Politică

Stiglitz: Problemele din sectorul bancar american, mai mari decât înainte de criză

Autorităţile americane nu au reuşit să rezolve problemele din sectorul bancar, iar acestea sunt, în prezent, mai mari decât înainte de prăbuşirea Lehman Brothers, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, citat de Bloomberg.

“În SUA şi alte state, băncile prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească au devenit şi mai mari. Problemele sunt mai mari decât erau în 2007, înainte de criză”, a spus Stiglitz într-un interviu.

La doar un an de la prăbuşirea Lehman Brothers, activele Bank of America au crescut, cele ale Citigroup au rămas intacte, în timp ce, în Marea Britanie, Lloyds Banking Group, parţial naţionalizată, a preluat HBOS. Grupul financiar francez BNP Paribas a achiziţionat activele bancare ale Fortis din Belgia şi Luxemburg.

Stiglitz consideră că Statele Unite nu vor lua măsuri de reducere a dimensiunilor marilor giganţi financiari, din cauza dificultăţilor de ordin politic, însă speră ca liderii G20 să convingă autorităţile americane la măsuri mai ferme.

Liderii G20 se vor întâlni pe 24-25 septembrie la Pittsburgh, SUA, pentru a discuta situaţia economiei mondiale.

Totodată, miniştrii de Finanţe ai ţărilor G20, au stabilit în urmă cu două săptămâni, în timpul reuniunii de la Londra, premergătoare celei din SUA, principiile de bază ale unui nou cadru de reglementări pentru instituţiile financiare.

sursa: mediafax.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu