Analize și opinii Extern Politică

Toate guvernele practică spionajul cibernetic!

Toate guvernele practică spionajul cibernetic! Vezi cui îi aparţine sincera afirmaţieStatele Unite au acceptat să informeze europenii in privinţa programului lor de supraveghere a comunicaţiilor şi să colaboreze cu ei pentru a proteja mai bine drepturile cetăţenilor din UE, au anunţat vineri doi comisari europeni, care au avut întâlnire cu ministrul american al Justiţiei, Eric Holder.

Grup de experţi
“Am convenit să iniţiem un grup de experţi de ambele maluri ale Atlanticului pentru a face un schimb de informaţii şi a studia garanţiile”, a explicat comisarul însărcinat cu Afacerile Interne, Cecilia Malmstrom, în cadrul unei conferinţe de presă la Dublin, retransmisă la Bruxelles de serviciile audivizuale ale Comisiei Europene. “Programul PRISM suscită multă preocupare şi multe întrebări sunt încă fără răspuns”, a adăugat aceasta. “Trebuie să existe un echilibru între lupta contra terorismului şi respectarea vieţii private a cetăţenilor”, a mai spus ea.
Colega sa, Viviane Reding (Justiţie) s-a declarat foarte satisfăcută de faptul că a putut discuta între patru ochi cu Eric Holder despre acest program. “Experţii europeni şi americani trebuie să clarifice chestiunile rămase în suspensie”, a spus aceasta.

Ingrijorare
Comisia Europeană (CE) a cerut zilele trecte Statelor Unite să îi ofere “explicaţii şi clarificări” despre programele de spionare a comunicaţiilor, susceptibile să contravină drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, într-o scrisoare adresată secretarului american al Justiţiei Eric Holder. The Washington Post şi The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută existenţa programului PRISM, care permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele unor giganţi ca Google sau Facebook.

Ce a spus Google

Compania Google a răspunsul celor două publicaţii printr-un comunicat în care afirmă că este “foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor” şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de “poartă de intrare ascunsă” în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.
Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniştilor exprimate de unii congressmani cu privire la drepturile oferite NSA.

Huawei, mereu surprinzătoare
Dar o altă declaraţie, demnă de luat în serios, schibă datele problemei. “Piratajul informatic în vederea spionajului şi furtului de date confidenţiale este practicat de toate ţările”, a declarat şeful pe probleme de securitate cibernetică de la Huawei, compania chineză de telecomunicaţii privită cu suspiciune de SUA, în contextul în care presa australiană a dezvăluit recent un nou atac cibernetic chinez împotriva agenţiei de servicii secrete a Australiei, relatează AFP.
“Guvernele au făcut aceasta dintotdeauna”, a declarat John Suffolk pentru revista Australian Financial Review, apărută miercuri. “Realitatea dură este că toate guvernele lumii au aceleaşi directive pentru serviciile lor secrete”, a continuat el.
“Se spune că profesia de spion este a doua cea mai veche din lume. Oamenii încearcă să fure informaţii de la alţii şi nu cred că este cineva surprins că un Guvern, oricare ar fi acesta, încearcă să fure informaţii de la un alt Guvern, oricare ar fi el”, a adăugat fostul responsabil informatic pe lângă Guvernul britanic. “Guvernele trebuie să se concentreze pe măsurile silenţioase pe care trebuie să le ia, acceptând că niciun Guvern nu poate avea încredere 100% într-un alt Guvern, indiferent de legi, politici sau proceduri”, a mai afirmat Suffolk.

Suspiciuni
În 2012, autorităţile australiene au interzis companiei de telecomunicaţii să depună o ofertă pentru programul naţional de internet în bandă largă, temându-se de riscul unor atacuri cibernetice. Huawei are o reputaţie proastă în rândul autorităţilor americane, care îi reproşează legăturile sale cu autorităţile chineze. Un raport al comisiei de informaţii a Congresului american aprecia, la sfârşitul anului trecut, că tehnologiile companiei, precum şi cele ale principalului său concurent chinez, ZTE, ar putea fi utilizate pentru a submina securitatea Statelor Unite. Potrivit lui John Suffolk, Huawei este prinsă la mijloc în disputa dintre SUA şi China privind piratajul informatic.
Un tânăr de 29 de ani, Edward Snowden, este sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informaţii confidenţiale privind programele SUA de supraveghere a comunicaţiilor, a anunţat duminică cotidianul britanic. “Nu am nicio intenţie să mă ascund pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden, într-un interviu publicat pe siteul de internet al cotidianului. Snowden a fost timp de patru ani consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), ca angajat al mai multor companii sub-contractante, ultima dintre acestea fiind Booz Allen Hamilton.

Autor: Istvan Deak

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu