Politică

Stahanov e viu. Și e capitalist

stakhanovlApple şi Facebook își încurajează angajatele, prin congelarea ovulelor, să amâne maternitatea – ca să poată munci mai mult.

Stahanov s-a întors și este capitalist! Iată concluzia noastră, după ce am aflat că Apple şi Facebook plătesc pentru servicii de recoltare şi congelare a ovulelor angajatelor care vor să amâne momentul în care vor avea un copil, într-o cursă pentru a atrage cei mai buni specialişti în rândurile salariaţilor lor.

Mediafax: Începând din ianuarie 2015, Apple va plăti până la 20.000 de dolari pentru proceduri de recoltare şi stocare a ovulelor angajatelor, inclusiv celor care lucrează cu program redus, care doresc să folosească astfel de servicii din alte motive decât medicale.

Digi24.ro preia un comunicat al Apple: „Continuăm să extindem beneficiile oferite femeilor, cu o nouă politică privind concediul de maternitate, pe lângă congelarea şi stocarea ovulelor ca parte a implicării noastre în tratarea infertilităţii.  Vrem să le ajutăm pe femeile care lucrează la Apple să realizeze cel mai important lucru din viaţa lor având grijă de cei dragi şi crescându-şi familiile.”

Iar NBC News scrie că și Facebook a demarat de curând un program prin care achită costurile procedurilor de recoltare şi congelare a ovulelor din motive non-medicale, devenind unul dintre cei mai mari angajatori din industria IT care oferă aceste beneficii. Facebook a început să plătească pentru aceste servicii din luna ianuarie, ca urmare a cererilor venite din partea angajatelor, printre alte motive.

Traducând din limba de lemn corporatistă, femeile fără probleme medicale sunt încurajate să-și amâne voluntar maternitatea, eventual până la vârsta la care apar într-adevăr problemele de fertilitate. Cum nu avem de-a face cu instituții de caritate, scopul este, evident, ca femeile să muncească pe cât posibil mai mult timp, fără ca în cariera lor să apară enervantele „sincope” provocate de concediile de maternitate și creștere a copilului. Fenomenală ipocrizia comunicatorilor corporatiști – dar de așteptat în „societatea eficienţei” în care totul gravitează în jurul principiului cost-eficienţă, inclusiv fiinţa umană și activitatea sa.

Concluzia noastră? Stahanov s-a întors. E mai viu ca niciodată. Și este corporatist.

Sursa: Cultura Vietii