Politică

Șerban Cionoff: ”Acum știm de ce a fost exclusă Viorica Dăncilă de la masa Summitului UE!”

Mai sunt câteva ceasuri până la încheierea Summitului UE de la Sibiu și este lesne de înțeles interesul cu care sunt așteptate deciziile pe care le vor adopta mai marii construcției europene ale cărei baze au fost puse prin istorica declarație a lui Robert Schumann din 9 mai 1950. Ce-i drept, câteva idei principale au fost prefigurate în declarațiile unora dintre figurile proeminente ale instituțiilor uniunii sau ale câtorva state membre, așa că nu ne rămâne decât ca, într-un viitor cât mai apropiat sperăm, să aflam, cu subiect și predicat, ce s-a stabilit la summitul din municipiul al cărui primar a fost, o bună bucată de vreme, Klaus Iohannis, (încă) președintele României.



După cum era de așteptat, și de data aceasta nu lipsesc de pe piața media ipotezele, scenariile dar și zvonurile, motiv pentru care mă abțin să mai emit, și eu, fie și niște simple supoziții. În schimb, am de-acum, certitudinea că,deja, cunoaștem răspunsul la întrebarea care a stat, în aceste zile, pe buzele foarte multora dintre noi: de ce nu a fost invitată Viorica Dăncilă, primul ministru al României, la summitul de la Sibiu?Întrebare pe care Bogdan Chireac a reluat-o și, printr-o salutară extensie de  sferă, a inclus între cei care ar fi trebuit să fie invitați la acest summit pe Președintele Senatului, pe cel al Camerei Deputaților, precum și personalități marcante ale mediului academic din România, țara-gazdă a evenimentului.

Ce-i drept, la întrebarea care viza direct neinvitarea Vioricăi Dăncilă, ni s-au livrat câteva răspunsuri. Unul mai breaz decât altul! De pildă, mitocănia crasă a lui Klaus Iohannis, cel care o trimitea pe șefa Executivului la nu mai știu ce poveste din Piața Mare, unde accesul publicului era liber. Sau logoreea lui Traian Băsescu, care se erija în mare cunoscător al ultra sofisticatelor mecanisme și proceduri ale birocrației comunitare. Cu toate acestea, judecând lucrurile în funcție de (cel puțin) două declarații făcute în marja summitului, cred că avem  argumente ale unui răspuns valid și corect la întrebare.

Mă refer, mai întâi, la cele declarate de către premierul Olandei, Mark Rutte, care nu a lăsat să îi scape nici această ocazie pentru reitera marota și sloganul favorit a unor corei comunitari. Spunându-ne,pe un ton foc de ritos, că „România va fi pregătită să fie admisă în Spațiul Schengen atunci când se va conforma regulilor statului de drept’”’. Fără a scoate, măcar o vorbuliță despre interesul arzător pe care îl au anumite cercuri influente din Țara Lalelelor pentru Portul Constanța. În tot, avem de-a face cu o  declarație de o evidentă rea-voință, dublată de o totală lipsă  de politețe față de țara noastră, gazda ospitalieră a summitului la care participă și cuvântă domnul Mark Rutte. Situație în care ar fi fost cazul ca președintele Klaus Iohannis să intervină și, în termeni bine cântăriți dar fermi, să îi atragă atenția oaspetelui că a depășit niște elementare principii de respect și (de ce nu?) de protocol. Intervenție pe care președintele Klaus Iohannis nu a avut-o, motivele tăcerii sale nici că mai trebuie, cred, căutate prea mult.

În aceeași manieră, a monitorului care îl bate la palmă, în mod sistematic pe elevul problemă al UE, s-a comportat și Manfred Weber, altminteri și candidat al PPE la președinția Comisiei Europene, care a făcut următoarea declarație: „Socialiștii din România, ALDE din România nu joacă nici-un rol în partidele lor la nivel european, sunt suspendați, chiar excluși să stea la masă’’. Afirmații, și acestea, absolut revoltătoare, dar care, fără doar și poate, i-au convenit de minune (încă) președintelui Klaus Iohannis, candidatul cu căiță al PNL la viitorul scrutin pentru ocuparea fotoliului de la Palatul Cotroceni. Cu atât mai mult cu cât ultra-nepoliticosul musafir a prestat o osana de zile mari pentru PNL, numindu-l „un partid puternic”. Neștiind sau ignorând ce spun despre PNL sondajele de opinie făcute aici, la noi acasă.

Mergem, așadar, mai departe și, trecând pragul receptării strict emoționale a celor două declarații, judecăm lucrurile prin pconținutului mesajelor pe care cei doi limbuți domni au dorit să le transmită. Prilej cu care ajungem, în mod firesc și necesar, la constatarea că, de fapt, ele se refereau la două subiecte de maxim interes pentru România, stat membru cu drepturi și îndatoriri egale al Uniunii Europene. Este vorba despre: a) admiterea țării noastre în Spațiul Schengen, dat fiind faptul că am îndeplinit de cam ceva vreme condițiile necesare; și b) încetarea .. aplicării MCV-ului, care și așa, în cazul de față, a operat incorect și abuziv.

După care- pas cu pas, cum ar spune un clasic în viață- ajungem la constatarea că exact aceste două probleme i-a solicitat premierul Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis să le discute, deschis și argumentat, în discuția cu marii Uniunii Europene și ai statelor sale membre. Solicitare pe care  primul ministru a motivat-o prin aceea că Summitul de la Sibiu „trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni’’, rezultate în care „trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor’’.

Cum a răspuns Klaus Iohannis (încă) președinte al României și,zice-se, al tuturor românilor, acestei solicitări a primului ministru- al României nu al ,,guvernului meu’’!-, se cunoaște. A răspuns replicând cum că aceste chestiuni sunt pur tehnice și nu pot face obiectul Summitului. Declarație care se bate cap la cap cu o altă zicere a aceluiași domn care pretexta neinvitarea la summit a premierului Viorica Dăncilă prin aceea că ,,nu este vorba de nici-o rea credință și nici-o rea voință’’, ci de faptul că „pur și simplu aici(la Summit n.n.) este locul președintelui’’. Domnia sa neuitând să apese pe pedala lucrului bine făcut și clamând cu mult parapon:„Noi ne întâlnim aici ca să lucrăm’’.

Cum a lucrat (încă) președintele Klaus Iohannis și, mai ales, în interesul cui a lucrat și la Summitul de la Sibiu, vom vedea, foarte probabil,  cât mai curând. Până atunci,însă, eu zic  să ne gândim foarte serios cum și despre ce ar fi discutat Viorica Dăncilă, premierul României, cu distinșii interlocutori din arealul comunitar? Pentru a avea elemente edificatoare în acest sens putem revedea intervențiile pe primul ministru Viorica Dăncilă le-a avut, în mai multe rânduri, atunci când aceste subiecte foarte sensibile și de maxim interes pentru România și pentru români au fost abordate în Parlamentul European.

După care, în final, să aflăm și răspunsul la întrebarea-cheie: de ce  a fost exclusă Viorica Dăncilă să stea la masa summitului UE? Întrebare în care, după cum vedeți, nu am făcut decât să folosesc sintagma predilectă a unui distins și extrem de manierat musafir al Summitului UE de la Sibiu.

Autor: Șerban Cionoff

Sursa: Jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Acum ploua linistit… peste evenimente, proiecte, declaratii, Summit-ul de la Sibiu, Mitingul de la Iasi, Parada militara de la rusi organizata cu ocazia sarbatoririi victoriei impotriva Germaniei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cate eforturi (financiare, logistice, militare, strategii, echipamente, tehnologii) s-au consumat pentru a salva aparenta de normalitate, omenie, pace planetara. In op. pers. un pas extrem de important care demonstreaza ca se poate comunica pe fata pamantului
    din perspectiva limbajului multidimensional, semne bune de vindecare, evolutie in areal, Locul in care am vazut lumina zilei, Terra cea de toate zilele, in calitatea noastra de cetateni ai Terrei, casa noastra, a tuturor, oriunde ne-am afla. Ideal ar fi fost ca reprezentantii tarii, demnitari, reprezentanti ai mediului academic, etnii, culte, confesiuni, romani recunoscuti in lume pentru talent, performanta artistica, sportiva, stiintifica, sa stea la aceeasi masa, defileze pe acelasi covor, emita acelasi gand bun de pace, prosperitate, armonie, partea plina a paHarului. Constat progrese absolut remarcabile in materia artei de a iubi, percepe realitatea, coborind cu picioarele pe pamant cu constiinta treaza, mintea luminata, inima cea buna, sufletul impacat. Gandurile de inalta frecventa, elevate, rafinate, le absorb pe cele de frecventa joasa pe taramul unui T0 etern, temporo-spatial, asigurand climatul unei ere noi. Felicitari tuturor!

  • Va amintiti? Iisus afirma ca nu-i din lumea aceasta. In consecinta, fii lui Hristos nu sunt din lumea aceasta. Dar fii lui Satan? In logica simpla a lucrurilor, nu prea am fi din lumea aceasta. Venim aici, pe planeta pe cai care ni se descopera pe masura ce ne deschidem petalele ca floarea in lumina soarelui, dupa caz, cai naturale, artificiale, experimentale, constienti de faptul ca apartinem unor lumi, civilizatii, dimensiuni diferite. Venim aici sa invatam limbajul multiuniversal, in pace, lumina, iubire, apoi plecam cu lectiile invatate, cetateni de onoare ai universului. In urma noastra lasam o planeta curata, minunata, salvata de la extinctie, parerea mea chiar daca pare de SF, adevarul pur lumina din lumina Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, expresia existentei constiintei universale.

  • Agenda cu musafiri pe teritoriul Romaniei este in curs de desfasurare. Va lipsi Viorica si de la Vizita Papei, vizita considerata ACT POLITIC avand in vedere calitatea domniei sale de sef de stat suveran al Vaticanului care a refuzat sa acorde binecuvantarea papala unui vicepremier patriot, Matteo Salvini?!?!?! In Bulgaria vizita Papei a fost insotita de grindina cat oul, fenomene meteo extreme rasfrante si asupra Romaniei, dovada ca s-a recurs la armamentul geoclimatatic in scopul asigurarii unei portiuni de “cer senin” deasupra capului papal, oficialilor europeni invitati la Summit-ul de la Sibiu, tehnologie la care se recurge dealtfel de cand lumea in cazul campionatelor, paradelor, evenimentelor internationale. Clima noastra este temperat-continentala iar emisiile de carbon in teritoriu, locatie indepartata de Antarctica si ocean, nu manifesta potentialul de atingere a pragului critic responsabil de producerea unor astfel de fenomene. Defrisarile abuzive transforma Romania intr-un poligon experimental cu consecinte devastatoare in cazul utilizarii armamentului geoclimatic, dovada distrugerile provocate de recenta tornada de la Calarasi, modificarile climatice extreme resimtite de ani de zile cu atat mai mult cu cat timp de 3 luni pe teritoriul tarii de desfasoara Operatiunea “Atlantic Resolve”. Daca pentru un ACT POLITIC se pune in pericol viata oamenilor, echilibrul natural, inseamna ca lucrurile merg intr-o directie extrem de periculoasa, ireversebila. Vocea pe care o aud este vocea constiintei, in numele legii, adevarului, onoarei, mai presus de acestea, vocea lui Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat lumina din lumina. Nu trebuie sa fii profet ca sa intelegi parcursul si consecintele evenimentelor pe Agenda Globala cu mentiunea expresa ca efectul legii de bumerang guvernat de norma universala se rasfrange asupra celui care a generat cauza responsabila de producerea prejudiciului incomensurabil pe Terra. Adevarul tinut la secret se rostogoleste peste noi mai ceva ca tornada, piatra langa piatra nu va ramane, pentru numele lui Dumnezeu Lumina! Doamneee, apara si pazeste casa noastra, a tuturor, binecuvantata planeta!

  • iar mobilizare de forte, securitate, paza, protectie, cheltuiala, tensiune, toata luna mai, toata ziua, sfanta si binecuvantata clipa, tot o agenda, campanii, propaganda, iar ne crucim ca n-avem autostrazi, spitale, salarii, pensii, recolta, ca suntem analfabeti si impotenti din pdv functional etc. iaca cu ce ne pierdem timpul…

  • daca si asta-i teorie stiintifica sofisticata apai ne-am pierdut mintile di tat

  • La Sibiu, neomarxistii au venit, au vazut, au plecat, dar rahatul lor urat mirositor, tot ascuns sub pres a ramas!

  • Mai gina… iar ai intrat in criza…
    Spui lucruri “bune” si imediat derapezi in schizofrenie paranoida.
    Inainte de a posta scrie pe hartie ce vrei si incepe sa tai, sa ramana vreo 20-30 de cuvinte… cateva fraze.
    Da’ sa apui ceva nu de toate, ca-ntr-o cufureala pe strada…

  • De toate pentru toti: terestrii, extraterestrii, intraterestrii, doar suntem in aceeasi oala, campanie electorala, subsemnata din partea poporului chemat la urne. Sa ma urnesc da’ pe cine sa aleg?! De unde vine lumina?! De peste ocean, de la Ierusalim, din Antarctica – soarele cu halou de 22 de grade marca “Hermannstadt”, de la Vatican … din Gradina Maicii Domnului… Sfanta Buluceala pentru luat lumina, apa sfintita, voturi, binecuvantata buluceala in absolut toate ipotezele, mai mult sau putin controlate, mai mult sau mai putin constiente. Una e sa ne bulucim precum maimutele din comuna primitiva si cu totul altceva e sa ne manifestam pasnic, constient, precum mioarele pastorite de un baci intelept, pe-un picior de plai, pe-o Gura de Rai. Trebuie sa ne aduca cineva anume lumina, promita luna de pe cer, crestere economica reala din investitii, bunastare, prosperitate, ridicarea MCV-ului, aderarea la Schengen, moneda Euro, Europa fara viteze. Industria romaneasca “Un morman de fiare vechi” purtatoare de actiuni listate la Bursa genereaza profit externalizat… investitii in bungalouri, zmei si zmeoaice, prin Madagascar, mango in Costa Rica, Marea Britanie (pregatita ca o mireasa pt Brexit), Brazilia – Tel Drum II: la Mamaia, Carnaval, la Tataia, Judecata Dreapta! Miami, Monaco, St. Tropez, Panama ET C Paradisuri financiare, locatii exotice. “Iubirea nu se voteaza”, Placerea nu se fiscalizeaza – VIDEO CHAT la liber pe Pamantul StraBunilor. ANAF blocheaza conturilor firmelor romanesti, persoanelor fizice care nu genereaza “PLACERE”.
    De unde vine lumina? Luminita de la capatul tunelului? Cine ma lumineaza bine? Ca sa ALEG in cunostinta de cauza. Un paradox! Este atata lumina in jur, atata frumusete, fiecare tufis arde de indumnezeire, iar eu nu gasesc drumul catre URNA in “ceata deasa, vai ce ceata deasa, nu mai cunoastem drumul catre casa”, “Surasul Hiroshimei, Eugen Jebeleanu. Gandesc “in direct”.
    Un raspuns hibrid intr-un context planetar hibrid…

    WOW vs. VAI

    Aleg TO!

  • “TO” – un simbol interpretabil. A se intelege ca inclin catre un T ZERO. Multumesc!

  • noi ne intalnim pe-aici ca sa gandim, impartasim cu drag din ganduri, lumina din lumina