Politică

SUA nu au prieteni, doar vasali şi inamici

sua-dronaOdată cu dezertarea IT-istului american Edward Snowden în Rusia, care a pus la dispoziţia opiniei publice documente clasificate NSA lumea a descoperit ceea ce ştia de fapt: SUA spionează ţările lumii, UE, Comisia Europeană şi conducătorii de state. Mi se pare evidentă de ipocrită reacţia conducătorilor statelor europene la actele de spionaj ale SUA, de parcă nu ar fi ştiut că Washington-ul se poartă ca un imperiu universal, care încearcă să controleze lumea la detaliu.

Reacţia liderilor europeni pare de fapt o indignare pentru ochii opiniei publice decât o revoltă sinceră că le sunt monitorizate telefoanele. Preşedinţii Braziliei şi Mexicului au cerut anchetă internaţională penală faţă de actele de spionaj americane. Mai mult, Biroul cancelarului Germaniei a comunicat că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de servicile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări.

“Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel că serviciile de informaţii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, după ce Berlinul a cerut clarificări în legătură cu această posibilitate. Zilele trecute, presa a dezvăluit activităţi intense ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) de interceptare a telefoanelor cetăţenilor francezi, Parisul catalogând acţiunile drept “inacceptabile”. În august, presa a dezvăluit activităţi de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE şi din ţări europene, inclusiv germani.

Tot scandalul mi se pare de o operetă ieftină. Chiar nu ştiau liderii europeni adevărul, ei ajunşi în funcţii, cu sprijinul Americii, pentru satisfacerea intereselor de mare putere ale Washington-ului? Sigur că ştiau numai că acum castana Snowden de la Moscova le frige degetele şi trebuie să reacţioneze la un lucru evident, că populaţia UE e monitorizată de serviciile secrete americane.Tot scandalul dovedeşte că SUA nu au aliaţi, prieteni şi luptători pentru dreptate, drepturile omului şi democraţie, cum ne învaţă propaganda hollywood-iană, ci doar vasali, colonii sau inamici, ca Al Qaeda sau Iran. În acest context, România e doar o colonie şi un stat vasal intereselor americane. Credeţi că vasalilor Băsescu sau Ponta nu le ascultă NSA telefoanele, să nu vorbească altceva decât ce vreau seniorii de la Washington?

Autor: Ionut Țene

Sursa: Napoca News