoriu din statul New York, după moratoriile din 2010, respectiv 2011.

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Din pacate,pentru noi,nu exista nici un oficial care sa gandeasca in spiritul protejarii si apararii mediului,a naturii… Am mai spus-o, nu avem conducatori patrioti cu dragoste de tara lor si de natiune….!!Nu au nevoie de noi decat la Vot….