Analize și opinii Politică

Suedia a ramas fara gunoi si vrea de la Romania

Suedia, patria reciclarilor, unde un sfert de milion de locuinte sunt alimentate din incinerarea gunoiului, se confrunta cu o dilema unica: tara a ramas fara pretiosul combustibil, noteaza Mnn.com.

Suedia este recunoscuta pentru interesul sau in protejarea mediului inconjurator, folosind mobila economica, panouri solare si reciclarea.

Tara, care numara peste 9,5 milioane de scandinavi, intampina acum o problema mai putin obisnuita: nu mai are gunoi. Desi putine natiuni se pot plange de o astfel de situatie, suedezii au trebuit sa apeleze la vecinii norvegieni pentru un import masiv de deseuri, mai precis 80.000 de tone. Aceasta solutie pe termen scurt este o afacere ce se dovedeste avantajoasa pentru ambele tari. Norvegienii scapa de resturile incomode, in timp ce suedezii le ard ca sa produca electricitate si caldura. Cenusa astfel rezultata este trimisa inapoi in Norvegia si depozitata.

Ostlund sugereaza insa ca ar putea exista parteneri mai potriviti pentru astfel de schimburi.

“Sper sa aducem gunoi din Italia, Romania, Bulgaria sau alte tari baltice, pentru ca stiu ca acolo se depoziteaza in cantitati mari”, a declarat Catarina Ostlund, reprezentant in cadrul Agentiei pentru protectia mediului din Suedia. “Aceste tari nu au puse la punct instalatii de incinerare si reciclare, asa ca trebuie oricum sa gaseasca o solutie pentru toate deseurile”, a adaugat aceasta.

Suedezii sunt atat de dedicati reciclarii, incat numai 4% din gunoiul produs este depozitat, restul fiind folosit in diferite scopuri. Tara se bazeaza astfel pe deseuri pentru a furniza caldura si electricitate catre sute de mii de locuinte.

sursa: incont.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • din romania cred ca ar putea importa tot gunoiul necesar pentru tot ce le trebuie si tot ar mai ramine gunoi pe strazile patriei noastre.asa cum suedezii au gasit solutii la folosirea gunoiului la fel ar putea face si romania dar cred ca nimeni nu isi bate capul cu asa ceva. mai bine se importa decit sa se foloseasca resursele locale. in orice domeniu.

  • alina eu am incercat sa implementez un proiect european cu finantare de 80% nerambursabil care facea acelas lucru: selectie deseuri si apoi restul incinerat pentru a obtine agent termic si electric.din pacate m-am lovit de “problema” banilor.Consiliul local respectiv nu dispunea de 250000 de eu si nici cel Judetian nu dadea…Atat costau minim 45 de locuri de munca!