Politică

Seful Institutului Elie Wiesel: Numele lui Petre Tutea nu poate fi dat nici unei strazi din Romania, a fost legionar

petre-tutea-620x264Alexandru Florian, directorul Institului Elie Wiesel, aflat in subordinea Primului Ministru, si unul din sustinatorii asa numitei legi antilegionari, a declarat la Realitatea Tv ca unul din cei care se incadreaza la aceasta lege este filosoful Petre Tutea. 

Din acest motiv, a spus Florian, institutul a cerut ca o strada din Timisoara sa NU poarte numele lui Petre Tutea, iar Primaria Timisoara a acceptat cererea. Florian a sustinut ca Tutea a fost un sustinator al Miscarii Legionare.

Nu trebuie sa fii facut ceva,  Tutea a sustinut prin idei Miscarea Legionara, a mai sustinut Alexandru Florian, intrebat in emisiune de ce crime se face vinovat filosoful.

Un nume de strada inseamna cult al acelei persoane, a mai spus Florian.


În 1933, Petre Țuțea a fost angajat prin concurs ca referent în Ministerul Industriei și Comerțului (ulterior devenit Ministerul Economiei Naționale) unde a avansat pînă la funcția de director de studii, funcția maximă pe care a deținut-o în cariera de economist apoi, între martie 1933 și decembrie 1934 a fost detașat în Germania la Agenția economică din Berlin (tot ca angajat al Ministerului Industriei și Comerțului și nu pentru studii la Universitatea Humboldt, unde ar fi fost trimis de către Alexandru Vaida-Voevod. Rechemat în Ministerul Economiei Naționale, centrala Industrie și Comerț, Petre Țuțea funcționează aici până la data arestării – 12 aprilie 1948. Deși doctor în Drept, se specializase în economie, conform vocației sale reale.

După 6 septembrie 1940 Conducerea Mișcării Legionare îi încredințează lui Țuțea funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale și, în această calitate, face parte din diverse delegații care au purtat negocieri economice la Berlin și la Moscova.

După Rebeliunea legionară este deținut pentru scurtă vreme în Lagărul de la Târgu Jiu, după care este eliberat și repus în funcție. După 23 august 1944, continuă să lucreze în același minister, la Direcția Încurajării Exportului, apoi funcționar în Direcția Studii și Documentare, pentru ca în final să lucreze în Direcția Acorduri, protejat de Lucrețiu Pătrășcanu contra epurărilor succesive din aparatul de stat. Două săptămâni după destituirea lui Pătrășcanu a fost arestat și Țuțea care, cu o întrerupere între 1953 și 1956, va fi deținut până în 1964.

Petre Țuțea a fost arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor. În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice. Suspectat de Siguranță, pentru “consolidarea” dosarului, lui Țuțea i se încredințează de către secretarul general al ministerului, Simon Zeigher, efectuarea unei lucrări privind participarea capitalului străin la dezvoltarea industriei petroliere din România, subiectul fiind considerat foarte tentant pentru “oficinele informative britanice”.

Petre Țuțea este anchetat până în 10 noiembrie 1948. Anchetatorii Securității sunt incapabili să probeze vreo încălcare a legii de către arestat, așa cum dovedește un referat din 10 decembrie 1949, semnat de căpitanul de securitate Nicolaescu Marin. În consecință se propune încadrarea arestatului în prevederile Ordinului 5/1948, categoria preventivi, vizând arestarea foștilor legionari.

Neputându-se reține în sarcina sa vreo acuzație dovedită, este trimis la închisoarea Jilava, unde rămâne până la 23 aprilie 1949. Este ridicat de la Jilava și transportat la închisoarea Ocnele Mari, fără ca situația sa de reținut să primească vreo clarificare. Aici este uitat până în noiembrie 1950 când este, oficial, internat prin Decizia M.A.I. nr. 193/1950, pe timp de 24 de luni, “pentru activitate legionară”, pedeapsa expirând la 29 noiembrie 1952. Conform obiceiului, a fost eliberat abia în anul următor, “cu o mică întârziere”, abia în 29 mai 1953.

Este arestat din nou în 1956.Tribunalul l-a condamnat, prin Sentința nr. 241/20 decembrie 1957, pe Petre Țuțea, “în baza art. 209, pct. 2, lit. a C.P., modificat prin decretul 469/57”, la “10 (zece) ani închisoare corecțională și 5 (cinci) ani interdicție corecțională pentru uneltiri contra ordinii sociale p.p. de art. 209, pct. 2 lit. a C.P., prin schimbarea calificării din art. 209, pct. 1 C.P., modificat prin Decretul 429/57, conf. Art. 292 C.J.M. și art. 306 C.Pr. Pen. În baza art. 25, pct 6 C.P. se confiscă averea totală personală a condamnatului Țuțea Petre. Conform art. 304 C.J.M. îl obligă la 500 lei cheltuieli de judecată.

Eliberat din detenție, în urma amnistiei din 1964, patru ani mai târziu, în primăvara lui 1968, lui Petre Țuțea i se întocmește o “fișă personală” (în cadrul unui “Referat cu propuneri de avertizare a numitului Țuțea Petre”)

„Dar, fire de boem, dominat puternic de eul său, n-a acceptat să intre în câmpul muncii pe lângă faptul că nu este dispus “să se bage slugă la dârloagă” (sic!) autocaracterizându-se ca om “inadaptabil la situația politică și economică actuală”.

Sursa: Flux24.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Romani,hai sa ne unim si sa luam atitudine ferma fata de actiunile antiromanesti ale jidanilor!Acest Florian si institutul sau jidovesc trebuie sa dispara imediat!Pina cind mai toleram ca niste jidani imputiti sa ne denigreze istoria si personalitatile pe care le-am avut?Pina cind vom tolera ca acesti jidani nemernici si sustinatorii lor sa ne interzica omagierea marilor oameni de stat-Antonescu, de pilda -sau a miscarii legionare?

 • Au ajuns jidanii sa ne rescrie istoria, sa ne spuna cine a fost mare roman si cine nu.
  Mare rusine …ii mai platim si de la bugetul statului.
  Pe noi ne intereseaza valorile romanesti, nu alea democratice (femeia cu barba, poponari, jidani etc.)

 • Si uite asa ne intoarcem la perioada cand comunistii evrei veniti cu tancurile sovietice, respectiv perioadacominternista,cand tov.Florian tatal,taia si spanzura…
  Dar sa nu uitam ca era perioada stalinista si nu anul 2015 si mai ales dupa o asa zisa revolutie anticomunista!
  BRAVOS NATIUNE!
  RUSINE dle. Florian!
  CE NASTE DIN PISICA,SOARECI MANANCA!

 • florian maica,ai scos pe televizor gamalia aia de capusor in care stau infipte cateva tulei uluite de tupeul care-l ai si te scremi ca un burete nebun sa convingi lumea ca cioara-i vultur… ))) Ogoaie-te bre slutule ca se vede de departe ca esti o schija desprinsa din branzaria evreiasca care vrea combinata cu mamaliga romaneasca pentru a umple stomacul american…)))

 • Ne meritam soarta, pentru ca suntem slugarnici si lasi. Dupa marea prosteala din Decembrie 1989, neam transformat in 25 de ani din popor biruitor,intr-o populatie umila,lasa la dispozitia capitalului speculativ si la cheremul intereselor altor state. Avem mari pacate ca natie, fratricidul(1907),iar tradarea umple istoria nostra milenara.

 • “Un tâmpit mai mare decât mine nu exista. Sa faci treisprezece ani pentru un popor de idioti. De asta am fost eu in stare” spunea Petre Tutea…iar eu cu naiva gândire credeam ca s-a inselat. Azi constat ca suntem de-a dreptul cretini sa acceptam un “recomandările” unui institut plătit de romani ca sa facă carpa de sters pe jos istoria unui neam. Dar am o întrebare ( retorica): Daca cataloghez ceea ce se întâmplă palestinienilor in Gaza drept genocid …sunt antisemita?

 • Stiti pana cand se va intampla ca alogenii, veneticii, strainii si in general toti vrasmasii ne vor denigra? Pana cand printre altele, Romanii vor avea curajul opiniei semnand cu numele propriu, real si nu cu pseudonime ridicole, multe doar niste maimutareli ‘englezite” Cand pretinzi actiune, da dovada de curaj si spirit de sacrificiu…altfel ‘sa facem ceva” inseamna “faceti voi ceva” si eu doar comentez ce vad la televizor. LA REVOLUTIE NU MAI MULT DE 5000 DE OAMENI AU RISCAT CEVA…RESPECTIV VIATA! restul, chibiti de ocazie, telespectatori! Iar mai tarziu 80% dintre Romani si-au batut joc de tot si toate votand UN KGB-ist ca presedinte si o tarla de politruci comunisti in parlament…
  Asa ca dragi “iubitori ai traditiilor Romanesti”, intai de toate curajul si cinstea personala sa se vadeasca si doar apoi pretindeti altora! Va place Tutea Codreanu, Voiculescu Ogoranu ? Bine. Urmati-le exemplul sau taceti! Decenta nu a omorat pe nimeni !Restul …DESERTACIUNE!

 • @ Anca
  Ii dau dreptate lui Tutea sa ne faca “un popor de idioti” dupa cele ce a patimit in inchisorile comuniste fara a i se spune de ce se facea vinovat.
  Aceleasi sentimente traia Antonescu la executia lui (“iar tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici cenusa mea”), dupa ce, arestat de comunisti si oamenii regelui in 1944, fusese predat rusilor, adica tocmai celor impotriva carora luptase pentru refacerea granitelor amputate in 1940; o mai mare umilinta pentru acest mare general al armatei romane nu cred ca se putea. Mare patriot fiind, a acceptat sa preia conducerea tarii in 1940, dupa pierderea Basarabiei, Bucovinei, Cadrilaterului si a unei parti din Transilvania (in conditiile in care partidele politice nu nu acceptase sa-si asume raspunderea, iar casa regala era total depasita de evenimente), cu scopul, recunoscut de altfel, de a reface granitele tarii asa cum fusese stabilite dupa 1918.
  Drept recunostinta a fost “gratulat” cu umilinta de a fi timp de 2 ani prizonierul celor pe care-i casapise intre 1941 si 1944.

 • le bag in piz. masii pe toate leprele care nu iau pozitie, fi-le-ar capu’ al dracu! mai roman ca tzutea n-am vazut si n-am auzit! cum adica, n-am voie in tara mea sa pun numele unei somitati ca nume al unei strazi ? hai sictir, ci tot cu elie wiesel care m-a insultat in parlament!

Abonează-te la newsletter