Politică

SUA ameninta China cu razboiul din Coreea

SUA ameninta China cu razboiul din Coreea In timpul unei vizite oficiale la Beijing, secretarul american al Apararii, Robert Gates a subliniat ca, in opinia Casei Albe, Phenianul are capacitati militare extinse, mai precis, Coreea de Nord devine o amenintare directa la adresa Statelor Unite pentru ca ar putea construi o racheta intercontinentala in cinci ani.  Dupa retea cu care ne-a obisnuit administratia de la Washinghton si in cazurile Afganistan, Irak, Iran, asta ar putea insemna o declaratie de razboi.

In cazurile amintite, SUA a insinuat doar ca in Irak este posibil sa existe armament nuclear – ceea ce nu s-a demonstrat nici pana astazi – ca a si patruns cu trupe pentru a rasturna regimul lui Saddam Hussein. Apoi acelasi lucru s-a zis despre Iran, ca detine armament nuclear si ca e o amenintare la adresa lumii, mai precis a Israelului, iar in acea zona a orientului s-au masat deja trupe americane ce sunt pe cpicior de razboi. Acum a sosit randul Coreei de Nord. Care in urma cu o luna a atacat cu rachete o tinta din Coreea de Sud.

“Coreea de Nord va avea capacitatea sa construiasca rachete intercontinentale in cinci ani”, a spus Gates reporterilor. Potrivit Reuters, Coreea de Nord detine un arsenal format din 800 rachete balistice si alte 1.000 de rachete, cu diferite raze de actiune. Gates a mai spus, in China, ca subiectul arsenalului militar al Coreei de Nord va fi abordat si saptamana viitoare, la Washington, in timpul intalnirii dintre Barack Obama si presedintele Chinei, Hu Jintao. Surse diplomatice au afirmat, pentru agentia de presa, ca Obama va incerca sa-l convinga pe omologul sau chinez sa faca presiuni asupra vecinilor nord-coreeni, pentru a-si limita dezvoltarea capacitatilor balistice.

Americanii sunt foarte interesati de o alianta cu China, mai ales de cand gigantul de la rasarit tinde sa devina a doua putere mondiala si de cand, usor-usor, incearca sa puna stapanire pe Africa si pe capitalul socialo-economic al continentului negru. Acelasi lucru il incearca si Obama, iar daca nu se poate fara China, macar sa se poata alaturi de China! In acelasi timp, Obama trimite asigurari ca ar putea ataca alaturi de Coreea de Sud, Nordul comunist, fidel Chinei, ceea ce ar insemna un cap de pod in coasta regimului de la Beijing. Destul de interesanta strategia de la Casa Alba, acolo unde toata lumea vede o alianta, chinezii vad o amenintare din partea SUA si reluarea unui razboi in Coreea, dupa cel din Vietnam, un razboi pe care chinezii il credeau de mult stins.

Sursa :agentia.org