Politică

Șobolanii părăsesc corabia după Brexit

Brexit-Grexit-EU-CartoonPreședintele Comisiei Europene i-a acuzat pe liderii campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din UE că părăsesc corabia exact când lucrurile se complică. ”Eroii de ieri ai Brexitului sunt eroii triști de azi ai Brexitului”, a spus Jean-Claude Juncker.

Președintele Comisiei Europene s-a adresat europarlamentarilor reuniți la Strasbourg și a spus: ”Patrioții nu se retrag când lucrurile devin dificile”, cu referire la demisia lui Nigel Farage din Fruntea Partidului Independenței din Marea Britanie și la Boris Johnson, liderul campaniei Brexit din cadrul Partidului Conservator, cel care a renunțat să mai candideze la șefia formațiunii dupa victoria taberei sale. Juncker i-a numit pe cei doi ”retro-naționaliști”.

Jean-Claude Juncker a mai declarat că nu înțelege de ce liderii taberei Brexit nu invocă rapid articolul din Tratatul de la Lisabona, care ar activa procesul de retragere a Marii Britanii din UE. ”În loc să elaboreze un plan, ei părăsesc corabia”, a spus Juncker.

Juncker a fost susținut la Strasbourg de Manfred Weber, liderul parlamentar al Partidului Popular European. El i-a numit pe liderii Brexit ”lași” pentru că se retrag în mijlocul unei crize politice. ”E o problemă la Londra, nu la Berlin sau la Paris”, a spus Weber.

”Liderii Brexit îmi aduc aminte de șobolanii care fug de pe corabia ce se scufundă”, a spus liderul grupului liberal, Guy Verhofstadt.

În fața ofensivei partidelor pro-europene, vicepreședintele Partidului Independenței, Paul Nuttall, a bătut în retragere. ”Marea Britanie și Europa sunt unite de geografie, cultura, istorie și comerț și asta nu se va schimba”, a spus el. Nuttall a mai spus că europarlamentarii ar trebui să evite ”intimidările” și ”amenințările” ca modalitate de răspuns la decizia britanicilor de a părăsi UE. În schimb, susține el, UE ar trebui să înceapă negocierile pentru procesul de iesire din UE.

Însă chiar Marea Britanie este cea care tergiversează începerea negocierilor, prin amânarea activării articolului 50 din Tratatul UE. În aceste condiții, Jean-Claude Juncker a fost extrem de ferm și a susținut că UE nu trebuie să se reformeze radical în urma votului din Marea Britanie, ci trebuie să-și urmăreasca prioritățile stabilite până acum și să implementeze deciziile deja luate de Comisia pe care o conduce. ”Refuz să revizuiesc totul. Sunt de acord cu cei care spun că nu este timpul acum pentru o reformă instituțională profundă”, a spus Juncker.

Declarația nu a fost pe placul liberalilor și nici al socialiștilor. ”Când vor recunoaște guvernele din UE că nu mai pot apăra această Europă? Astăzi ne îndreptăm spre un dezastru, către 27 de referendumuri care vor pune capăt UE”, a spus Verhofstadt, blamând Consiliul European, care nu reacționează la avertismentul că în Danemarca și Olanda ar putea fi organizate referendumuri similare cu cel din Marea Britanie. ”Europa trebuie reformată. Cetățenii nu urăsc Europa, cetățenii urăsc această Europa”.

”Ar fi trebuit să relansăm acum proiectul de integrare”, a spus liderul grupului parlamentar socialist, Gianni Pittella, cu referire la Consiliul European ce a avut loc la finalul săptămânii trecute. ”În schimb, au preferat să amâne asta până în septembrie”, a spus Pittella.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul