Politică

Tensiuni şi proteste de stradă la Salonic. Poporul grec nu mai poate

Peste 12.000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbâtâ seară la Salonic (nord) pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate solicitate Greciei de căre UE şi FMI, onorând tradiţionala reunire anuală a revoltei sociale.

La începutul protestului, poliţia estima numărul manifestanţilor la 12.000 de persoane, faţă de un record de 25.000 de protestatari ieşiţi în stradă anul trecut cu aceeaşi ocazie, deschiderea Târgului internaţional al oraşului.

Manifestanţii s-au repartizat în patru mulţimi: cea a marilor sindicate GSEE pentru privat şi Adedy pentru sectorul public, mulţimea principalului partid de opoziţie Syriza, de stângă radicală, cea a frontului sindical comunist Pame şi cea a autonomilor şi a extremei dreapta.

La finalul protestului au avut loc confruntări între un grup de aproximativ o mie de manifestanţi autonomi şi forţele de ordine în apropierea universităţii, în plin centrul oraşului, a constatat un reporter AFP.

Atacaţi cu proiectile, poliţia a lansat grenade lacrimogene şi paralizante, înainte de a interveni asupra grupurilor de perturbatori care au fost dispersaţi în centrul oraşului.

Manifestanţii denunţă intensificarea austerităţii după aproape doi ani în care nivelul de trai s-a redus cu 35 la sută conform datelor guvernului, şomajul a cuprins aproape un sfert din populaţia activă şi recesiunea s-a agravat aflându-se acum în cel de-al cincilea an.

“Poporul grec nu mai poate”, proclamă pancartele din cortegiul sindical, escortat de numeroase ambulanţe ce stau mărturie tensiunii în creştere printre personalul medical confruntat cu scăderea salariilor şi reducerile bugetare.

“Foarte curând, majoritatea poporului grec va reacţiona”, a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras, aflat în fruntea sondajelor în faţa guvernului de coaliţie care reuneşte forţele de dreapta, socialiste şi de stânga moderată.

Acest protest intervine în ajunul unui reuniuni între creditorii internaţionali şi ministrul de Finanţe, Yannis Sturnaras, şi o întâlnire a aliaţilor guvernamentali pentru a rafina măsurile ce vizează economisirea a 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce se intampla in Grecia este doar inceputul multor conflicte care se vor intampla si in alte tari, care zic eu vor duce la un moment dat la declansarea unui al 3-lea razboi mondial.