Politică

Traian Basescu musca, latra sau schelalaie?

traian-basescu-1_da3ad49d03Este o intrebare pe care si-o pun multi. Mai ales acum. Dupa ce Traian Basescu nu mai este presedinte. Si cand, in ciuda multora, el iese la rampa din ce in ce mai des. Lansand, de fiecare data, acuzatii din ce in ce mai grave impotriva unor personaje importante. O face, pur si simplu, pentru a taia cu bisturiul acolo unde sistemul pe care l-am creat sau cocolosit s-a dovedit a fi putred? O face dintr-un sentiment de dreptate? Are un efect atacurile sale asupra unor personaje sau chiar institutii? Au un efect pozitiv? Sau Basescu are comportamentul unui maidanez – comportamentul sau nu-l recomanda, sub nicio forma, drept un caine de rasa – care latra pentru ca nu poate sa muste? Pur si simplu, din dorinta de a-i inspaimanta pe ceilalti? Sau, si mai grav, Basescu doar schelalaie? De frica. Pentru el insusi. Pentru protejatii sai. Pentru familia sa. Toti fiind amenintati sa plateasca pentru ilegalitati grave.

Raspunsul la intrebarile de mai sus si-l poate da si, cu certitudine, o face, fiecare dintre cetatenii care urmaresc, cat de cat atent, scena politica. Si, fireste, faptele fostului presedinte sunt interpretate in fel si chip. Exista insa o cheie, in care putem citi, cu sanse mai mari de a fi corecti, intreaga telenovela pe care o vizionam in ultimele luni.

Traian Basescu este, ca sa ma exprim elegant, un corsar. El are suta la suta ADN-ul acestui specimen uman. Asa a crescut, asa a trait si asa sfarseste. Un corsar nu este, pur si simplu, un hot inconstient. Un bandit de duzina. Dimpotriva. El isi pregateste, uneori, chiar cu meticulozitate loviturile. Si nu da dovada, atunci cand le executa, de lasitate. Ci, dimpotriva, de curaj.

Cum putea Basescu, din postura de presedinte, sa-si pregateasca exit-ul. Intr-un singur fel. Adunand, in banca sa de date, tot ceea ce ar fi putut utiliza, mai tarziu, pentru a santaja persoanele cheie din sistemul pe care el insusi l-a pastorit si care a ramas intact sau, in cazul in care aceştia sunt inconstienţi si rezista, pentru a le distruge reputatia. Pe drept. Pentru ca, respectivele persoane, plasate de el insusi in fruntea unor institutii, sunt mai patate decat isi poate imagina un om obisnuit.

Si asta si face Traian Basescu din postura de ex presedinte. Mimeaza schelalaitul sau uneori schelalaie sincer, atunci cand vreun camion neprecaut il calca pe coada. Latra pentru a inspaimanta, atunci cand crede ca acest lucru are efect. Dar sta pregatit sa muste. Si o face.

Instinctul colectiv functioneaza si de aceasta data. Si acesta este motivul real pentru care Traian Basescu face audienta. Atunci cand vrea si in ce conditii vrea sa iasa la rampa.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bre srs, mata nu erai la puscarie? Ramai acolo si lasa-l in pace pe T.Basescu. El are inca multe de spus si de facut, pe cand tu doar latri, asta ai facut mereu. Si musti pe la spate.Urat.