Politică

Ucraina: program de guvernare cu reforme radicale. Urmează România?

austerity-george-osborne-desktopPrimul ministru al Ucrainei a anunțat schimbări radicale în politica economică și bugetară: reducerea numărului de taxe de la 22 la 9; reducerea graduală a contribuțiilor sociale de la 41 la 15%; scutirea IMM-urilor de la plata contribuțiilor sociale timp de 2 ani

Pe partea de cheltuieli guvernul vizează reducerea cheltuielilor publice cu 10 puncte procentuale raportat la PIB (în prezent ele reprezintă 52% din PIB). Cum anume se vor realiza aceste tăieri rămâne de văzut, printre propunerile luate în calcul numărându-se: creșterea vârstei de pensionare cu 5 ani pentru bărbați și 10 ani pentru femei; înghețarea pensiilor; reducerea învățământului gratuit de la 11 la 9 clase; eliminarea meselor gratuite din spitale și școli; reducerea numărului de parlamentari

Și, cum altfel, a înaintat Parlamentului propunerea de a înființa DNA. Conform Bloomberg, programul de guvernare a beneficiat de consultanțădin partea lui Daron Acemoglu, MIT și coatorul cărții Why Nations Fail. În caz că ați uitat, celălalt coautor al acestei cărți, James Robinson de la Harvard a venit în România în acest an, în luna iunie, și a ținut o conferință la Cluj.

“Problema fundamentală a statului român, mai zice specialistul britanic, e modul în care funcţionează politica. „Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri şi servicii susţinătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelistic într-unul non-clientelist. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”(sursa)

Don Lothrop, preşedintele Fundaţiei RomaniaOne, cea care l-a invitat pe Robinson în România, a declarat că

“în ultimii ani, justiţia de la noi a înregistrat progrese uriaşe şi că ar trebui organizată o emisiune televizată, intitulată „This week on DNA“ (n.r. – „Săptămâna aceasta, cu DNA”).”

Deci asta se întâmpla în iunie, da? Vă sună familiar? Vi se pare întâmplător că acești economiști sunt finanțați să vină în România și Ucraina? V-ați prins?

Ce nu înțeleg este de ce la noi singura cale de acțiune este DNA? Aș fi preferat mai degrabă o terapie șoc în materie de fiscalitate, privatizarea sistemului de pensii ș.a. Oare măsurile astea s-au pierdut pe drum sau au renunțat la ele fiindca în România lumea încă își mai plătește taxele? Păcat.

Autor: Bogdan Glavan

Sursa: Logica economica

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dacă ai un mod de gândire bolnav și vrei să te urmeze lumea, ce poți face dacă lumea nu te urmează. Categoric este de vină gândirea rațională. Și cum rezolvăm problema gândirii raționale? Evident prin sărăcie! Oamenii vor accepta tot ceea ce vrei nu pentru că sunt de acord cu tine ci pentru siguranța zilei de mâine! În plus de asta, vor mai fi și recunoscători! Iată mai jos un clip cu niște copii fericiți pentru că sunt tratați cu generozitate: https://www.facebook.com/video.php?v=1445235009076083