Politică

Sorin Faur: ”Fenta cu diaspora umilită de un regim ilegitim și criminal a ținut de două ori. Va ține și a treia oară?”

După numărul înscrișilor, aproape 80.000 bucăți diaspora își doresc, deci intenționează să voteze civilizat. “Aproape”, fiindcă nu s-a atins încă pragul de 80.000 bucăți. Pînă la el ar mai fi vreo 7000. Cu prelungirea termenului, posibil să se mai înscrie. Suta de mii cred că este un obiectiv ambițios. Din cine știe cîte milioane bucăți diaspora…



Cifre.

a. În 2014, cînd a fost un dezastru, cînd diasporei i s-a blocat dreptul să își exprime opțiunea politică, cînd românii din diaspora au fost umiliți blabla, 378.811 bucăți au votat în cele 294 de secții organizate în străinătate.

b. Pentru europenele cu referendum din mai 2019, în străinătate s-au organizat 441 de secții de vot unde au fost umilite 362.606 bucăți diaspora pînă la ora închiderii urnelor. Tragem linii, calculăm și, dacă nu sîntem internabili sau demagogi cu salariu, constatăm că aproape 150 de secții în plus organizate în străinătate au produs peste 16.000 de voturi în minus.

În ciuda evidențelor, a informaților exacte, a artimeticii și statisticii, a bunului simț, fenta cu diaspora umilită de un regim ilegitim și criminal a ținut de două ori. Ce-i drept, ultima oară, succesul s-a datorat nu atît lacrimilor live ale realizatoarelor teve cît tabletelor seteseului, acest Houdini #păpoliticpunctro.

S-au turnat și două filme de acțiune cu diaspora rănită/umilită. În primul, unor prostestatari pașnici cu copilașii strînși civic la piept/de mînă li s-a modificat ADN-ul prin gazare în aer liber de către același regim ilegitim și criminal (în sensul fărăpenali al termenului). La al doilea film, regizorul era puțin plictisit, deci a lăsat figuranții pe mînă unor incompetenți care au dezamăgit nu numai prin absență.

După cele două episoade de iluzionism cu mare succes la public, același, mereu același regim ilegitim și criminal a adoptat o lege cras discriminatorie cu bucățile nondiaspora. A adoptat-o ca să nu se mai zică lumea că… Legea dă bucăților de rangul întîi dreptul să voteze timp de trei zile, în loc de singura meritată de bucățile de rang secundar. Rangul întîi poate vota și prin corespondență. Rangul doi nu merită. Doar au votat același, mereu același regim ilegitim și criminal, nu? Faptul că legea e o mizerie umilitoare pentru majoritate nu contează. Contează să nu se mai zică că…

Ei bine, ghinion! O să mai zică. Fiindcă, deși legea, mizerabilă, solicită politicos înscrierea ca alegător în străinătate, în străinătate se va putea vota și neînscris ca alegător. Rezistenta Viorica va fi surprinsă în noiembrie, cînd va afla că și regimul ei ilegitim și criminal umilește numeroasele bucăți diaspora care stau la cozi interminabile pentru a-și exprima democratic dreptul de vot.

În încheiere, serviți un frumos extras din programul politic al candidatului prezidențial Klaus Werner Iohannis la Anul Domnului 2014: “Trebuie să reglementăm definitiv problema așa-zisului turism electoral, respectiv a listelor electorale suplimentare. Este profund incorect ca, la fiecare rundă de alegeri, condițiile de existență ale acestora să fie modificate în funcție de interesele și calculele electorale ale partidelor aflate la putere. Ca Președinte al României, voi invita partidele politice la un dialog pe această temă, solicitându-le angajamentul de a ajunge la o reglementare pe termen lung care să elimine orice fel de suspiciune asupra corectitudinii proceselor electorale. O societate democratică europeană nu își poate permite ca asupra rezultatului alegerilor – adică asupra voinței cetățenilor – să planeze întotdeauna suspiciuni.”

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu