Politică

SUA recunosc, cu cinism, numărul şocant al civililor ucişi ”din greşeală” în Siria şi Irak

Coaliţia internaţională c ondusă de SUA a recunoscut vineri că peste 1.300 de civili au fost “victime colaterale” ale loviturilor sale aeriene în Siria şi Irak care au vizat gruparea jihadistă Statul Islamic începând cu 2014, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.Coaliţia a precizat într-un comunicat că a efectuat 24.502 raiduri aeriene între august 2014 şi sfârşitul lui aprilie asupra poziţiilor jihadiştilor în cele două ţări vecine, unde Statul Islamic a fost alungat din toate centrele urbane pe care le controla.



“În timpul acestei perioade şi după evaluarea informaţiilor disponibile (…) probabil nu mai puţin de 1.302 civili au fost ucişi în mod neintenţionat de loviturile coaliţiei”, potrivit textului.

Coaliţia a adăugat că a examinat 111 rapoarte privind decesele unor civili.

Numărul civililor ucişi în tirurile aeriene ale coaliţiei ar fi mai mare, potrivit organizaţiilor care militează pentru apărarea drepturilor omului.

ONG-ul Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO) vorbeşte despre peste 3.800 de morţi în rândul civililor, între care o mie de copii, numai în Siria.

Coaliţia internaţională dă asigurări că îşi ia toate precauţiile necesare pentru a reduce la minim riscurile pentru populaţia civilă.

Susţinute de loviturile aeriene ale coaliţiei, Forţele democratice siriene (FDS) au cucerit pe 23 martie satul sirian Baghouz, ultimul fief al Statului Islamic, ceea ce a reprezentat sfârşitul “califatului” său autoproclamat în 2014 în Irak şi Siria.

Legat de acest eveniment, coaliţia a evocat şapte rapoarte pe care le-a calificat drept unele în care nu se poate avea încredere privind moartea unor civili în lovituri aeriene asupra Baghouz între 11 şi 24 martie.

Coaliţia a reafirmat că-şi va continua operaţiunile “pentru a împiedica SI că controleze vreun teritoriu, să câştige influenţă în regiune şi pentru a o priva de toate resursele pentru o relansare” a organizaţiei jihadiste.

Autor: Ioana Necula

Sursa: Știri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Evident, caci pt amerloci, amaratii aia ucisi de catre ei sunt doar niste “pagube colaterale”, adica conform expresiei romanesti, “paguba-n ciuperci”!