Analize și opinii Extern Politică

Spectrul “razboiului economic” la conferinta G20

Lucrarile conferintei G20, a grupului celor mai dezvoltate tari industriale din lume, au inceput la Seoul, in Corea de Sud, sub auspiciile amenintarii unui “razboi” mondial in comert.
John H. Lee si Paul Wiseman, corespondenti AP la Seoul, relateaza pozitiile opuse ale importatorilor si exportatorilor, in contextul actualei crize economice.

Problema principala consta in faptul ca cele mai mari tari industrializate din lume, SUA, Germania, Anglia si Franta, nu mai au posibilitatea sa sustina dezoltarea Chinei, Indoneziei, Coreei si a Braziliei, prin subventionarea exporturilor lor.

Se cere reevaluarea valutelor lor, pentru a face produsele americane si europene accesibile consumatorilor din tarile in plina dezvoltare, in primul rand China si Brazilia.

Presedintele Obama a subliniat ca SUA nu-si mai pot permite sa imprumute bani pentru a cumpara produse din China si din alte tari, fapt care va lasa producatorii in imposibilitatea de a exporta, prelungind criza economica.

China, detinatorul unei mari parti din datoriile guvernului SUA, refuza sa accepte aceste idei.

Presedintele Braziliei a spus raspicat ca daca tarile avansate incearca sa iasa din criza exportant produse, cumparand mai putin din tarile producatoare, (in curs de dezvoltare) intreaga lume va da faliment.

Problema principala consta in faptul ca produsele chineze sunt foarte ieftine, in timp ce produsele din tarile mai vansate industrial, cum sunt SUA, Germania, Anglia etc. au preturi care le fac inaccesibile imensei mase de cumparatori chinezi, ceea ce contribuie la inrautatire balantei de plati.

China refuza sa discute acest subiect in conferinata G-20, promitand sa studieze problema. Alte tari, Germania si Franta, isi “ajusteaza” moneda in functie de conditiile pietei, creand un avantaj pentru exportul de produse, balantandu-si propriul raport de plati.

Barack Obama a sugerat ca economia mondiala poate fi ajutata numai prin eliminare interferentei guvernamentale in comert, lasand piata sa-si dicteze termenii de schimb.

Observatorii internationali remarca ca acest punct de vedere e ceva nou pentru presedintele american, intrebandu-se: “De ce nu incearca aceasta idee, intai, la el acasa?”

Unii reprezentanti la G20 au propus un proiect de plan care vizeaza anumite tinte specifice in comertul international. Cancelarul Germaniei s-a opus: “Planurile sau tintele comerciale nu sunt de loc indicate in climatul economic mondial, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere practic. Cel mai important aspect trebuie sa fie evitarea protectionismului, de ambele parti.”

Spectrul protectionismului poate aduce lumea in pragul unui razboi economic, din care nu vor iesi niciun fel de invingatori. Cine si-ar fi putut inchipui ca scobitorile sau chibriturile de import din China fac parte dintr-un complex ansamblu de intense negocieri, pe viata si moarte, intre producatori si consumatori?

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu