Politică

Trump redesenează lumea

Trump reprezintă elementul supriză, acel lider care nu joacă după regulile impuse de politica mainstream. El vine, răstoarnă masa și resetează jocul. Acțiunile administrației americane după victoria lui Trump seamănă destul de mult cu ce a făcut Vladimir Putin în Rusia anilor 2000. Trump schimbă sistemul de pârghii, aduce oameni construiți după calapodul său și oferă americanilor un președinte jucător. Unii îl iubesc, alții îl urăsc, dar Trump demonstrează cu fiecare acțiune că este un lider cu strategie.



Contra-reforma

Pentru a înțelege mișcările recente ale președintelui american este nevoie de o scurtă prezentare a acțiunilor sale:

  • A făcut ordine în FBI și CIA.
  • A reușit să arate clar și cu dovezi că ”Rețeaua Soroș” există și că ONG-urile reprezintă în multe situații soldații activi în propaganda stângistă.
  • A rezolvat criza din Corea de Nord lăsată moștenire de administrația Obama.
  • A început o politică economică protecționistă.
  • A început un război economic cu China.
  • A atacat intens economia germană și pe Merkel.
  • A susținut voalat în interiorul UE Grupul de la Vișegrad.
  • A retras SUA din Tratatul transpacific lăsând Chinei un imens şi totalmente nesperat spaţiu de joc dar punând presiune pe Europa.
  • A retras SUA din acordul de la Paris asupra luptei împotriva schimbărilor climatice.
  • A evitat un conflict major cu Rusia în Siria.
  • A denunțat acordul cu Iranul.

Globalizarea a eșuat, trebuie să încercăm altceva

Trump a înțeles că design-ul actual al lumii nu este valid și că pe termen mediu și lung Statele Unite nu mai pot reprezenta jandarmul lumii. Astfel, a indentificat principalul dușman, China, care se află în expansiune atât economică cât și militară și încearcă să-i lase un spațiu de manevră controlat. Brexit-ul, atacurile țintite împotriva economiei germane (Volkswagen și Deutsche Bank), sancțiunile împotriva Rusiei (care au afectat multe companii europene) și alimentarea Grupului de la Vișegrad au divizat și slăbit Uniunea Europeană. În final înarmarea grupărilor kurde din Siria a reușit să țină în șah și Rusia, care dorește păstrarea regimului Assad și Turcia și care se teme de nașterea unui stat kurd. Acum, prin denunțarea tratatului cu Iranul, administrația americană arată clar că are nevoie de doi aliați, Israel și Arabia Saudită.

Trump își dorește o Americă stabilă economic, cu un control lax în Orientul Mijlociu, dar cu beneficii economice, o Uniunea Europeană dezbinată care să nu poată concura cu SUA, și o Rusie și Turcie atente la Siria și la Iran. În acest context, se poate concentra pe războiul economic și geopolitic cu China. Fără o retragere din anumite teatre, Trump înțelege că SUA nu poate învinge China, iar Trump vrea să rămână în istorie.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Globalizarea a esuat. Sa ne adunam bucatile de suflet, resturile de la masa stapanilor, lingem ranile, facut curatenie in propria curte, legiferat corect, moral, construit, inovat. Cine nu-si doreste stabilitate economica, armonie sociala? Pace, intelegere, deschidere autentica, benefica. Amin!

  • “Altii” redeseneaza lumea. O specie inteligenta pe care noi, oamenii, pamantenii, am identificat-o ca fiind INTELIGENTA ARTFICIALA. Globalizarea ca fenomen planetar reprezinta in fapt si in drept o metoda de preluare a controlului din partea acestei entitati. “MONSAT” vorbeste de la sine.
    Lumea naturala vs. lumea artificiala;
    Ideal, armonizare intre lumi. Este oare posibil?!