Politică

Singura alternativă la sărăcie este EDUCAȚIA!

Istoria ne arată că momentele în care România a intrat pe un trend ascendent au fost cele în care copiii burgheziei au plecat la studii în străinătate și întorcându-se de la Viena sau Paris au aplicat în țară principiile moderne pe care le-au asimilat odată cu studiile de specialitate. Pentru cine vrea să aprofundeze această tematică poate studia tot ceea ce s-a întâmplat în Europa secolului XIX și-mi va da dreptate. Din 2004 există o dezbatere intensă despre care categorie socială sau profesională este mai nedreptațită: pensionarii, doctorii, profesorii, mamele, copiii, homosexualii, polițiștii, militarii și ofițerii de informații, oamenii de afaceri, ziariștii, etc. În toată această fragmentare socio-profesională nu regăsesc deloc TINERETUL CU STUDII SUPERIOARE. Adică exact acea categorie care trebuia să fie cel mai mult favorizată de societate. Viziunea comunistoidă în care tînarul care iese din facultate sau de la master este tâmpit (în numele tuturor tâmpiților din România în care eu sunt cel dintâiul vă mulțumim domnule Președinte Băsescu) este una din cauzele care au dus la dezastrul economic și social al acestui început de deceniu 2.

Nu o sa exemplific decât cazul  unui amic de-al meu care având studii serioase în domeniul medical este angajat la DSV și acolo era pus să facă treabă de funcționar pe o leafă de nimic. Într-una din zile amicul meu sătul de colectivul de c**** în care era obligat sa-și desfașoare activitatea se înscrie pe net la un portal de jobsearching și este chemat la un interviu în Barcelona. Evident este acceptat și acum conduce cel mai mare centru de situații de urgență din domeniul epidemiologic din lume. Nici nu mai spun de salariu, beneficii sau respect. Sunt absolut convins ca fiecare dintre domniile voastre care citiți acest articol cunoașteți cel puțin un astfel de caz. Toată această elită care pleacă ESTE CEA MAI MARE PIERDERE PENTRU NAȚIUNEA ROMÂNĂ. Facem bilanțuri peste bilanțuri despre cât a pierdut România în ultimii 20 de ani. Dar poate cineva să facă o estimare despre cât ar fi avut de câștigat dacă ar fi promovat acești tineri valoroși în funcții decizionale? Cum ar fi arătat România astăzi? O să vin cu un singur exemplu: Finlanda. Acum 40 de ani cei care au condus această țară au ințeles că pentru a câștiga pariul cu viitorul trebuie să investească în educație. Acum Finlanda are cel mai mare procent de licențiați din UE: peste 50%. Efectul direct: NOKIA. O țară fără resurse prea multe inclusiv umane. Un pic peste 5 milioane de locuitori,60 de mii de lacuri,trei sferturi din suprafața țării este pădure, o treime, cea nordică,  are multe mlaștini. Petrol nu prea, metale un pic, calcar și granit din abundență. După 1945 economia era distrusă de șomaj și alte probleme sociale. Astăzi Finlanda este deasupra Austriei, Belgiei, Olandei sau Suediei din punct de vedere economic. Revenind la educație putem deduce pragmatismul viziunii educaționale din Finlanda: 28 de universități politehnice și doar 21 de universități cu profil general umanist. Dacă România are de patru ori mai mult populație decât cea a Finlandei, cu resurse incomensurabil mai mari, pamânt, petrol, clima dulce, ieșire la mare  și prin Dunăre la comerțul Europei, cum este posibil să avem PIB-ul de 6 ori mai mic decât al lor?Pentru criticii mei adaug că 17% din exporturi sunt cu Rusia cu care Finlanda are o istorie mai mult decât încordată.

Iată rezultatele investiției în educație. Pot să mai nuanțez și să spun că acele state care au investit în ultimii 50 de ani în educația tehnica si în cercetare tehnologică sunt câștigătoare astăzi. Și vor fi mereu în frunte. Cea mai mare concentrație de milionari și miliardari din lume este în jurul Sillicon Valey. Taiwan-ul are creșteri miracol pentru criza actuală. Despre Germania… cea mai mare creștere economică din UE în 2010 an de criză.

Așadar va veni o vreme când aceasta clasă politico-mafiotă din România  va avea nevoie de tinerii pe care cu nonșalanță îi trimite afară acum. De abia aștept să văd cum peste 20-30 de ani(sau mai puțin) bolnavi fiind nu vor avea unde să se trateze în România și vor pleca spre Viena unde vor da peste acești tineri medici pe care ei acum  îi expulzează. Nu este prea târziu să se investească în educație ACUM. Dacă România ar intra pe o pantă a normalității sunt convins că cei 5 foști colegi de facultate de ai  mei care lucrează in SUA, Germania și Franța s-ar întoarce. Dar la cum se face reforma astăzi …

Concluzia:singura șansă în fața sărăciei este EDUCAȚIA iar preluând ideea emisă de un colaborator activ EDUCAȚIA ESTE CEA MAI BUNĂ INVESTIȚIE ÎN VIITOR!

sursa: thinkagain.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ThinkAgainRo multumeste echipei Gândeşte.org pentru încrederea acordată preluând articolul nostru!Oricând sunteţi bineveniţi să preluaţi articole(ne vom strădui să fie suficient de calitative)!Aşteptăm cititorii dumneavoastră să ne viziteze pe http://www.thinkagain.ro !

  • GRESIT: Educatia nu este singura alternativa pentru saracie. Mai exista una: Punctarea/marcarea/promovarea unei saracii mai mari precum in Papua Noua Guinee (vezi ala de si-a mancat copilul de cateva luni in fata vecinilor), Egipt, Tunisia, Somalia si liiiiiista poate continua.
    Tu care dintre cele 2 solutii crezi ca le va adopta “onor” conducerea tarii?

  • eu de ma duc, ma tot duc, daca ajung intr-o tara precum germania nu ma mai intorc in romania, orice ar fi.

  • Sunt inginer, specialist in masini-unelte, proiectant si cercetator. Dupa 89 in Romania au fost distruse toate fabricile de masini unelte prin vanzare sau chiar prin radere si plantare de iarba (vezi sectia de strunguri carusele mari Toshiba de la IMUA Buc.) La fel si Institutul de Cercetari si Proiectari. Asa ca nu mi-am mai gasit servici in specialitate. Am plecat in Canada sa muncesc si am gasit de lucru, adica am proiectat si realizat masini unelte mari pentru care am fost platit regeste. Sunt insa in varsta si nu mai are rost sa emigrez. Dar intreb: De ce acolo specialistii sunt cautati iar aici tot ceea ce produce ceva este distrus ? Ce se urmareste ? Sa devenim de nevoie toti niste raufacatori adica hoti si criminali ? De ce dle Prim ministru ? De ce domnilor care ati fost la putere din 89 pana in prezent ? De ce ne faceti sa regretam comunismul ? De ce ne condamnati sa fim someri ? Cu ce v-am gresit ? Poate am gresit atunci cand v-am votat. Ati venit la putere printr-o revolutie. S-ar putea sa plecati tot printr-o revolutie. A constiintelor !