Analize și opinii Politică

Si Merkel i-a cerut public lui Putin captura de război înapoi

Iată care este mesajul pe care Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a ţinut să îl transmită public lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, chiar în oraşul de suflet al acestuia, Sankt Petersburg: “suntem de părere că exponatele ar trebui să se întoarcă în Germania”

Angela Merkel a participat în Rusia, în oraşul de suflet al lui Vladimir Putin, la un simpozion economic. Printre altele cancelarul Germaniei a fost invitat să ţină şi un discurs cu ocazia expoziţiei germano-ruse “Epoca bronzului – Europa fără graniţe”.

Deşi anunţată iniţial a merge la acest eveniment, prima doamnă a Germaniei a renunţat pentru ca ulterior de ochii lumii şi pentru a transmite un mesaj, a revenit.

De ce a renunţat iniţial doamna Angela Merkel? Pentru simplul motiv că din cele 1700 de exponate peste 600 reprezentau opere de artă germană din captura de război a lui Stalin de după cel de al doilea război mondial.

Ca şi aurul românesc acest tezaur european nu a mai ajuns niciodată la Berlin şi cel mai probabil nici nu va ajunge din voinţa proprie a conducătorilor ruşi.

Preşedintele Putin a analizat cu atenţie programul doamnei Angela Merkel pentru a se asigura că la muzeu nu va avea timp ca să ţină nici un discurs, conştienţi fiind de iminenţa unor vorbe mai puţin dragi.

Strategia nu a ţinut iar cel mai puternic om al Europei i-a dat lui Putin un mesaj direct şi public, fără a-l menaja: “suntem de părere că exponatele ar trebui să se întoarcă în Germania”.

Lui Putin nu i-a rămas să spună decât că trebuie ca acest subiect să se limiteze la colaborarea dintre muzee.

Între timp, în România, Societatea Civilă a strâns peste 70 000 de semnături pentru o Lege care face din românii basarabeni o prioritate a statului român. Campania se apropie de sfârşit şi va rămâne să vedem dacă politicienii români de la putere şi din opoziţie vor avea curajul să răspundă pozitiv acestui demers. Ultimile semnale ne arată că DA şi că legea va trece fără probleme, sau cel puţin acestea sunt promisiunile din moment ce avem localităţi în care edilii s-au implicat să ne ajute.

Până la Aurul şi Arta din Tezaurul românesc avem de recuperat de la Rusia peste 3 milioane de români.

autor: Lulea Marius Dorin
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • D-na Merkel vrea tablourile capturate de sovietici gratis inapoi? Poate nu a aflat ca asa e la razboi. Acum daca le vrea inapoi trebuie sa le cumpere. De ce nu spune asta D-na Merkel presedintelui american? SUA au capturat mai multe opere de arta din Germania decit sovieticii.