Politică

Shell a făcut lobby pentru a submina obiectivele UE privind energia regenerabilă

shell-logoShell a făcut lobby cu succes pentru a submina energia regenerabilă înainte de a fi încheiat acordul privind reducerile de emisii, scrie The Guardian. La momentul respectiv, José Manuel Barroso a declarat: “Acest pachet este o veste foarte bună pentru lupta noastră împotriva schimbărilor climatice.”

Dar se pare că o parte cheie a acordului – care a fost promovat de guvernul britanic – a fost propusă de un lobbyist Shell încă din octombrie 2011.

În anul 2014, șefii de guverne din UE au convenit un obiectiv global de 40% pentru reducerea emisiilor, dar a existat un dezacord între statele membre cu privire la modul cel mai bun pentru a atinge acest obiectiv. Susținatorii energiei regenerabile spun că acest lucru a fost o oportunitate ratată de a da un semnal puternic investitorilor că UE se gândește serios la o “energie curată”.

Conform unor documente prezentate de The Guardian, se arată că Shell a făcut lobby pe lângă Barroso pentru ca legea privind reducerea emisiilor de carbon să nu se aplice în bloc.

“Shell consideră că UE ar trebui să se concentreze pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră după 2020, și să permită pieței să identifice cel mai eficient mod de a-și îndeplini obicetivul, menținând astfel competitivitatea industriei, protejarea locurilor de muncă și puterea de cumpărare a consumatorilor, pentru a stimula creșterea economică”, adăugând că “aceasta este o mare oportunitate pentru UE să profite! “

“Shell are o influență puternică în Marea Britanie”, a declarat o sursă prezentă la discuții.

Comisia Europeană a spus că Shell a fost una dintre cele 550 parți interesate să contribuie la îndeplinirea punctelor specificate în Cartea Verde în martie 2013, dar Comisia a refuzat sa comenteze orice angajament cu firma inainte de aceea data.

Guvernul Uk nu a fost niciodată avocatul targetelor impuse de UE în cazul energiilor reutilizabile. Acestea au fost văzute ca fiind costisitoare și ca atentează la suveranitatea națională.

Gazul este 100% reciclabil. Este o optiune flexibilă la celelalte energii regenerabile. Analiștii spun că această opțiune reprezintă o soluție rapidă și crucială pentru mediu.

Sursa: Curierul National