Politică

Un grup de activiști greci a dat foc minei de aur de la Skouries

skouriesDuminica trecută, 50 de bărbați mascați înarmați cu cocktailuri Molotov au asaltat o mină de aur din nordul Greciei. După ce au incendiat buldozere, camioane și barăci ce aparțineau companiei miniere canadiene El Dorado și companiei subsidiare Hellenic Gold, grupul a folosit trunchiuri de copac pentru a împiedica poliția și pompierii să ajungă la fața locului. Dacă distrugerea asta de mașinării și folosirea darurilor Mamei Naturi pentru protecție vă sună a lucrare de activiști eco, să știți că așa a și fost. De fapt, a fost doar unul dintre numeroasele momente dramatice care s-au petrecut recent în urma deschiderii unei mine de aur în Skouries, una dintre cele mai vechi păduri din Grecia.

În 2003, Hellenic Gold, urmată de El Dorado, a obținut dreptul de a exploata aurul și arama în valoare de peste 12 miliarde de dolari ce se ascund în această zonă muntoasă. Statul grec a primit în urma afacerii doar 11 milioane de dolari drept compensație pentru mine, lucru care i-a enervat și mai tare pe locuitorii din zonă. Pe lângă faptul că o parte din pădurea străveche va fi dezrădăcinată, locuitorii își mai fac griji și despre efectul minei asupra turismului, agriculturii și a pescuitului. Aceștia sunt stâlpii care susțin economia locală și riscă să fie distruși de poluarea ce va avea loc în jurul minei.

În luna octombrie a anului trecut, în cadrul celui mai mare protest împotriva deschiderii minei, poliția a atacat demonstranții, a spart geamurile mașinilor parcate, a trântit femei bătrâne la pământ, a atacat un politician de stânga care protesta în fața departamentului de poliție și a aruncat în mulțime canistre cu gaz lacrimogen, care au și incendiat o parte din pădure. Dar iată că aceste tactici nu i-au speriat pe protestatari.

De atunci, pădurea a fost încercuită cu sârmă ghimpată, peste tot sunt puncte de control ale poliției, iar paznicii mascați patrulează zona hărțuind localnicii și cerându-le să se identifice. Asta e ilegal în Grecia, dar El Dorado nu dă doi bani pe ce e legal și ce nu. Compania susține că minele vor da naștere la 1 000 de joburi noi, iar investiția va ajuta la creșterea economiei Greciei.

Criticii minei susțin că mai multe joburi se vor pierde din cauza poluării și a distrugerii mediului. Și probabil au dreptate. Din păcate pentru companiile avide de aur, informațiile și cifrele date de ei nu au sens. Din cele 12 miliarde care ar trebui să iasă din exploatarea aurului, Grecia primește doar 11 milioane și zece la sută din impozite. Prin urmare, odată ce vor începe să se strângă tonele de deșeuri și economia locală va fi devastată, Grecia va avea mult mai mult de pierdut decât de câștigat.

Cum compania grecească subsidiară e deținută de Giorgos Bobolas, omul care controlează aproape toată presa mainstream din țară, reportajele din ziare n-au dat informații corecte și complete despre situația din pădurea Skouries. Iar legăturile politice ale lui Bobolas au asigurat implicarea poliției în număr atât de mare.

Ziarele au raportat totuși ceva: faptul că ministrul grec al Apărării Cetățenilor, Nikos Dendias, a mers la Skouries și a cerut efectuarea unei serii de arestări după atacul de duminică. Astfel, 33 de activiști locali au fost deținuți din cauza politicii lor. Printre ei se numără și Lazaros Tsokas – membru al SYRIZA, un partid grec de stânga – care a fost numit susținător al protestului ilegal și a fost arestat. Cei deținuți acuză poliția că le-a luat mostre de ADN deși erau acuzați de infracțiuni minore, ceea ce e iar ilegal conform legislației grecești.

Poliția a încercat să rețină și două persoane care au înființat antigoldgreece, un blog care expune toate afacerile corupte ale companiei Hellenic Gold cu oficialii locali. Până acum, autoritățile n-au reușit să le detecteze, dar una dintre bloggerițe, Maria Kadoglou, mi-a spus:

„Acuzațiile sunt nefondate. Atmosfera de aici e împărțită între cei care cred că mina va aduce avantaje zonei și cei care se opun deschiderii ei. Încercăm să stopăm operațiunile miniere prin metode legale, dar autoritățile locale răspund după luni de zile petițiilor noastre. Atunci când o fac, răspunsurile lor sunt irelevante și ridicole. Între timp, compania și-a instalat deja tabăra în regiune și intimidează localnicii cu metodele de securitate draconice pe care le folosește.”

Multe companii străine părăsesc Grecia și caută acces la capital și coduri de taxe mai stabile în alte țări. Dar dacă ai conexiunile potrivite în interior, atunci scutirile de taxe și accesul la fondurile europene prezintă o oportunitate de a intra în Grecia și de a-i exploata situația financiară dezastruoasă pentru a te îmbogăți. În timp ce canalele de știri le oferă familiilor grecești o cină în fața televizorului condimentată cu xenofobie, apocalipsă financiară și bătăi între partidele politice, adevărate crime și infracțiuni – cele care jefuiesc pe absolut toată lumea – se petrec undeva în fundal, în locuri ca Skouries.

Autor:Yiannis Baboulias
Sursa: Vice