Politică

Scrisoarea de adio a unui bunic, către nepoții săi

buniculTot mai multe familii aleg să aibă un copil cât mai târziu după căsătorie și îi privează pe părinți să devină bunici și să se bucure de nepoți. De multe ori se întâmplă ca nepoții nici să nu și-i amintească pe bunici și să trăiască fără să aibă parte de această relație specială.

Cazurile în care unii oameni ajung să își cunoască nepoții, să îi vadă crescând și apoi să se bucure chiar și  de strănepoți sunt din ce în ce mai rare. Oricine a trăit cu sfaturile bunicilor  și le amintește cu drag.

James Flanagan, un irlandez din West Long Beach, le-a lăsat nepoților săi o scrisoare emoționantă de adio, chiar cu câteva luni înainte să moară de atac de cord, la 72 de ani. Fiica sa, Rachel, l-a determinat să scrie aceste rânduri, în care să le povestească nepoților despre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat de la viață.

Acum câteva zile, de Sfântul Patrick, huffingtonpost.com a postat scrisoarea emoționantă a bunicului care a  folosit și câteva dictoane irlandeze, din locul său de origine, despre care spune că „acolo s-a născut sufletul familiei noastre”.

Pe 8 aprilie 2012, în ajunul celei de-a 72-a aniversări, Flanagan a scris:

1„Fiecare dintre voi este un dar minunat de la Dumnezeu, familiei și întregii lumi. Amintiți-vă întotdeauna asta, mai ales atunci când vânturi reci de îndoială bat asupra vieții voastre.

2. Nu vă temeți…de cineva sau de ceva, atunci când vine vorba să vă trăiți viața din plin. Urmați-vă speranțele și visurile, indiferent cât de greu le-ar putea părea unora. Prea mulți oameni nu fac ceea ce ar trebui să facă din cauză că le pasă ce aud de la alții. Amintiți-vă: dacă nu vă aduc supă de pui atunci când sunteți bolnavi, atunci ei nu contează. Cel mai rău lucru este să vă uitați în spate și să regretați ceea ce nu ați făcut. Asumați-vă riscuri și faceți greșeli.

3. Oricine este doar o persoană obișnuită în lume, chiar dacă are impresia că purtând o anumită pălărie  sau având un titlu este diferit și deține puterea. Nu credeți asta. Și ei au aceleași îndoieli, temeri și speranțe.

4. Faceți o listă cu lucrurile pe care ați vrea să le faceți și locurile pe care ați vrea să le vizitați. Stăpâniți o limbă străină. Întâlniți pe cineva și învățați ceva util, la care să excelați. Nu amânați. Nu există nici mâine, nici poimâine, nici un moment potrivit pentru a începe ceva, cu excepția celui de acum.

5. Țineți cont de sfatul irlandez: Laudă copilul și el va înflori.

6. Fiți buni și ajutați-i pe oameni-mai ales pe cei slabi, fricoși și copiii. Toată lumea are o durere specială și are nevoie de compasiunea noastră.

7. Nu vă alăturați armatei sau oricărei organizații care vă antrenează să ucideți. Războiul este rău. Toate războaiele pornesc de la bătrâni care îi forțează sau îi păcălesc pe tineri ca să se urască și să se omoare între ei. Bătrânii supraviețuiesc, dar vieți nevinovate pier.

8. Citiți cărți, oricât de multe puteți. Ele sunt o sursă de bucurie, de înțelepciune și de inspirație.

9. Fiți sinceri.

10. Călătoriți, dar mai ales când sunteți tineri. Nu așteptați ca să aveți suficienți bani și nu amânați. Luați-vă un pașaport chiar astăzi.

11. Alegeți-vă locul de muncă sau profesia care vă place. Un loc de muncă trebuie să fie o bucurie. Feriți-vă să lucrați undeva doar pentru că acolo câștigați mulți bani. Vă va paraliza sufletul.

12.Nu țipați. Nu funcționează niciodată și îi afectează pe ceilalți, da și pe tine. De fiecare dată când am strigat, am eșuat.

13. Păstrați-vă promisiunile făcute copiilor întotdeauna. Nu spuneți „vom vedea”, atunci când vreți să spuneți „nu”. Copiii așteaptă adevărul, spus cu bunătate și dragoste.

14. Nu spuneți niciodată cuiva că îl iubiți atunci când nu este adevărat.

15. Trăiți în armonie cu natura. Îmbrățișați persoanele pe care le iubiți și spuneți-le cât de mult înseamnă pentru voi, nu așteptați până când este prea târziu.

La final, Flanagan nu uită să le sublinieze importanța recunoștinței față de tot ceea ce au în viață, printr-un dicton irlandez: „«Aceasta este o zi din viața noastră, și nu va mai veni niciodată». Trăiți-vă fiecare zi cu acest lucru în minte”.

Cum vi se pare gestul bunicului?

Autor: Mirabela Vlad

Sursa: yahoo.com