Analize și opinii Politică

Agenti de influenta si retele clandestine. Continuă dezinformarea in mass-media

Criza politică a scos la suprafață retele intinse pe care doar le bănuiam că există. Aceste structuri au acționat la ordin. Au riscat să fie deconspirate pentru că au fost silite de împrejurări să iasă la suprafață și să acționeze la vedere ptr. a-și apăra patronul. A fost o situație de urgență cu miză maximă. Dispozitivul a fost activat, mobilizat în cel mai scurt timp. Viteza cu care în mai multe redacții occidentale s-au produs intoxicări a fost remarcabilă. Diverși (mai mult sau mai puțin ) diplomati, lobbisti, din ambasadele din București sau funcționari de la Bruxelles, etc, au transmis mesaje identice. Aceleași cuvinte cheie, același text. Alt factor- simultaneitatea operației desfașurată în toate punctele cardinale ale Europei. Toate acestea dezvăluie oricărui observator atent că a fost vorba de o acțiune coordonată, condusă dintr-un punct de comandă.

Cind sute de indivizi se mișcă în același fel – ca un grup de gimnastică- există o pregătire și un șef. Semnalul că liderul suprem este amenințat să își piardă puterea a fost dat. La Berlin, Londra, Paris, Madrid, Bruxelles agenții au intrat în dispozitiv și au acționat. În sens tehnic a fost un succes, trădînd capacitatea serviciilor externe și a diverselor rețele culturale și de media – de a atinge puncte sensibile pe un teritoriu vast. S-au penetrat redacții și guverne occidentale, organizații internaționale, bănci, cercuri de afaceri din marile capitale. A fost o operație de intoxicare și influențare tipică. Ea continuă, dar cu mai puțin succes pentru că efectul surprizei a dispărut…

Și la București lucrurile au mers la fel. S-a obs. cum brusc s-au reactivat diverși agenți de influență sub aparența unor ca gazetari, oameni de afaceri, intelectuali, militanți din societatea civilă, diplomați, politicieni. Eficiența rețelei a fost dovedită. Nu e neapărat o rețea/ele fidelă/e lui TB. Poate fi folosită de oricine controlează puterea. Au ieșit la suprafață prin presa scrisă, ministere, talkshow-uri tv, bănci, unde nu te aștepți. Gruparea TB&Co s-a mișcat mai repede, mai profesionist decît cealaltă, Ponta&Antonescu. Efectele s-au văzut, un deficit de imagine ptr cei doi și USL, și un joc de forțe dictat de Bruxelles cu efectul cunoscut. (sursa: stelian-tanase.ro)

Cotidianul.ro: Continuă dezinformarea ruşinoasă în media germană – caz special ARD

La o saptamana dupa referendum am fost curios sa caut cele mai actuale stiri despre evenimentele din Romania. Nu am gasit multe. Dar asta nu inseamna ca nu continua dezinformarea in media germana (mi-a lipsit timpul pentru a analiza ce a fost in alte tari).

In primele doua zile dupa referendum, luni si marti saptamana trecuta, media din Germania a trambitat pe cat de rasunator, pe atat de mincinos, stirea ca referendumul a esuat. Cand stiau si ei ca validarea sau invalidarea referendumui urma -atunci- sa fie pronuntata miercuri de catre Curtea Constitutionala. Incepand de joi, cand CCR a amanat pronuntarea pentru data de 12 septembrie/31 august, nicio publicatie sau radioteleviziune, nu a actualizat informatia. Fireste, si dezinformarea prin tacere sau omisiune, este tot dezinformare, asa cum a dovedit si tacerea sfinta, omerta-ul mediei germane, din ultimii patru ani, fata de tot ce s-a intamplat in Romania (ordonante de urgenta, legi neconstitutionale, guvernare fara majoritate, modificarea regulamentelor parlamentare, asumari de raspundere, dinamitarea parlamentarismului, politizarea alocarii banilor in teritoriu, coruptia si clientelarizarea generalizata, legile impotriva restituirii proprietatilor si despagubirii expropriatilor sau victimelor comunismului, depasirea atributiilor presedintelui, etc. etc.)

Cei putini care relateaza ceva sunt exceptia care confirma regula, si mi se pare foarte trist ca este vorba tocmai de corespondentii radioteleviziunii publice ARD, care de la Viena mint din nou depre actualitatea din Romania.

In general, si in pofida acestei prestatii jalnice, pentru mine ARD ramane o sursa media foarte profesionala, si credibila. ARD (Cooperativa radioteleviziunilor publice regionale din Germania) opreaza primul canal de TV public, si toate posturile de radio publice, la nivel national si regional din Germania. Este organizat descentral prin colaborarea celor noua posturi regionale. Standardele BBC sunt indeplinite ireprosabil de cateva dintr ele, de exemplu de NDR, postul public comun a patru regiuni din nordul Germaniei.

Este de-a dreptul rusinos cum incalca toate normele ARD, un singur studiou de corespondenti, ARD Studio-Südosteuropa, cu sediul la Viena. Acest studiou este responsabil de toate dezinformarile preluate pe urma pe toate posturile radio TV, si pe internet de ARD.

Dupa ce inaintea referendumului, si in primele doua zile dupa o corespondenta a acestui studio a dezinformat in mod cras in toaate relatarile despre Romania, ultima mostra este foarte recenta:

Un alt ziarist de la studioul din Viena tocmai sustine, preluat pe internet si in radioul public german, urmatoarele:

– “Viktor Ponta (sic!) – In Rumänien mit dem Referendum gescheitert (sic!!)”: “Viktor Ponta – care a esuat in Romania cu referendumul”, cand asupra validarii sau invalidarii nu s-a luat nicio decizie.

– “mit dem Ponta seinen Widersacher Basescu aus dem Präsidentenamt fegen will” – “prin care Ponta vrea sa-l alunge din functie pe adversarul sau Basescu” – Manipulare prin omisiune, de parca Ponta singur vrea sa scape de Basescu, si fara nicio referire la votul din Parlament, si la rezultatul referendumului 87% DA, 7,5 milioane de voturi, inclusiv majoritatea zdrobitoare a votruilor din Gemania.

– “seinen Frontalangriff auf demokratische Grundregeln” – “atacul sau (al lui Ponta) frontal la principiile democratice.

Pe final argumentul forte:

– “Er kapert das Verfassungsgericht und besetzt es mit seinen Leuten. Wie sein Vorbild Orban in Ungarn” – “(Ponta) Sechestreaza Curtea Constitutionala si o ocupa cu oamenii sai, la fel ca idolul sau Orban in Ungaria (SIC!!!)” –

Nici macar propagandistii platiti ai lui Basescu din Romania si din afara ei nu au reusit sa dezinformeze in asemenea hal cu atat de putine cuvinte.

Este de-a dreptul scandalos ce-si permit cei trei patru ziaristi cazati la Viena, platiti din bani publici. Trebuie stitu ca in rest au reteaaua cea mai completa si profesionista de corespondenti si jurnalisti. La Paris, Londra, Bruxelles, Madrid, Roma, in Sua au cate 10 corespondenti permanenti (cate unul pentru televiziune, radioul national, fiecare radio regional), si toti informeaza pe cat de obiectiv, impartial si interesant posibil.

Spre deosebire, studioul pentru Europa de Sud-Est, are trei sau patru ziaristi, care se ocupa impreuna de nu mai putin de 12 tari, la gramada Ungaria, Slovacia, Romania, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia, Montenegro, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Republica Moldova. Niciunul dintre acesti corespondenti nu se afla permanent la Bucuresti. Care dintre ei (si daca vreunul) vorbeste limba romana, si din ce surse isi preiau informatiile ramane o mare necunoscuta.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu