Politică

SRI a ajuns stat în stat, iar Președinția i se subordonează

iohannis_sri-326x235Doi foști ofițeri SRI, expulzați din sistem pentru că au reclamat corupția existentă în acestă instituție a statului, au fost trădați de președintele Iohannis, în care avuseseră încredere și își puseseră ultima speranță.

Memoriile acestora, care se adresau Comandantului Suprem al CSAT, și în care erau denunțate fapte de corupție la cel mai înalt nivel, au fost direcționate de către Președinție tocmai către SRI, spre „competentă soluționare”. Oricât ar părea de absurd demersul neamțului, cititorul se poate convinde de realitate, studiind documentele de la sfârșitul acestui articol.

Col. (r) Florin Gulianu, precum și mr. (r) Daniel Florea au adresat președintelui Klaus Iohannis câte un memoriu devastator la adresa șmecherilor din SRI, dar și a unor politicieni de marcă aflați în cârdășie cu aceștia. Iar faptele descrise cu lux de amănunte sunt de-a dreptul revoltătoare, și dacă ar fi doar pe sfert adevărate. În doar șapte rânduri culese pe calculator, locatarul de la Cotroceni s-a spălat pe mâini de această spinoasă problemă, delegându-l pe consilierul de stat Gabriel Cristian Pușcociu să le remită petenților un răspuns halucinant, din care menționăm: „Având în vedere că cele solicitate de dumneavoastră nu intră în sfera competențelor Președintelui României, memoriul pe care ni l-ați trimis a fost trimis, în fotocopie, către SRI, urmând ca rezultatele anchetei să vă fie comunicate”. Ca atare, pe șmecherii din acest serviciu secret nu-i poate controla nimeni, instituția respectivă fiind, în realitate, stat în stat.

Relații contra firii într-un stat de drept

Cu alte cuvinte, ancheta ar urma să fie coordonată – chipurile – exact de oamenii ori amici ai acestora, pe care petiționarii i-au dat în vileag pentru grave fapte de corupție, ceea ce ar fi de tot râsul, dacă n-ar fi tragic. Nu de alta, dar și Direcția Națională Aticorupție procedează exact la fel atunci când intră în posesia unor denunțuri împotriva ofițerilor SRI de rang înalt, petițiile fiind direcționate de duduia Koveși către fantele Coldea. Interesant este că, foștii ofițeri se adresaseră anterior, cu memorii asemănătoare, și Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru controlul SRI, încă din august anul trecut, dar parlamentarii respectivi nu s-au obosit să le răspundă, din motive pe care doar ei le știu. Și n-au făcut-o nici când petiționarii au insistat să li se dea un răspuns, potrivit legii, astfel ca măcar să se mimeze impresia că am viețui într-un stat de drept.

Lista împricinaților

Cei care sunt dați în vileag în principal pentru comiterea unor grave fapte de corupție și alte asemenea sunt col. Marin Constantin (fost securist), actualmente șef al SRI Dâmbovița, după ce a fost extras cu abilitate de la conducerea SRI Prahova, generalul Florian Mihail Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, generalul Vasile Ghiță, șeful Direcției Generale Securitate Internă, col. Bogdan Pasăre, șeful Direcției Generale Managementul Resurselor Umane și Organizare, cpt. George Dămureanu, șef birou avize NATO din cadrul Direcției Generale Securitate Internă, col. Gabriel Anghel, șeful Comisiei de verificare specială din Corpul de control al directorului SRI, lt. Col. Georgescu, lt. Col. Marian Dumitrescu, col. Marius Vrânceanu, cpt. Mihnea Neagu și mr. George Bogdan Alexandru.

Corupția din SRI ar trebui să fie anchetată de Sanepid?

În cele din urmă, Gulianu și Florea au primit câte un răspuns, la data de 15.04.2015, din partea SRI – Serviciul relații cu cetățenii, semnat la modul conspirativ „Șeful Sectorului”, din care cităm:
„… Vă aducem la cunoștință că aspectele prezentate au fost analizate cu toată atenția, sens în care datorită multiplelor inițiative ce vă aparțin, prin care ați înțeles să vă exercitați dreptul privind liberul acces la justiție, suntem puși în imposibilitatea faptică de a face aprecieri și cercetări asupra întregului fond de date și cu atât mai puțin de a combate acuzele dumneavoastră, demersuri ce cad cu puterea evidenței în sarcina altei puteri în stat”.
Ce înseamnă asta?
1. Din cauza prea multor denunțuri privind faptele de corupție ale unor ofiței SRI de rang înalt, conducerea serviciului se află în imposibilitate de a face aprecieri și cercetări. Vă vine să credeți?
2. În opinia conducerii SRI, alte puteri ale statului ar trebui să facă această treabă, dar care, de vreme ce DNA colaborează strâns cu SRI, în timp ce Parlamentul tace, iar Președinția redirecționează denunțurile către lupul paznic la oi, cine-a mai rămas ca să rezolve problema? Sanepidul, factorul poștal ori agentul sanitar?…
3. Din ultimele cuvinte ale pasajului citat se mai poate nuanța că sereiștii apelează la procurori ca să combată în locul lor acuzațiile petenților și să le închidă acestora, gura sub acuzația de denunț calomnios. Asta da rezolvare a problemei…

Coldea amenință fără nicio jenă

În cel de-al doilea pasaj, conducerea SRI îi asigură pe cei doi ofițeri în rezervă că va da tot concursul instanțelor de judecată, „în drept să soluționeze cauzele aflate în instrumentare cu privire la aspectele invocate”. Și va urmări, mai mult ca sigur – așa cum ne-a încredințat deunăzi generalul șef juridic al serviciului – derularea și finalizarea actului de justiție, deși asta nu este nici pe departe treaba SRI. Dacă până aici misiva ordonată de Codlea și ai lui a mai fost cum a fost, finalul este apoteotic. Iar cine poate și vrea să citească printre rânduri, va înțelege despre ce este vorba.

După ce execută o piruetă lingvistică grațioasă referitoare la Constituție și la dreptul cetățeanului la justiție, conducerea serviciului nu pierde ocazia să-i amenințe pe petiționari că, „în consonanță cu prevederile legale”, și SRI va contracara delatiunile acelora care îndrăznesc să i se împotrivească și să-l acuze, prin „sesizarea organelor competente vizând tragerea la răspundere a oricăror terți ce în mod vădit, prin acte și fapte de executare directă și nemijlocită, înlesnire, sprijinire materială și morală, determină săvârșirea unor fapte sancționabile de lege”.

SRI conduce totul, dar din umbră

O amenințare mai echivocă decât cea citată anterior nici că se putea. Care transmite un avertisment cât se poate de clar amatorilor, ce demonstrează încă o dată – dacă mai era nevoie – că SRI a devenit stat în stat. Ai de gând să reclami mizeria din sistem? Ai grijă, că și noi avem ac de cojocul tău, de vreme ce DNA, Parlamentul și Președinția sunt la cheremul nostru.

Dan Coste

În continuare puteți accesa documentele ce-au stat la baza acestui material:

AICI – Rezumat al memoriului depus de col. (r) Florin Gulianu la Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

AICI – Expunerea de motive înaintată de col. (r) Florin Gulianu către Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

AICI – Solicitarea col. (r) Florin Gulianu adresată Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, pentru a i se remite în mod legal un răspuns sesizării înaintate cu 30 de zile mai devreme.

AICI – Memoriul-denunț al col. (r) Florin Gulianu adresat Șefului CSAT, președintele Klaus Iohannis.

AICI – Memorul-denunț al mr. (r) Daniel Florea adresat Șefului CSAT, președintele Klaus Iohannis.

AICI – Răspunsul-avertisment al SRI către mr. (r) Daniel Florea, care-l averizează să stea cuminte, dacă nu vrea s-o încurce.

AICI – Raspuns procuror

Sursa: Ziua News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Toate SRI-urile si omoloagele lor care se respecta de pe mapamond sunt STAT IN STAT. Rusine fara seaman pentru SRI-ul roman daca abia acum a devenit stat in stat. Ei pot, daca seful statului vorbeste gura fara el sau daca crede ca el e capo di tuti capi sau da din casa sa il puna pe tacere pe loc sau ca in SUA sa ii aranjeze o pneumonie. Stiti cum e…el transpirat, glontul rece, ce sa faci se-ntampla, nu ? Asa ca mai bine sa nu stiti cat de potent e SRI. Eu sper in mod sincer sa fie mai tari si mai buni si decat stiu eu. Abia atunci nu ne sufla-n ciorba toti Shveikoferii, Sorosii, ETC. Daca ii controleaza pe SRI unii ca Zgonea, et comp s-a dus dracului toata smecheria.

  • “Toate SRI-urile si omoloagele lor care se respecta de pe mapamond” au fost intotdeauna stat in stat.
    Serviciile secrete fac si desfac presedentii, guverne, marile afaceri, contrabanda cu droguri si arme, manipularea maselor … fara ei nu misca nimic in nici-o tara din lume.
    Serviciile controleaza politica, afaceri, politie, armata, presa … in oricare tara din lumea asta.
    Cu ajutorul serviciilor secrete a fost tradata si vanduta Romania.
    Cu ajutorul lor am ajuns o colonie de sclavi saraci si/sau indatorati la banci si la tot felul de institutii financiare.

  • ..sau, cu alte cuvinte, zice titlul si dom’ basescu, ce bine era cand ma sprijinea pe mine, ca stat in stat!