Politică

Tramvaiul numit România circulă „liber şi independent”, fără vatman

Să tot fii şef de stat sau de guvern în România! Azi la Cotroceni, în fiecare sfârşit de săptămână la Sibiu, mâine la Paris, poimâine, Varşovia, Bruxelles, Ancara, Beijing… „Pas cu pas”, dar grijuliu să nu rateze vreo groapă întâlnită în drumul său, Marele Mut se dă în stambă pe unde îl apucă tăcerea şi, musai, cu Carmencita după el. Apoi, mai scoate un best-seller de doi lei, ducându-i-se buhul că ar fi „cărturarul” care ar fi scris mai multe cărţi decât ar fi citit.

klaus-carmen-iohannis

Atunci, de ce Julien să fie mai prejos şi să nu profite de ultimele zile de vară? El nu e om? Pe vremuri, la Radio Erevan, un ascultător întreabă: – De ce nu pleacă directorul şi inginerul-şef al întreprinderii, în acelaşi timp în concediu? Radio Erevan răspunde: – Fiindcă ar observa lumea că merge treaba şi fără ei.

În Republica postdecembristă a celor „Trei «escu», a lui «annis»” şi a „guvernului meu”, cetăţenii Ţării nu mai întreabă care-i motivul pentru care cele două primadone se eliberează de stresul navetei săptămânale, al excursiilor fără frontiere şi al tăiatului de panglici şi frunze pentru câini, în aceeaşi perioadă. Lume ştie deja că treaba în ţară ar merge mai bine fără ei, dar momentul pe care şi l-au ales pentru evadarea simultană din treburile statului, moment bântuit de evenimente nu tocmai pacifice, confirmă că Ţării nu-i e bine deloc!

Elvis Diamant către piranda

Promovând efecte fără cauze, toată „floarea cea vestită” a ţării e în vacanţă (oficială): parlament, guvern, preşedinte, merg cu SUV-ul cu escortă şi girofar, cu avionul, iar cei mai mulţi, cu pluta… fiecare pe unde i se năzăreşte, cât îl ţin baierele pungii şi stelele hotelului. Gheorghe, Ion, Maria, Leana… preferă cele două-trei stele ale vreunui hotel mioritic sau campingul sub cerul cu miliarde de stele, la cort. Sunt fericiţi să prindă un loc la o cabană, savurează o ciorbă de peşte în Deltă sau chiar o tocană de legume în obişnuita locuinţă acompaniată generos de serviciile costisitoare ale furnizorilor de energie electrică, gaze, cablu, telefon… Vara s-a cam isprăvit, a trecut Sfânta Mărie, vacanţa judecătorească e şi ea pe ducă. Cu toţii se vor reîntoarce la fotolii, epuizaţi după eforturile gastronomice şi/sau nocturne ale concediilor… Vor relua melodia „Frumoasei din pădurea adormită”, din locul în care au întrerupt-o, în Parlamentului României sau pe unde le e locul de refugiu.

Ministerul Afacerilor Externe al României neagă cu mânie proletară

Pe timpul concediului, adormiţii neamului s-or fi gândit la ceva „focoase”, dar nu prea au fost interesaţi de tărăboiul lui Erdogan, de baza militară americană de la Incirlik din Turcia, şi de focoasele nucleare mutate de acolo – sau pe cale de mutare – în grădina românilor. Oficialii N.A.T.O. au afirmat că aliaţii trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfăşurate în Europa rămân „în siguranţă”[1]. Ministerul Afacerilor Externe al României neagă cu mânie proletară zvonul aruncat, că ouăle de dinozaur de la Incirlik ar fi fost cuibărite undeva, prin Oltenia – unde, oare? Dar, ce, Belgia recunoaşte că are asemenea „bijuterii” în ogradă? Nici Olanda, Germania, Italia sau Israelul nu s-au confesat, dar au…, neoficial. Toată povestea asta seamănă cu năzdrăvana discuţie dintre Elvis Diamant, care citea gazeta, şi piranda lui:
– Hauzi, fă pirando, ce scrie la gazetă: cică o bombă atomică costă multe milioane de verzişori… la care piranda se uită la cer şi se roagă:
– Aoleu, fă Doamne să cadă una şi la noi în grădină!…

Tramvaiul numit România circulă „liber şi independent”, fără vatman

Bag de seamă că tramvaiul numit România a ieşit de-a binelea de pe şine, circulă „liber şi independent”, fără vatman, cu destinaţie dronată. Un dialog nonconformist între un jurnalist şi un bătrân de la ţară poate spune mai mult decât toată „pledoaria” guvernamentală:
„- Mai ai vaci?
– Nu mai ţin decât trei găini. N-am cu ce şi n-am de ce. Ăştia ne dau 3 lei pe kilul de carne de porc şi 3 lei şi 50 de bani pe cel de vacă. Şi vacile le-am dus la târg şi le-am vândut numai ca să nu mă mai întorc cu ele! Ţăranul nu mai vrea să fie ţăran! N-are de ce. Dacă ţine mai multe găini, plăteşte impozit. Dacă ţine mai multe vaci, la fel. După porci şi după oi, tot aşa. Dacă este la pensie şi câştigă ceva de pe urma animalelor, trebuie să plătească un CAS. Şi alte impozite. N-are nici un motiv să rămână ţăran. Se mulţumeşte să fie doar un pensionar rural… Bată-i Dumnezeu să-i bată, că şi pâinea au stricat-o! Îţi dau un burete de puf alb, cu care nu te saturi niciodată. Şi pâinea neagră o scot din culoare din cacao. Şi nu ştiu cum dracu’, nici roşiile nu s-au mai făcut!? Toate s-au pătat şi se strică. Prunele şi poamele sunt puţine şi satul a rămas pustiu. Mâine-poimâine suntem nişte bătrâni şi nişte slugi. Ce se alege de satul românesc? Nimeni nu are un răspuns. […]”[2].

Nu merg bine treburile nici pe alte meleaguri. Nori întunecaţi se vălătucesc deasupra Europei. Germania, la 71 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, se află în stare de alertă ridicată. Berlinul a anunțat deja măsuri prin care va aloca mai multe fonduri forțelor de securitate, iar „Populația va fi obligată să dețină provizii de mâncare pentru zece zile […] oamenii vor fi obligați să dețină stocuri de apă pentru cinci zile, conform planului”, susține Reuters[3] care citează: „măsurile de precauție cer populației să se pregătească adecvat pentru evenimente care le-ar putea amenința existența și care nu pot fi excluse categoric în viitor”.

Clint Eastwood s-a săturat de „generaţia de fătălăi”

Dincolo, peste marea gârlă a Atlanticului, circul electoral a dat în foc. Marele actor american, Clint Eastwood, a cărui idee de a intervieva un scaun gol în locul preşedintelui Obama, la Convenţia republicană din urma cu patru ani, a făcut furori. vorbeşte pentru revista „Esquire”[4]despre faptul că lumea are de-a face cu o „generaţie de fătălai”, dedicată „corectitudinii politice”: „Trăim cu o generaţie de fătălăi. Toţi păşesc prin viaţă ca nişte domnişoare. Vedem pe unii acuzându-i pe alţii că sunt rasişti şi alte lucruri. Când eram tânăr aceste lucruri nu se numeau rasism. Toţi oamenii ăştia spun « Doamne, nu poţi face asta, nu poţi face cealaltă şi nu poţi spune asta». Cred că vremurile sunt de vină. […] Trebuie să-l susţin pe Trump… pentru că ea (Hillary Clinton) a declarat că va urma linia lui Obama”, spune actorul american, Clint Eastwood, care îl acuză pe Trump pentru multe dintre gesturile şi declaraţiile sale […]. A spus o mulţime de prostii. Toţi au spus. Ambele tabere. Dar toţi – presa şi toată lumea care spune «e rasist» – fac mare tevatură cu asta. Să trecem dracului peste asta. E un moment trist în istorie. […] Este o generaţie de pupători în fund. Chiar suntem o generaţie de fătălăi. […] Ăsta e Obama. Nu trece la treabă. Nu merge în Congres să ajungă la o înţelegere. Nu face decât să stea la Casa Albă. Dacă aş fi fost preşedinte mă duceam în Congres. Desigur, congresmenii sunt nişte leneşi nenorociţi, şi ce? Eşti liderul. Eşti preşedintele companiei. Este datoria ta să te asiguri că lumea e bine. Este la fel ca într-o companie – fie că e de doi oameni sau de două sute de milioane… Dar asta e generaţia de fătălăi – nimeni nu vrea să muncească”.

——————————————————–
[1] http://epochtimes-romania.com/news/euractiv-sua-au-inceput-transferul-armelor-nucleare-din-turcia-in-romania—250977
[2] http://www.cotidianul.ro/gheorghe-cel-speriat-pe-marginea-prapastiei-286614/
[3] Reuters. http://www.reuters.com/article/us-germany-security-stockpiling-idUSKCN10W0MJ
[4] Esquire

Autor:  Ion Măldărescu

Sursa: Art-Emis

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • PASTORUL nu-si paraseste TURMA la GREU, in plin razboi mediatic: permutari focoase, strategii oscilante, nu-si lasa poporul in plina seceta, tornade, fara protectie, subventii, fonduri, solutii si masuri adoptate in situatii de CRIZA PERPETUA! OARE CHIAR II TIHNESTE?????????

  • Am vrut “Romania lucrului bine facut” si ne-am ales cu “Romania furtului bine facut” si cu “”Romania concediului sasesc bine facut”.
    GHINION!