Politică

Sebastian Ghiță și perdelele lui de fum

Există multe contradicții în știrile pe care le primim în ultima vreme despre Sebastian Ghiță. De aceea, dacă dorim să nu ne lăsăm intoxicați, e bine să ne rezumăm la fapte și să prezumăm că tot ceea ce ne transmit apropiați ai lui Ghiță care l-au întâlnit recent reprezintă părți dintr-un plan de comunicare complex, menit nu atât să clarifice lucrurile cât să le dirijeze pe un anumit făgaș.



Cea mai frapantă știre este aceea că Ghiță nu ar prea fi la curent cu ceea ce se petrece în România. Că, din motive de protecție, nu folosește aparate electronice (probabil pentru a nu putea fi localizat după IP sau prin intermediul unor tehnici specifice serviciilor secrete, pe care se presupune că le cunoaște foarte bine).

Eu nu cred absolut deloc în această poveste. Se știe, și nu de ieri, de azi, că informația este vitală nu doar în caz de război ci și pe timp de pace. Iar metodele de a o obține au câștigat atât de mult în diversitate și rapiditate încât este practic imposibil, dacă vrei să te informezi de pe Internet păstrându-ți anonimatul, să nu reușești.

Iar eu sunt sigur că Sebastian Ghiță, în singurătatea lui sufocată de întrebări, disperări și speranțe, este avid de fiecare cuantă de știre de acasă ce i-ar putea influența soarta.

„Se teme pentru viața lui” – ni se spune. Asta cred.

„Și se protejează la maximum nedivulgându-și actualul domiciliu, ferindu-se de Internet, de aplicațiile de pe telefonul mobil și de tot ceea ce le-ar putea furniza dușmanilor săi piste de atac”. Hmmm! Aici cam scârțâie!

Adică Antena 3 reușește să-l localizeze și chiar să-l filmeze cu mijloacele ei jurnalistice, iar niște killeri de profesie s-ar înpotmoli în precauțiile sale „electronice”.

Adică își închipuie cineva că Dan Andronic și Bogdan Diaconu, cei care l-au întâlnit cel mai recent pe Sebastian Ghiță la Belgrad, nu au fost urmăriți pas cu pas și cuvânt cu cuvânt de „inteligenți” de-acasă dotati cu tot ce trebuie pentru un filaj mai ceva ca-n filmele cu James Bond?

Să fim serioși!

În mai puțin de o săptămână de la eliberarea sa din arest, au devenit publice două Întâlniri ale lui Ghiță cu oameni de-ai lui, presupuși de încredere: Andronic și Diaconu.

Bogdan Diaconu declară: „Sebastian Ghiță a plecat în decembrie pentru că se temea pentru viața lui. Va demonstra că tot ce a spus e adevărat și va aduce toate dovezile necesare”.

Dan Andronic întărește cele de mai sus: „Mai are ceva „marfă”? N-am  primit niciun răspuns… Dar eu știu că mai există”!

Tot Dan Andronic, răspunzând unei intrebări a lui Victor Ciutacu, precizează: „Mi-a spus că nu l-a contactat nimeni din partea autorităților române să discute despre situația lui”.

În aceste replici pare a fi una dintre chei. Un fel de ultimatum pentru negocieri, adresat SRI și DNA.

O altă cheie, regăsită în ambele mărturii (Andronic și Diaconu), este numele lui Ion Cristoiu, indicat de Sebastian Ghiță ca singurul ziarist căruia ar accepta să-i acorde un interviu.

Acest detaliu pare a fi un element de inițiativă, o încercare a lui Ghiță de a demonstra că el conduce jocul, că e hotărât să meargă până la capăt și, iată, chiar are pregătiți pașii următori.

Că Sebastian Ghiță se simte amenințat nu mi se pare deloc o exagerare. Cred însă că se află sub o protecție mult mai solidă decât aceea pe care i-o asigură precauțiile despre care ne vorbește Dan Andronic. Și mai cred că mărturiile publice ale celor doi care s-au întâlnit cu el  vor să indice faptul că, deja, ouăle au fost puse în mai multe coșuri. Așadar, o eventuală lichidare, acum, a lui Sebastian Ghiță, pentru a opri valul de dezvăluiri, ar fi tardivă.

Ne întrebam cum va acționa Ghiță după eliberarea din arestul de la Belgrad și recâștigarea dreptului de a vorbi. Iată că avem un prim răspuns: deocamdată, acționează prin intermediari.

Mult mai interesant și substanțial decât ce ne-au povestit cei doi despre întâlnirile lor cu Ghiță este ce nu ne-au povestit despre acestea. Că doar Ghiță nu și-a asumat riscul de a se vedea cu ei doar pentru a-i trata cu un pahar de vin și a evoca strategii de luptă din baschet.

Muniția jurnalistică pe care Dan Andronic a primit-o cu această ocazie, indicațiile cu care a fost înarmat Bogdan Diaconu pentru a capacita pe cine trebuie din tabăra lui Ghiță de-acasă, vor produce efecte vizibile în săptămânile următoare.

Așadar, să nu ne luăm după perdelele de fum ale lui Sebastian Ghiță că s-ar fi rupt de realitățile din țară și că tot ce-l mai interesează acum este să-și apere pielea ascunzându-se și devenind taciturn.

Eu știu așa: când oamenii sunt slabi, bravează pozând în agresivi și hiper optimiști. Și invers.

Senzația de timorare și pasivitate, pe care reportajul lui Dan Andronic o transmite despre Sebastian Ghiță, pe mine mă duce cu gândul la ceva care mocnește și așteaptă doar un vânt prielnic ca să irumpă.

Sursa: Contele de Saint Germain