Politică

Sentință istorică în Franța: Un agricultor a învins Monsanto, după o luptă de 10 de ani prin tribunale. Gigantul american, CONDAMNAT pentru otrăvirea chimică a francezului

Paul-Francois”Bolnav  în urma pesticidelor”, așa au descris multe ziare din Franța cazul lui Paul François, agricultorul  francez în vârstă de 51 de ani care a învins în instanță multinaționala Monsanto.

Lupta lui Paul François contra gigantului american Monsanto a început cu zece ani în urmă și s-a înceheiat joi, 10 septembrie, când Curtea de Apel din Lyon i-a dat, în sfârșit dreptate. Și a decis că multinaționala din SUA este vinovată de îmbolnăvirea bărbatului ca urmare a inhalării unei substanțe din erbicidul Lasso, folosit pentru culturile de porumb, relatează presa franceză.

Cofirmând sentința din prima instanță, din februarie 2012, Curtea de Apel din Lyon a acuzat Monsanto că ”a eșuat în obligația genereală de a informa, pentru că nu a respectat normele în materie de ambalare și etichetare a produselor”.

”Este o decizie istorică”, a comentat Paul François, intr-o conferință de presă. Pentru el, dar și pentru cei care luptă împotriva companiei care produce erbicide cancerigene, această sentință poate fi considerată punctul de plecare pentru o mișcare mai amplă, făcând o breșă în responsabilitatea gigantului american.

Paul François a simțit pe pielea lui otrava din pesticidele Monsanto la 27 aprilie 2004. Atunci a inhalat o doză mare de gaz toxic și a ajuns pe un pat de spital, scuipând sânge. A avut grave probleme de vorbire, dureri de cap și momente în care și-a pierdut cunoștința. A stat luni bune în spital, în comă, timp în care medicii au crezut că va pierde lupta cu viața. Și în care au făcut legătura între îmbolnăvirea lui și erbicidele Monsanto.

După ce a avut confirmarea oficială că monoclorobenzenul, prezent în procent de 50% în erbicidul folosit de el este responsabil de boala sa neurologică, a început bătălia legală.

Agricultorul francez a dat Monsanto în judecată, convins fiind că firma americană cunoștea perfect pericolele produsului său înainte de a fi interzis în Franța, în noiembrie 2007. Lasso a fost interzis în Canada din 1985 și din 1992 în Belgia și Regatul Unit.

Autor: Luciana Pop

Sursa: Active News