Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Traian Basescu si revenirea atmosferei anilor bolsevici: TEROARE SI TUPEU

Maurul și-a făcut datoriaT.  Băsescu zice că nişte analişti de la televizor se inspiră de la postul de radio Vocea Rusiei. Vrea să înfigă astfel în căpşorul cu fontanela deschisă ca o floare al  nu puţinilor cetăţeni debili mintal, care n-au scuza de a fi trăit în anii `50  sub ocupaţia sovietică, ideea că dacă nu se întoarce el la Cotroceni urmează să se reînfiinţeze Sovromurile şi să învăţăm din nou limba rusă cântând. Nu se mulţumeşte cu ipoteza mult mai plauzibilă, dar nespectaculoasă, că respectivii analişti sunt ghidonaţi de radio Şanţ şi Vocea Dâmboviţei.

În schimb, T. Băsescu chiar vrea să reînvie, cât de cât, din sediul său de campanie,  atmosfera anilor bolşevici.

„Nu e bine, domnu chestor. Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă e bine, domnu chestor”.

În 1950,  dacă îţi apărea numele în Scânteia ca „element descompus”, „duşman”, în noaptea următoare Securitatea îţi intra în casă. Acum, Scânteia vorbeşte prin glasul lui T. Băsescu – la 48 de ore după ce preşedintele suspendat a făcut vorbirea de mai sus, Parchetul a început urmărirea penală a chestorului pe nume Manoloiu, de la Evidenţa Populaţiei.

Ce vrea cu asta T. Băsescu? Nimic altceva decât ca orice ins care îl supără să trăiască sub ameninţarea că va fi „luat”. Mai ales unul “făcut” de el. În condiţiile în care, chiar dacă revine la Cotroceni, nu mai are controlul Guvernului şi Parlamentului, T. Băsescu se pregăteşte să conducă prin teroare cu ajutorul Parchetului, DNA şi serviciilor. Nu are importanţă dacă acest Manoloiu e vinovat sau nu, esenţial pentru T. Băsescu este să se teamă şi cei nevinovaţi.

P.S.

Teroarea e mult mai eficientă dacă e dublată de tupeu. „Nu-l puneţi ministru pe Şova, a făcut declaraţii antisemite şi asta nu se iartă”,  sună „sfatul” pe care T. Băsescu i-l dă gratis lui V.  Ponta.

Cine spune asta?  Un preşedinte care, ca să-l acuze pe regele Mihai, l-a scuzat pe Ion Antonescu pentru genocidul evreilor din Moldova şi Basarabia. Până să fie antisemit, tânărul Şova e pe cât de ignorant, pe atât de tupeist. Dar nu se poate compara cu acest ayatollah al tupeului care rămâne T. Băsescu. (Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul)

RTV.net: Traian Băsescu este preocupat să întreţină o atmosferă de teroare

Cristian Tudor Popescu a apreciat că România are nevoie de un recensământ profesionist în viitorul apropiat, dar consideră că acesta nu ar fi putut fi efectuat până la sfârşitul lunii, când Curtea Constituţională ar urma să ia o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului. Jurnalistul a subliniat că în aceste condiţii nu se justifică răstimpul de 40 de zile, redus ulterior la o lună, cerut de CC pentru a analiza listele electorale.

Realitatea e că o astfel de operaţiune, un recensământ, nu poate fi întreprins în mod serios în 3 săptămâni. Ar fi necesar, extrem de necesar, să se facă un recensământ profesionist, care să aducă lucrurile aproape de adevăr, nu ce a făcut INS, o caricatură de recensământ. Eu credeam că asta voia Curtea iniţial. Şi ăsta era un lucru util şi pentru alegerile din noiembrie, şi în general. Dacă Curtea Constituţională doreşte doar listele electorale aşa cum sunt ele, actualizate în 10 sau 11 iulie, atunci de ce a fost nevoie să ceară o lună de zile? De ce a dat termenul ăsta? Iniţial ceruse până pe 12 septembrie, apoi a redus la o lună. De ce un asemenea termen pentru o decizie pentru care are nevoie de trei zile? De ce să ceară un asemenea, termen, ilogic în raport cu ceea ce spune acum că vrea? S-a tot vorbit de cine plăteşte referendumul ăsta, dar ar trebui să se pună aceeaşi întrebare şi în legătură cu Curtea Constituţională. Ar trebui să plătească fiecare zi în care stăm”, a comentat CTP.

Referitor la intenţia lui Traian Băsescu de a cere Curţii Constituţionale să dea mai rapid decizia privind referendumul, CTP a spus: “Eu nu ştiu câtă dreptate are domnul Băsescu. Domnul Băsescu mai întâi este preocupat să introducă o atmosferă de teroare în legătură cu aceste operaţiuni de verificare a listelor electorale. Vrea să întreţină o atmosferă de teroare în care şi cei nevinovaţi care-l supără să trăiască cu această impresie că pot avea oricând probleme cu procuratura. Foloseşte un procedeu folosit şi de securitate, care se numeşte filaj pe faţă. Deci în loc ca agentul de filaj să stea camuflat, apare din când în când să fie văzut, exercitând o presiune psihologică asupra celui urmărit. Asta e modalitatea pe care o foloseşte domnul Băsescu”.

Realitatea.net: Antonescu urechează Guvernul pentru “timiditate, ezitare, confuzie”

Crin Antonescu a declarat, într-o emisiune TV, că a observat în cazul Guvernului “timiditate, ezitare, confuzie” în ultima perioadă. “E nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate, şi aici mă refer în primul rând la Guvern, care a dat senzaţia – trebuie să o spun – unor anumite timidităţi şi anumitor ezitări (…) Guvernul trebuie să ia toate măsurile pentru ca propriile sale instituţii să nu se lase intimidate şi pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să fie apăraţi în faţa ameninţărilor şi intimidărilor la care Traian Băsescu, situat practic în afara legii şi în afara răspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred că trebuie să facă Guvernul”, a susţinut Antonescu.Totodată, el a explicat că Executivul nu trebuie să organizeze vreun “mini-recensământ”, ci să aibă “acţiuni hotărâte”, în baza legilor.[…]

Preşedintele interimar a susţinut că nu a avut niciun fel de contact cu judecătorii Curţii Constituţionale şi nici nu-i cunoaşte personal pe membrii Curţii, cu excepţia lui Augustin Zegrean, cu care a fost coleg în Parlament. “Victor Ponta nu l-a ameninţat, nu l-a intimdat (pe Augustin Zegrean, n.r.). Victor Ponta însuşi pare domnia sa destul de ameninţat şi intimidat în aceste zile, nu a făcut niciun fel de declaraţie, niciun fel de acţiune şi niciun fel de gest împotriva sau asupra Curţii”, a mai afirmat Antonescu.

Atac dur la Traian Băsescu: “Un om (Traian Băsescu, n.r.) care e deja la marginea legii şi care încearcă pur şi simplu o conspiraţie împotriva democraţiei şi statului de drept, asta trăim de fapt (…) În această conspiraţie pe care Traian Băsescu şi oamenii săi o organizează împotriva statului de drept în România nu au voie să participe nimeni dintre oamenii şi instituţiile care reprezintă democraţia pe lumea asta, de la ambasadorul SUA la preşedintele Comisiei de la Veneţia”, a susţinut Antonescu.

Preşedintele interimar a afirmat că Traian Băsescu beneficiază de complicitatea unor instituţii publice din România, dar şi de susţinerea unor instituţii externe. “Există în continuare o susţinere sub forme speciale care i se acordă lui Traian Băsescu de oameni şi instituţii din afara României şi acest lucru nu este corect“, a menţionat Antonescu.

În plus, el a ţinut să sublinieze faptul că Parchetul General ar fi trebuit să aibă o poziţie publică în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu.Am o problemă cu anumite decizii şi cu coincidenţa deciziilor Parchetului şi dictările lui Traian Băsescu de la gard (…) Eu cred că cineva, dacă nu procurorul general, cineva în numele instituţiei trebuia să comunice public în aceste zile. Parchetului şi credibilităţii sale îi dăunează lanţul de coincidenţe, cineva ar fi trebuit să iasă şi să spună «Cetăţene Băsescu, te rugăm frumos, noi poate o să mai chemăm pe unii, poate că o să mai inculpăm pe unii, pentru că de dreptul nostru, avem suspiciuni, corect. Nu mai ieşi la gard să mai ţipi cine trebuie arestat, că ne pui într-o situaţie proastă pe noi cei de la Parchet. Taci, că nu ştii tu cine trebuie arestat»”, a mai afirmat preşedintele interimar.

Ziuanews: Maurul și-a făcut datoria

Omul datorită căruia Traian Băsescu a scăpat de demitere la referendumul din 29 iulie a părăsit Guvernul Ponta. Ioan Rus şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru de Interne, după ce, în ultimele zile, asupra lui au planat suspiciuni că ar face jocurile preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Mai exact, Ioan Rus era văzut, inclusiv de către unii dintre colegii săi de partid, ca fiind trădătorul din sânul USL, după o serie de greşeli impardonabile pentru experienţa sa politică. De altfel, dacă ne uităm la acţiunile şi declaraţiile lui Rus din ultima perioadă, suspiciunile de trădare par a fi, de fapt, certitudini. Funcţia de ministru de Interne va fi ocupată de Mircea Duşa.

Plecarea din Guvernul Ponta era previzibilă, dacă ţinem cont de acţiunile lui Ioan Rus din perioada referendumului, caracteristice, pentru foarte mulţi, unui trădător. Practic, fostul ministru de Interne a fost cel care l-a „ţinut în viaţă” pe Traian Băsescu şi a amânat deznodământul în ceea ce priveşte demiterea acestuia.

Prima acţiune a lui Ioan Rus în favoarea preşedintelui suspendat a avut loc înainte de referendum, când acesta a anunţat că scrutinul se va desfăşura după listele electorale neactualizate, care includ peste 18 milioane de alegători. O cifră care, aşa cum s-a putut vedea, a făcut imposibilă atingerea cvorumului necesar pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Cifre favorabile lui Băsescu, predate de Rus la CCR

Nici după referendum, Ioan Rus nu a părut să se poziţioneze pe aceeaşi linie cu USL. Dovadă este „incidentul” din zilele în care Curtea Constituţională a României (CCR) trebuia să ia o decizie în ceea ce priveşte validarea referendumului. Atunci, Rus a făcut o nouă mişcare în favoarea lui Traian Băsescu, după ce judecătorii CCR au cerut informaţii cu privire la numărul real de alegători din România. În acest sens, ministrul Ioan Rus a transmis la Curte aceleaşi date pe care le invocase înainte de referendum, date din care reieşea că numărul de alegători depășește 18 milioane. Suficient pentru ca pragul impus prin cvorum să nu fie atins, iar Traian Băsescu să fie menţinut în funcţie. Totuşi, la nici 24 de ore, Ministerul Administraţiei şi Internelor a revenit cu o precizare, informând Curtea Constituţională a României că nu îşi poate asuma cifrele din listele electorale predate puţin mai devreme.

Ameninţări de ochii lumii

Desigur, la nivel declarativ, nimic nu a lăsat să se vadă o apropiere între Ioan Rus, Traian Băsescu şi liderii PDL. Dimpotrivă. Pactul dintre aceştia a fost mascat de afirmaţii dure sau chiar ameninţări fățișe. Aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu, cel care i-a adus aminte lui Ioan Rus de dosarul Năstase şi de condamnarea fostului premier. „Pe data de 2 (n.r. – 2 august), Ioan Rus a dat dispoziţie să blocheze decizia Curţii Constituţionale. Şi atunci, chestorul-şef cu evidenţa populaţiei n-a făcut decât să se execute. Numai că Ioan Rus şi chestorul trebuia să ştie un lucru: au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit cinci, şase, şapte ani. Deci, eu cred că domnul chestor n-a învăţat nimic din cazul Năstase”,spunea Traian Băsescu.

sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu