Analize și opinii Cultură și Familie Politică

The Guardian: Romani, ramaneti la ferme de subzistenta, nu vindeti pamantul

In ciuda efoturilor facute de Ceausescu de a desfiinta micile ferme, dar si in ciuda modernizarii si a oportunitatilor de noi joburi oferite de vremurile moderne, circa 30% din populatia de 19 milioane a Romaniei continua sa traiasca de pe urma firmelor de subzistenta si de semi-subzistenta, scrie The Guardian. Totusi, atat guvernul roman, cat si decidentii politici de la Bruxelles, refuza sa recunoasca faptul ca este vorba de oameni care sprijina economia, mentin vie cultura romaneasca si diversitatea mediului. Aplicandu-se larg dezavuata regula “aceeasi masura pentru toate” in cadrul Politicii Agricole Comune, marea majoritate a fermierilor romani sunt tinuti deoparte de beneficii. in prezent, circa 51% din subventiile de sase miliarde de euro care vin in Romania se indreapta doar catre 0,9% din ferme, in timp ce 70% din fermele romanesti sunt considerate neeligibile.

Reteaua comerciala pe care fermierii s-au bazat pana acum este erodata la amebele capete, piata de seminte aflandu-se sub monopolul multinationalelor care vand seminte ce nu se reproduc si trebuie cumparate din nou in fiecare an, iar la desfacere micii comercianti se sufoca din cauza competitiei supermarketurilor straine care vand mancare la preturi mult mai mici, scrie The Guardian.

Ziarul britanic reaminteste de conferinta pe teme agricole care a avut loc la Bucuresti, prima de acest gen organizata de la venirea ministrului Daniel Consantin, al treilea sef de la ministerul agriculturii din acest an. Potrivit The Guardian, Constantin ar putea aduce o perspectiva noua, in raport cu predecesorii Valeriu Tabara si Stelian Fuia, ambii adepti ai agriculturii intensive.

Cu toate astea, dat fiind ca este o conferinta organizata de gigantul biotech Monsanto, de Pioneer si DuPont, si la care au participat multi dintre cei mai mari cultivatori din tara, cel mai probabil lucrurile vor ramane pe acelai fagas.

Pentru a sprijini atat populatia, cat si competitivitatea Romaniei la nivel international, Romania trebuie sa ii vada pe micii fermieri drept piatra pe care isi poate cladi viitorul, mai degraba decat ca pe o problema care trebuie rezolvata.

Fermele mici pot produce la fel de multa hrana cu competitorii mari, desi acum sunt dati deoparte cu pormisiuni de crestere a randamentelor si dezvoltare economica. Pana cand Romania isi va concentra capitalurile spre dezvoltarea rurala si agricultura sustenabila, isi ameminta propria cultura, mediul inconjurator si cea mai mare parte din populatie.

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu