Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Sunt borfaș. Nu mă tratez (mic dicționar anarhist român)

Tâlhar = persoană care a luptat în rezistența română armată anti-comunistă (în special în Făgăraș și Apuseni) în anii 50 și începutul anilor 60 ai secolului al XX-lea.

Dușmanul poporului = (în aceeași ani 50-60 ai secolului trecut) subspecie de ”tâlhar”, categorie foarte vastă în care puteai fi încadrat din simplul motiv că erai posesor al unei diplome de studii superioare; pentru refuzul de înscriere în cooperativele agricole de producție (CAP-uri) – în cazul proprietarilor de terenuri -; pentru refuzul de a plăti cotele agricole aberante (de multe ori mai mari decât producția efectivă) sau chiar și pentru o banală glumă făcută la adresa comuniștilor și activiștilor de partid.

Chiabur = țăran înstărit, proprietar de terenuri și mijloace agricole  de producție (animale și/sau industriale: vaci, boi, cai, căruțe, batoze, cazane de fabricat țuica, gatere sau mici fabrici de prelucrare a lemnului ori a fructelor de pădure etc.); vina de a fi chiabur se pedepsea prin confiscarea terenurilor și mijloacelor de producție; pedeapsa era extinsă și asupra copiilor și rudelor acestora (cărora le era interzis accesul la învățământ superior ori la angajarea în posturi și funcții superioare)

Burghez = mic întreprinzător din mediul urban (magazin, atelier de producție etc.) ori liber profesionist (avocat, notar, medic cu cabinet propriu, meșteșugar etc.) ale cărui venituri peste medie nu erau de natură salarială; pedeapsa consta în confiscarea veniturilor și a mijloacelor de producție și/sau interzicerea practicării profesiei; la fel ca în cazul ”chiaburilor”, pedeapsa se extindea și asupra descendenților.

Origine socială sănătoasă = persoană care nu se încadra în vreuna din categoriile de mai sus și/sau nu avea o rudă apropiată din aceste categorii; originea socială sănătoasă era absolut necesară pentru a putea beneficia de toate ”drepturile” permise de regimul comunist.

Huligan = persoană care, în decembrie 1989, a făcut parte din grupul care început Revoluția Română, la Timișoara; calificativ pus de Ceaușescu.

Golan = persoană care, în 1990, în special în Piața Universității din București, dar și în alte orașe din România, a protestat împotriva lui Ion Iliescu, a transformării FSN (Frontul Salvării Naționale) după epurarea acestuia de reprezentanți ai societății civile în partid politic de factură neo-comunistă și pentru o lege a lustrației (Punctul 8 al Declarației de la Timișoara).

Repetent = calificativ pus, în 1995, de fostul premier Nicolae Văcăroiu și de fostul ministru al Educației Liviu Maior studenților greviști care luptau pentru schimbarea Legii Învățământului de atunci; principalele revendicări (obținute în cele din urmă, după mai bine de o lună de grevă generală) vizau, în special, înlăturarea taxelor de școlarizare aberante care fuseseră introduse atunci, facilități pentru studenți, dar și autonomia universitară; ”Greva repetenților” a fost denumirea dată de Putere mișcării sociale, pentru că cele mai mari taxe trebuiau plătite pentru repetarea examenelor și/sau a anului universitar.

Anarhist = persoană care, în primăvara lui 2008, în timpul summit-ului NATO, a participat, într-o sală de sport din București, la vizionarea unor filme cu tematică anti-globalizare; ulterior, termenul a fost aplicat tuturor celor care militează în mod public pentru drepturi civile, sociale ori pentru protejarea mediului.

Terorist eco (sau ecoterorist) = formă agravantă a noțiunii de ”anarhist”, aplicată în România celor care se împotrivesc prin mijloace neconvenționale (teatru de amatori, flashmoburi, exproprieri simbolice, foto și TV bombing etc.) proiectului de extragere a aurului cu cianuri de la Roșia Montană, promovării organismelor modificate genetic și, mai nou, exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică; în SUA, ecoterorismul reprezintă infracțiune;

Spre deosebire de ”ecoteroriști”, persoanele ale căror afaceri distrug mediul, dizolvă comunități locale, provoacă boli grave incurabile etc. sunt considerate a fi ”investitori strategici”, ”greii de pe Wall Street”, ”top-manageri” ș.a.m.d..

Hipster = denumire specifică aplicată participanților din fiecare an la cel mai mare festival cultural și de activism din România, FânFest, de la Roșia Montană; din rândurile acestora fac parte studenți, cadre universitare, academicieni, arhitecți, arheologi, sociologi, istorici, muzicieni, regizori de teatru și film, designeri și artiști plastici, scriitori, jurnaliști, membri ai organizațiilor de mediu și pentru apărarea drepturilor civile (în acest an, FânFest se va desfășura între 15 și 19 august – detalii aici).

Ultras =  membru al galeriilor echipelor de fotbal care refuză să se conformeze regulilor impuse de FIFA, UEFA, FRF referitoare la manifestările publice de pe stadioane (banere de mici dimensiuni, interzicerea fumigenelor și petardelor, dar și a mesajelor cu caracter social); în genere se apreciază că ”ultrașii” nu au dreptul să participe la proteste sociale – acceptarea lor de către manifestanți duce la extinderea calificativului asupra tuturor participanților la un protest public.

Anti-progresist = 1. persoană care se opune transferului în mod gratuit sau aproape gratuit a avutului public (resurse naturale – inclusiv terenurile, pădurile, apele – și a companiilor de stat) către ”investitorii strategici” privați; 2. persoană care se opune privatizării excesive a serviciilor publice (sănătate, educație, cultură).

Pulime (jargon) = categorie socială inferioară, foarte diversă (muncitori industriali, profesori, medici, ingineri, avocați, IT-iști, economiști, liber profesioniști, fermieri, țărani etc.), plătitoare de taxe și de impozite, ale căror opinii și drepturi pot fi ignorate (inclusiv votul acestora).

Borfaș/pușcăriabil = literatura de specialitate încă nu a căzut de acord asupra termenului menit să definească cel mai corect (”borfaș” sau ”pușcăriabil”) persoana care s-a prezentat la vot la Referendumul din 29 iulie 2012; specialiștii sunt de acord însă că în această definiție se încadrează atât cei care au votat ”DA”, cât și cei care au votat ”NU” sau și-au anulat intenționat votul – pentru încadrare este suficientă condiția de participare la vot.

Democrat = persoană care nu se înscrie în niciuna din categoriile de mai sus (definiție valabilă și pentru perioada comunistă, denumită și democrație populară).

Forțele Binelui = suma totală a ”democraților”.

Reconciliere socială = impunerea ca axiome a definițiilor de mai sus.

Vorba nouă (sau nouăvorba) = a se vedea George Orwell, ”1984”.

***

P.S.: O precizare pentru toți cei care invocă neaplicarea rezultatului votului de la Referendumul din 2009: să nu uite cine a format majoritatea parlamentară începând cu acel referendum și până acum două luni. Și să nu invoce ”argumentul” că aplicarea rezultatului ar fi depins și de o anumită proporție de voturi din partea Opoziției. Roberta Anastase a dovedit cu vârf și îndesat că atunci când s-a dorit cu adevărat trecerea unei legi s-a găsit o ”soluție”.

***

UPDATE (la atenționarea unui prieten de pe Facebook):

Ciumpalac = denumire specifică dată ”anarhiștilor” din ianuarie 2012, care și-au imaginat și își imaginează că Puterea (prin toate instituțiile ei) ar avea vreo responsabilitate pentru viața și nivelul de trai al cetățenilor pe care îi reprezintă și care își închipuie că într-o societate democratică trebuie să existe un dialog permanent între clasa politică și reprezentanții mișcărilor civice.

SURSA: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Lipseste definitia celui mai mare borfas:

    Politician = persoana care face din politica un mijloc abil si demagogic de realizare a intereselor personale.

    Mai multe detalii pe blog, la acelasi cuvant.

  • Democratie Originala: Talmes-balmes organizat intr-o structura statala cu scopul de a distruge acel stat si a-i instraina resursele, totodata mentinand in structurile sale de conducere indivizi corupti si compromisi, cei mai multi dintre ei, fosti nomenclaturisti;
    Oameni de bine: indivizi manipulati si inarmati cu bite, lanturi si alte obiecte contondente care apara “democratia originala” de “huligani” “golani”, “repetenti”, “antiprogresisti”, “ecoteroristi”, etc, si care la nevoie pot sa dea foc chiar si sediului Politiei;
    Teroristi: indivizi neidentificati care pun in pericol sistemul de organizare sociala, status quo-ul si reprezentantii corporatocratiei, daca nu chiar corporatocratia insasi; indivizi care aleg sa-si apere prin orice mijloace considera necesar cultura, tara si poporul din care fac parte; mai nou este o tendinta de a aplica acest termen si patriotilor;
    Calicime/prostime: termenul care gratuleaza poporul roman, termen preluat de la cronicari si care reflecta in buna parte la nivel superficial, psihologia poporului roman.

  • Democratie originala: talmes-balmes orchestrat in scopul distrugerii statului roman, a instrainarii resurselor acestui popor si a distrugerii culturale si spirituale a poporului roman;
    Oameni de bine: indivizi manipulati, inarmati cu bate, topoare, lanturi si alte obiecte contondente, care apara “democratia originala” batandu-i pe “huligani”, “golani”, “repetenti”, “anarhisti”, “antiprogresisti”, etc.
    Teroristi: indivizi de cele mai multe ori neidentificati, uneori fabricati la comanda, alteori sinucigasi cu vocatie,sau persoane care se opun corporatocratiei si care lupta in numele unei idei, pentru o cauza sau pentru o tara, pentru pastrarea unui patrimoniu cultural sau al unui mod de viata; in ultimul timp, peiorativ pentru patrioti.
    Calicime/prostime/gloata: termen care descrie in mod superficial psihologia poporului roman, asociata cu poporul insusi. Termenul a fost preluat de la cronicari; “istoricii” dupa cum vedeti, nu ne-au lipsit niciodata!