Economia Germaniei pare sa-si revina mai rapid decat cele din alte tari europene. Cum se intampla acest lucru?
Tendintele actuale ale economiei nemtesti si, mai presus de toate, surprinzator de buna performanta de pe piata muncii demonstreaza tocmai faptul ca drumul ce trebuie urmat consta in reforme structurale, este de parere ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble.
“Nimeni nu se indoieste ca deciziile luate de guvernul britanic nu sunt cu adevarat impresionante. Toata lumea respecta masurile pe care Franta le-a anuntat si sunt pe cale sa le puna in aplicare. Asta nu se va intampla insa, fara o discutie de politica interna – la fel cum se intampla in toate tarile, inclusiv in Germania. Reducerea deficitului este in cele mai multe tari o masura populara, insa nu si practica.
Trebuie sa ne uitam la situatia din fiecare tara. Fiecare are structuri diferite, experiente diferite. Noi suntem fermi convinsi ca o reducere a deficitelor publice ponderata, care sa conduca la crestere economica, nu reprezinta un pericol, ci mai degraba stimuleaza economia pe termen lung”, a declarat Wolfgang Schäuble, intr-un interviu pentru Les Echos.
Cu toate ca exista critici din partea economistilor care spun ca Germania ar trebui sa sustina mai mult cerererea interna, cel mai varstnic ministru din cancelaria Angelei Merkel considera ca Germania se adapteaza cerintelor existente pe piata.
“Cand stii cum se comporta populatia germana, reducerea deficitului este factorul cel mai important lucru pentru consolidarea cererii interne. Germanii sunt ingrijorati atunci cand stabilitatea monetara nu pare a fi garantata. Sunt foarte preocupati daca deficitele sunt sau nu administrabile. Prin reducerea acestora intr-o maniera moderata, luptam impotriva sentimentului de nesiguranta a populatiei si vom sprijini cererea interna” a adaugat ministrul neamt.
In ceea ce priveste realizarea unui guvern economic, idee puternic sustinuta de Germania, Schäuble considera ca atat timp cat exista o moneda comuna si, daca dorim ca UE sa avanseze, avem nevoie de o mai buna armonizare.
“Exista o dezbatere cu privire la guvernul economic, daca si-ar avea rostul in cadrul UE sau in sanul zonei euro. Pozitia guvernului federal a fost intotdeauna sa se actioneze cat mai mult posibil in cadrul UE, fara a nega faptul ca moneda comuna confera responsabilitati speciale zonei euro. Am convenit asupra acestui lucru pentru o lunga perioada de timp.
De asemenea, vreau sa reamintesc ca avem o multime de discutii franco-germane, deoarece noi credem ca trebuie sa discutam impreuna aspecte fundamentale ale politicii economice. Desigur, Franta are o istorie diferita de cea din Germania, insa aceste diferente au fost depasite si suntem mult mai aproape”, a precizat oficialul neamt.
Summit-ul G20, eficient?
Summit-ul G20 de luna trecuta pare sa-i fi descurajat pe cetatenii UE, care au impresia ca nu s-a pus nimic in aplicare. Ministrul de Finanate german este insa de alta parere, considerand ca s-au facut progrese in cadrul G20, de la inceputul crizei financiare si bancare si pana acum “mai mult decat ne-am fi putut imagina inainte”.
“Desigur, opinia publica este, uneori, un pic nerabdatoare si subestimeaza dificultatile. Cred ca ar trebui sa clarifice ce poate si ce nu poate sa faca G20. Situatia din Brazilia, Vietnam, Africa de Sud, China sau India este complet diferita de cea din Franta, Statele Unite sau Germania. Noi nu trebuie sa ne bazam pe solutii complet uniforme. Aceasta propunere a fost bine primita la Toronto in ceea ce priveste taxa bancara”, sustine Wolfgang Schäuble.
In ceea ce priveste taxa pe tranzactiile financiare, Wolfgang Schäuble sustine ca summit-ul de la Toronto a demonstrat ca se poate ajunge la un acord in cadrul G20 in viitorul apropiat.
“Pozitia comuna a Frantei si Germaniei a fost ca, daca dupa summit-ul de la Toronto acest impozit nu va fi acceptat la nivel global, atunci vom lua initiativa de a-l pune in practica in Europa. Christine Lagarde si cu mine am solicitat Comisiei Europene si presedintiei UE sa lucreze pe aceasta tema. Am decis la ECOFIN saptamana trecuta, sa facem primele propuneri in acest sens la intalnirea noastra la inceputul lunii septembrie”, a mai spus el.
Ce vor spune teste de stres aplicate bancilor?
Pe 23 iulie vor fi publicate rezultatele testelor de stres aplicate bancilor. Desi a declarat ca “nu vreau sa speculeze pe aceasta tema”, ministrul a laudat Consiliul European care a decis sa aplice aceste teste.
“Sunt sigur ca a fost o decizie buna, pentru ca, pentru piete, cel mai rau lucru este incertitudinea. De aceea, aceste teste ne vor conduce catre scenarii realiste si vom vedea daca exista motive sa fie ingrijorari cu privire la soliditatea bancilor europene”, considera reprezentantul Germania.
In cazul in care bancile se vor dovedi a fi subcapitalizate, Wolfgang Schäuble considera ca acestea trebuie sa vada daca pot mobiliza capital suficient pe piata.
“Daca nu este cazul sa se faca acest lucru, statele membre trebuie sa ia in considerare modul in care pot ajuta. Daca vreodata un stat membru intampina dificultati in a face acest lucru, atunci se pot lua decizii privind facilitatea de finantare, prevazute in mecanismul de stabilizare din zona euro”, a precizat Schäuble.
Noua autoritate europeana de supraveghere a pietelor financiare trebuie sa-si inceapa lucrul pe 1 ianuarie 2011, dar procesul de codecizie nu a reusit inca. Cu toate acestea, Schäuble este increzator.
“Christine Lagarde si eu, impreuna cu presedintia spaniola si belgiana, am lucrat din greu pentru a gasi o solutie. Am ajuns la un acord cu omologul nostru britanic inca din decembrie anul trecut, in cadrul Ecofin.
Nu a fost inca aprobat de catre Parlamentul European, dar cred ca am facut un important pas inainte saptamana trecuta. Am decis sa reluam negocierile cu o participare foarte constructiva a colegului britanic. Ar trebui sa fie posibil sa se ajunga la o solutie in urmatoarele saptamani, astfel incat Parlamentul si Consiliul sa aprobe proiectul, speram, in septembrie”, a conchis oficialul neamt.
Alina Bardas
sursa: ziare.com
Cum frăţioare, a dat chix faimoasa reţetă de succes a capitaliştilor ăştia de duminică ?! Adică au descoperit că, consumismul nu e o soluţie la umanitate?! Ce dreak e aşa greu să produci echipamente casnice şi industriale cu durată de funcţionare cât mai mare în timp, ca să poţi dirija activitatea umanităţii către “munca la planetă” ?! Că suntem bombardaţi zi de zi cu faptul că ne distrugem planeta. Deocamdată s-a ajuns la situaţia hilară, în care cei ce au maşini de tipărit hârtii de valoare, respectiv cică, bancnote, să conducă pe cei ce îşi cultivă şi cresc singuri mâncarea. Prevăd un mare crah al lumii capitaliste în singurele două direcţii. Una este alt război mondial, al doilea este o revolta socială la scară planetară. Amândouă vor rezolva una din problemele capilor mondiali, adică mărimea populaţiei. Că cică suntem prea mulţi. Sunt foarte curios câţi vor rămâne.
Da, fiecare cu dreptatea sa si cu interesul sau, dar imi permit sa-mi prezint punctul de vedere – solutia iesirii din criza mondiala este “educatia spre moralitate”! Dar oare cati sunt de acord? Si mai este timp?