Politică

Senatul filipinez interzice mineritul în carieră deschisă: acesta nu rezolvă sărăcia, o perpetuează!

71694311-gerardo-ortegaCitiți aici declarația Senatului filipinez din 3 Aprilie cu privire la mineritul în carieră deschisă. Apoi întrebați-vă cam cu câte decenii este România în urma unor state ca Filipine, cel puțin din punct de vedere al viziunii asupra dezvoltării durabile:

Comunicat de presă

3 Aprilie 2014

”Opriți mineritul în carieră deschisă! Acesta nu rezolvă sărăcia, ci o perpetuează!” – senatorul Aquilino  Pimentel III a cerut astăzi unităților administrației publice locale să interzică “minieritul în carieră deschisă”, care a transformat terenurile agricole prețioase într-un peisajul selenar.

”Nu putem permite distrugerea nestingherită a resurselor solului și a apei pentru deschiderea de mine de suprafață. Este deplorabil și acest lucru nu trebuie să continue”, a declarant Pimentel, avertizând că  lipsa de acțiune în domeniul schimbărilor climatice va avea consecințe “catastrofale”.

Senatorul și-a exprimat dezacordul și în legătură cu operațiunile miniere la scară mică care folosind pompe de apă de înaltă presiune și de excavatoar pentru a dezgropa suprafețe mari de teren afectează perimeter agricole în vânătoarea după aur.

“Mineritul nu rezolvă sărăcia, o perpetuează. Beneficiază câțiva, dar distrugerea provoacată afectează comunități întregi, nu doar în această generație dar și pe cele viitoare” a spus el.

Declarația completă: www.senate.gov.ph/press_release/2014/0403_pimentel1.asp

Sursa: Mining Watch