Politică

Structura propagandei anti-democratice

(Punctaj întocmit de Sorin Cucerai și adaptat scandalos de incorect politic de Sorin Faur)*



1. “Se creează un dușman fictiv”: a) Putin,Trump, b) Dragnea, Tăriceanu

2. “Se produc teorii ale conspirației care «explică» cum anume dușmanul fictiv e cauza diverselor disfuncționalități și probleme (reale) cu care se confruntă oamenii”: a) iliberalul Putin a complotat ca să Brexit, apoi ca să-l pună pe iliberalulTrump președintele SUA, cu contribuția spionilor, hakerilor și a Wikileaks, care au compromis-o fatal pe democratica Hillary Clinton; Putin, care complotează continuu, e, la nivel global, cea mai periculoasă resursă a naționalismului, populismului, iliberalismului; b) sărăcia, neajunsurile, subdezvoltarea din Romania sînt cauzate exclusiv de hoția, corupția, incompetența, autoritarismul, comunismul lui Dragnea, Tăriceanu și ale tuturor celorlalți membri penali ai ciumei roșii.

3. “Se crează sindromul de cetate asediată. Se produc și se exacerbează emoții noi (adică emoții care în prealabil nu existau în spațiul public), în general negative (frică, dezgust, neîncredere)”: a) imediat după prezidențiale, milioane de americani ies spontan pe străzi cu #resistence în piept și pancarte care spun, în esență, Trump, care tocmai cîștigase alegerile, is not my president; NATO/USA înaintează încet și sigur către granițele Rusiei; în Ucraina regimul Ianukovici e spulberat, la propriu, inclusiv cu barosul cu care s-au spart, democratic, ușile parlamentului de la Kiev; b) imediat după parlamentare, mii de români #rezist sînt mobilizati spontan la proteste care contestă atributul constituțional de legiferare al celor care tocmai ce cîștigaseră alegerile; se viralizează prin rețelele de socializare frici, spaime, neliniști legate de siguranța individuală, care ar fi fost anihilată odată cu deschiderea porților pușcăriilor prin aminstie și grațiere.

4. “Se ajunge la violență, interpretată ca auto-apărare și ca o confirmare a existenței reale a dușmanului fictiv și a conspirațiilor de care acesta se face vinovat”: a) Putin a ordonat gazarea chimică a familiei Skripal în UK și tot Putin îl apără militar pe gazatorul chimic animalic Bashar al Assad, deci trebuie sancționați prin bombardamente umanitare; b) în fata Parlamentului de la București, cîțiva #rezistenți reclamă că au fost călcați cu mașina după ce ei înșiși se aruncaseră în fața automobilelor (de lux, desigur) ale politicienilor penali/criminali care ies din clădire.

4. “Se pretinde că respectivele emoții erau preexistente, deci că partidul” PNL/USR/MRÎ “sau politicianul” PNL/USR/MRÎ “care s-a folosit de ele n-a făcut decât să reprezinte, democratic, starea de spirit a electoratului. În consecință, prezența în guvern sau în parlament a partidului” PNL/USR/MRÎ “sau a politicianului” PNL/USR/MRÎ “respectiv e interpretată ca legitmă din punct de vedere democratic.”

Sorin Cucerai conchide: “structura asta e identică și identificabilă ca atare în toate mișcările politice antidemocratice: de la fasciștii interbelici până la Trump, Brexit, Fidesz, PiS, noua dreaptă populistă din nordul și din vestul Europei, Putin, PSD, CpF sau Erdogan.” Serios, bibicule?

* Ghilimele delimitează ideile domnului Sorin Cucerai. Lipsa lor subliniază scandaloasa mea iresponsabilitate.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu