Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Strâmbătura nu se repară pe genunchi

E impresionantă şi cu lipici la public jelania asta colectivă că au intrat în legislativ şi ăia care au pierdut alegerile. Dincolo de realitatea constatării că nu-i musai să câştigi ca să exerciţi un mandat de reprezentare, sunt nişte chestii care trebuie scrise. 1. Legea e făcută prin decizia politică a cuplului Bogdan Olteanu-nea Viorică (cu inestimabilul sprijin logistic al lui Mişu Voicu) şi a asigurat în 2008 “alegerea” unor oameni ca Antonescu, Orban sau Tăriceanu. 2. Legea e-n vigoare pentru că PD-L a atacat (şi bine a făcut) la Curtea Constituţională uninominalul pur, pe care-l susţinuse din gură când era mare şi tare. 3. Dacă votam pe legea nouă, configuraţia Parlamentului era mult mai simplă: 95% USL, 5% UDMR. şi, chiar dacă erau cu peste 100 de parlamentari mai puţin, nu era deloc bine, domnu’ chestor. da, ştiu, e scumpă democraţia, dar face. 4. America are mai puţini. eu zic să mai căutaţi prin forurile legislative locale reprezentative şi să folosiţi abacul. 5. De bine, de rău, sistemul ăsta asigură proporţionalitatea reprezentării opţiunilor politice. iar atât de huliţii Udrea, Blaga & co au electoratul lor, cât e el, cam triplul pragului minim. Care acum e şi reprezentat în Parlament. 6. vai, legislativul arată ca un mare OTV! aşa, şi? alegerile s-au desfăşurat în Groenlanda, cu votanţi din Zambia şi candidaţi din Taiwan? nu, dragilor, dintre noi, pentru noi, cu votul nostru!

Da, iniţiativa de modificare rapidă a legii electorale e bună. Procedural, e nevoie de semnături fizice multe, cu CNP-uri ataşate, dar şi o consistentă presiune media, susţinută de societate, e bună. Pentru că îndeamnă la acţiune politică şi la respectarea unei promisiuni: modificarea unei strâmbăciuni morale, care n-ar fi fost posibilă fără complicitatea blamabilă a presei, care (inteligent manipulată de Băsescu) a urlat că vrea uninominal fără să aibă habar despre ce perorează. Nu ştiu care-i sistemul electoral cel mai bun, nu-s specialist şi prefer să-i las pe cei pregătiţi să se pronunţe. Eu aş merge pe cel mixt, uninominal plus liste, cu număr constant de mandate, dar e strict preferinţa mea.

Victor Ciutacu
sursa: ciutacu.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • nene ciutacule, eu as zice ca totodata mai trebuie ceva: legea aia, ocolita de toti, pt stoparea traseismului politic (in sensul de a nu mai putea sa sara dintr-o barca in alla la alegeri consecutive sau in preajma lor – inainte cu ceva zile, ca sa prinda trenul). Se poate face, la naiba cu libertatile de opinie, chestii, trestii-aici vorbim de interesul national (serios, nu caragialesc). ar trebui ca voi, formatorii de opinie mici si mari, sa fortati o initiativa legislativa in acest sens; fiind acu’pe cai mari, siguri pe stabilitatea lor si inca entuziasti, alde usl s-ar codi sa dea flit poporului. sper.

  • “Nu ştiu care-i sistemul electoral cel mai bun, nu-s specialist şi prefer să-i las pe cei pregătiţi să se pronunţe.”

    pai, si…de ce vorbesti ?