Analize și opinii Politică

Transelectrica a ajuns regina coasei: achiziţiile companiei de stat sunt bătătoare la ochi

transelectricaDacă atenţia opiniei publice a fost captată în aceste zile doar de insolvenţa Hidroelectrica, o altă companie publică, cu propriii săi „băieţi deştepţi“, jubilează în spatele puşculiţei pline de bani.

Este vorba de Transelectrica, o entitate aproape la fel de mare ca Hidroelectrica, cu o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei şi cu profituri la fel de frumuşele. Şi cu propriile ei probleme. Ca de exemplu buruienile. Acestea cresc şi tot cresc şi năpădesc săraca firmă de stat, care nu mai pridideşte să le taie.

Ziuanews.ro a prezentat recent lista achiziţiilor pe 2012, aprobată la începutul anului, când compania era condusă de fostul director Horia Hăhăianu. Între acestea sar în ochi „servicii de cosire şi îndepărtare a vegetaţiei în staţii electrice şi centre“, unde sucursala de la Craiova a pus deoparte 45.000 de euro. La acestea se mai adaugă 34.000 de euro de la sucursala Piteşti şi încă 29.000 de euro la Bucureşti. Înlăturarea buruienilor din staţiile de transformare este o problemă tulburătoare şi în sucursalele Bacău şi Timişoara, unde costă 34.000 de euro, respectiv 36.000 de euro. În total, un „mizilic“ de 178.000 de euro.

Pixuri, dosare, post-it

Se poate mai mult? Desigur. O sumă de 268.000 lei a fost aprobată pentru „set rolă folie de plastic igienică pentru dispozitive de toaletă igienice“. Cât înseamnă asta? „Doar“ 2.680 de bucăţi. Nici pixurile nu au fost uitate: 25.000 de lei au fost alocaţi pentru unele cu mecanism tip Parker sau similar. Dacă ar fi să ne uităm pe Jarrive.ro, unul din furnizorii de astfel de instrumente, banii ar fi suficienţi pentru 20 de bucăţi din sidef placate cu aur de 23 de carate sau vreo 25.000 de unităţi dacă se preferă gama din 2007. Caz în care fiecare dintre cei 2.200 de angajaţi ai Transelectrica ar primi câte 11 pixuri. Post-it-urile sunt şi ele la loc de cinste, cu 45.120 de lei. Socotind cu un preţ de 2,1 lei bucata de 75 x 75 milimetri, cât am găsit pe Mastershop.ro, banii sunt de ajuns pentru 20.000 de post-it-uri. Dar aşa e când ai memoria scurtă, ai nevoie de multe…

Pentru dosare s-au mai pus deoparte 110.000 de lei. Cel mai scump pe care l-am găsit noi a fost de 108 lei, ceea ce oricum ar fi de ajuns pentru mai mult de o mie de astfel de obiecte. Că dacă am pune la socoteală unul simplu de 8 lei, s-ar livra Transelectricii „doar“ vreo 13.000.

Servicii peste servicii

Mai departe, „serviciile de publicitate de corporaţie şi informare publică prin presa scrisă“ adună 1,3 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro. Se mai găsesc „servicii de organizare seminarii, conferinţe, simpozioane, cocktailuri şi mese festive“ cu o sumă de 500.000 lei (110.000 euro), „servicii de transport aerian“ ­ cu 530.000 lei (120.000 euro) şi „servicii de cazare în unităţi hoteliere“ ­ cu 515.000 lei (120.000 de euro).

Potrivit documentului citat de Ziuanews.ro, din cele 4.265 achiziţii programate pentru acest an, un număr de 3.317, adică 77,7% urmează să fie realizate prin cumpărare directă, la care se adaugă 640 prin cerere de ofertă.

Schimbare continuă

Mircea Ciopraga, deputat PNL, a fost numit membru interimar al consiliului de Administraţie (CA) al Transelectrica (TEL), în locul lui Ştefan Gheorghe. Ciopraga va prelua şi conducerea CA. Gheorghe a demisionat după ce a fost numit în fruntea Hidroelectrica. El abia fusese numit membru la data de 1 iunie de către ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Din consiliu mai fac parte Dumitru Pîrvulescu şi şeful OPSPI, Remus Vulpescu, ambii fiind interimari. Ceilalţi reprezentanţi ai CA sunt Gheorghe Seculici, Andrei-Gabriel Benghea-Mălăieş, Dumitru-Virgil Orlandea şi Adrian-Victor Vevera.

Componenţa consiliului de administraţie al companiei a fost schimbată de nenumărate ori în ultimii ani, atât în timpul cabinetelor conduse de Boc cât şi de către Ungureanu sau Ponta.

Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Un pachet de 13,5% din acţiuni este deţinut de Fondul Proprietatea, iar 27,8% din titluri sunt deţinute de acţionarii de pe bursă.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu