Politică

Se schimbă garda la Bruxelles. Pleacă PPE de la conducerea Comisiei Europene, iar Europa va lua lumină de la Paris!

Merkel și PPE conduc destinele Europei de mai bine de 10 ani, iar în acest an se anunță schimbarea. Uniunea Europeană nu va mai lua lumină de la Berlin, se întoarce spre Paris. Mișcarea lui Macron cu crearea unei noi formațiuni europene pe fundamentul ALDE pare să fie un game changer în politica europeană. O alianță între socialiștii europeni și grupul nou format de Macron i-ar trimite pe cei de la PPE în opoziție după mult timp în care ei au condus Comisia Europeană.Cum schimbă acest lucru jocurile la București

În primul rând, lucrurile intră în linie dreaptă pentru alegerile prezidențiale. Cu Cioloș într-un post cheie la Bruxelles în partidul lui Macron, Dan Barna are cale liberă spre candidatură. Cel mai probabil vom avea o finală Iohannis – Barna. Actualul președinte fiind susținut de Germania, iar Barna de către Franța via Cioloș.

Cu un PPE în opoziție, glasul PNL, PMP și UDMR se va auzi tot mai slab. Vom primi mai puțină anti-corupție, dar vor compensa cu egalitate de gen și propaganda LGBTQ.

În România, susținătorii PPE s-au activat deja și ne anunță că Grupul Popularilor Europeni este ”partidul care a sprijint mereu România” și că există riscul să piardă șefia Comisiei Europene

”Colaborarea dintre grupul lui Macron și socialiști este mult mai strânsă decât colaborarea lor cu PPE. Am văzut asta în fiecare zi în negocierile pentru formarea majorității. Acest lucru nu este surprinzător. Emmanuel Macron însuși a fost membru al Partidului Socialist din Franța și a fost ministru în Guvernul președintelui socialist al Franței, Francois Hollande.

Acest lucru nu este surprinzător, dar este grav pentru România. Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu România. PPE a luptat pentru statul de drept din România, în timp ce socialiștii europeni erau la braț cu PSD.

PPE a susținut-o pe doamna Kovesi, în timp ce socialiștii europeni au votat împotriva ei. Sigur că și Guvernul Franței a votat împotriva ei în Consiliu. Socialiștii europeni au fost apărătorii PSD-ului și vor fi in continuare, după o scurtă “înghețare a relațiilor” pe durata campaniei. Acest subiect merită monitorizat deoarece este foarte important pentru România” – Siegfried Mureșan europarlamentar PNL

Franța vs. Germania

Conflictul Germania – Franța este unul complex pentru că stabilește traiectoria UE pentru următorii ani. Dacă Macron reușește să-și pună un om la Comisia Europeană, atunci Merkel va pierde tot în Germania, singura ei armă la nivel național fiind retorica ”noi controlăm UE”.

Cel mai probabil, războiul Franța – Germania va consuma un episod important și în România, în lupta pentru prezidențiale între Barna și Iohannis.

Dacă la europarlamentare românii au votat pentru mai multă UE, să vedem ce vor alege la prezidențiale.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Oricum s-ar schimba progresistii intre ei la Bruxelles, ai nostri politruci tot slugoii lor vor fi si la fel de abitir vor instraina pe mai nimic resursele tarii! Asa ca, pe romanii de rand nu ar trebui sa-i bucure deloc schimbarea progresistilor intre ei, ci doar destramarea acestei infectii neomarxiste, numita UE!

 • PPE nu e un partid.
  E o structura nedemocratca, unde parlamentarii unei tari sunt obligati sa voteze imoptriva poporului lor.
  E o mafie.
  Ce parlamentar refuza sa voteze, e exmatriculat.

  La fel in toate parlamentele mari.
  E o dictatura, parlamentarii sunt ca si copi la gradinita, stau si tac, ridica mana can li se cere.

Abonează-te la newsletter