Analize și opinii Economie Politică

Scrisoare deschisă domnului prim ministru VVP

victor-ponta-basescu-cotroceni-octav-ganeaDomnule Prim Ministru Victor-Viorel Ponta,

Urmăresc cu deosebit interes şi mândrie proletară (ca şi domnul Zgonea, mâna dumneavoastră dreaptă, cea cu care vă scărpinaţi din când în când în ureche, ca să nu vă răniţi ca domnul Băsescu, băgând beţişorul invers) toate discursurile dumneavoastră şi aşa cum ne-a învăţat conducătorul nostru şi al dumneavoastră preaiubit înaintaş tovarăşul Nicolae Ceauşescu, am conspectat cu conştiinciozitate toate cuvintele dumneavoastră pline de înţelepciune.

Pot să raportez cu mândrie că din când în când îmi mai arunc ochii pe însemnări şi fac o sinteză a indicaţiilor venite din puţul gândirii dumneavoastră sistematizând şi clarificând pentru mine şi posteritate nestematele gândirii dumneavoastră. Aşa s-a întâmplat şi în acest weekend când am făcut o trecere în revistă a celor mai recente perle ale spiritului dumneavoastră şi recunosc că în prostia mea de om simplu neîncercat în lupta politică, nu am reuşit să pătrund în adâncul sensurilor genialelor dumnevoastră panseuri aşa că m-am decis să vă scriu pentru a mă lămuri.

Subiectul ultimelor intervenţii ale dumneavoastră a fost după cum cred că ştiţi, exploatarea gazelor de şist, a aurului de le Roşia Montana şi cutremurele din localitatea Izvoarele. Ca cetăţean devotat conducerii de partid şi de stat, vă rog să mă lămuriţi cu privire la unele aspect pe care nu le-am înţeles, pentru a putea şi eu la rândul meu să contracarez aşa cum cereaţi dumneavoastră miniştrilor acum câteva zile, pe duşmanii de clasă şi extremiştii care se pun în contra planurilor dumneavoastră.

1. Aţi declarat dumneavoastră că avem nevoie de extracţia gazelor de şist ca să ne cucerim independenţa energetică. Legat de această declaraţie, stimate prim ministru, toţi extremiştii mă întreabă, şi eu nu le pot răspunde:

– Cine a făcut evaluarea acestor zăcăminte, ce firmă, ai cui specialişti şi dacă aţi verificat informaţia din mai multe surse, sau dacă aţi cerut şi o altă verificare din partea unei alte firme, pentru a condirma sau infirma datele?

– Cine garantează că datele prezentate de cei care au făcut evaluarile sunt reale?Dacă dumneavoastră, primul ministru vă daţi cuvântul că datele sunt corecte şi că dacă îi lăsăm pe prietenii de la Chevron sau de aiurea să ne găurească pământul, noi o să trăim bine şi o să scăpăm de gazul rusesc care ne otrăveşte sufletele şi ne încălzeşte odăile, eu mă voi lua de gât cu toţi cei care nu vă lasă să dormiţi sau să mergeţi la Bruxelles;

– Care va fi cantitatea de gaze extrasă şi cât la sută va intra în centralele noastre? Duşmanii de clasă afirmă că noi am primi cam 3% din cantitatea extrasă adică atât cât să ne asigure pe 50 de ani independenţa brichetelor celor 5 milioane de fumători care astfel nu vor mai fi nevoiţi să cumpere brichete noi umplute cu gaz rusesc şi vor putea să şi le reîncarce pe cele vechi din gazul românesc care va face ţigarea mai sănătoasă şi vor realiza şi economii la bani;

– Este adevărat că dacă va începe exploatarea de gaze de şist românii vor bea numai bere şi vin ? Unii spun că astfel vom scăpa de grija apei care va fi folosită numai de cei care scot gazele cu ea şi fiecare român va bea numai alcool. Este adevărat că astfel vom scăpa de grija apei pe viaţă ? Dacă e aşa, e foarte bine pentru că astfel nu vor mai fi cutremure cum sunt la Izvoarele, din cauza apei rele după cum afirmă miniştii dumnevoastră şi seismologii. Dacă este aşa atunci să fiţi siguri că veţi fi sprijinit în demersul dumneavoastră de toţi românii şi vom lupta până la ultima picătură de apă împotriva eco-anarhiştilor şi extremiştilor care vor să ia coniacul de la gura copiilor noştri. Am doar o nedumerire: dacă nu vom mai avea apă în pământ sau va fi contaminată, viile şi prunii noştri cu ce vor creşte? Poate până atunci găsiţi dvs o soluţie, vorbiţi cu cei de la FMI să ne dea şi apă că ei are de toate şi nu e mare lucru să ne dea şi nişte apă pentru pruni. Nu e ici o problem o să plătim cu aurul de la Roşia Montana în prima lună, apoi mai vedem noi ce mai vindem;

2. Domnul ministru Costoiu a firmat şi dumnevoastră aţi confirmat că exploatările de petrol şi gaze prin metoda fracturării hidraulice nu sunt cauza cutremurelor, că este tehnic imposibil şi l-aţi concediat pe şeful IGR pentru că a luat în calcul această ipoteză. Foarte bine, aşa îi trebuie dacă vorbeşte prostii. Dar uitaţi că eco-anarhiştii ăştia nu îmi dau pace şi mă îndeamnă să vă întreb:

– Ce procedeu foloseste Chevron în România încât exploatarea gazelor de sist nu va provoca cutremure, dar provoacă în SUA, Polonia, Canada, Spania, si toate ţările care explorează sau exploatează gaze şi petrol prin acestă metodă? Vă rog mult stimate şi iubite prim ministru să îmi spuneţi cum se face că în toată lumea toţi specialiştii au constatat că există aceste efecte, dar la noi este imposibil tehnic. Nu e aşa că aveţi puteri supranaturale şi puteţi controla acest fenomen şi astfel românii dumneavoastră dragi nu vor păţi niciodată ce păţesc alte naţiuni anarhiste? Nu e aşa că toţi specialiştii din toate ţările sunt proşti numai ai noştri sunt deştepti şi ştiu ce nu ştiu altii? Bravo domnule prim ministru, îmi place cum gândiţi, îmi place că astfel demonstraţi tuturor că şcoala românească nu scoate tâmpiţi, aşa cum spun unii care nu iubesc acest popor;

3. Aţi afirmat, citez,: “Am văzut că e un grup extremist care încearcă să creeze o provocare şi violenţă la Câmpeni, în apropierea celor de la Roşia Montana. Vom avea grijă ca să nu lăsăm manifestarile extremiste şi violente să se întindă şi vom lua măsuri imediat”

Nu pot să nu remarc cu satisfacţie spiritul dumnevoastră de observaţie deosebit de dezvoltat, cum reuşiţi dumneavoastră să previzualizaţi ceea ce serviciile de informaţii şi organele reuşesc să descopere abia după ce îi atenţionaţi dumneavoastră şi să ia măsuri în consecinţă. Aproape că îl întreceţi pe domnul preşedinte care are câteva experienţe în domeniu, reuşind să prevadă câteva dosare spectaculoase încă înainte ca DNA să viseze la ele. Aveţi stofă de preşedinte stimate domnule prim ministru. Dar ca să pot face faţă întrebărilor celor care nu cred în puterile dumnevoastră extrasenzoriale, vă rog să mă lămuriţi şi pe mine:

– Ce înţelegeţi dumneavoastră prin extremist sau grup extremist?

– Unde aţi văzut acest grup, şi ce aţi făcut în acel moment? Bănuiesc că imediat ce i-aţi văzut pe anarhişti aţi sunat la 122 sau aţi chemat imediat SRI să îi identifice şi aresteze nu ? Dacă aţi procedat aşa, ne puteţi da detalii, câţi au fost, cum se numeau, ce strigau sau cum îi provocau la violenţă pe cetăţenii de bună credinţă?

– Ce măsuri veţi lua împotriva acelor extremişti şi dacă i-aţi văzut personal, de ce nu aţi luat măsuri pe loc, dându-le astfel posibilitatea să scape? Dacă vă vor acuza duşmanii politici de favorizarea infractorului? Ce veţi face cu respectivii extremişti după ce îi identificaţi ,vor fi şi ei demisţi şi îşi vor pierde locurile de muncă aşa cum aţi luat măsuri împotriva “extremistului” Marincea sau li se vor rupe picioarele cum s-a întâmplat cu “anarhistul” Ionuţ Şandru, cel care a avut proasta inspiraţie să iasă din casă ca să intraţi dumneavoastră în guvern?

– Când deputatul Cernea a fost bruscat de mineri la Roşia Montana, lucru văzut de toată ţara la tv, DE CE NU AŢI ANUNŢAT PE POST CĂ AŢI VĂZUT UN GRUP EXTREMIS LA Roşia Montana, de ce nu aţi cerut ministrului de interne să îi identifice pe vandali aşa cum aţi procedat în cazul ministrului Barbu?

– De ce sunt consideraţi extremişti, neo- anarhişti cei care luptă pentru sănătatea noastră? Să înţeleg că medicii care ne tratează în spitale şi încearcă să ne vindece sunt eco-anarhişti sau anarhişti pur sânge?

– Dacă românii care sunt împotriva exploatării gazelor de şist, sunt extremişti, nu e aşa că veţi cere întreruperea relaţiilor diplomatice, economice şi politice cu toate guvernele care au interzis exploatarea gazelor de şist în ţările lor? Aşa le trebuie mama lor de eco-anarhişti, că prea şi-au luat-o în cap. Noi românii nu vrem ca ţara noastră să fie confundată cu cele ale căror guverne s-au anarhizat şi nu urmăresc bunăstarea cetăţenilor lor. Propun să organizăm o demonstraţiei de protest la ambasadele Franţei, Bulgariei, Danemarcei, Olandei, Cehiei, Austriei, Germaniei, etc etc care au interzis sau au pus condiţii de mediu exploatării gazelor de şist;

– Dacă românii care cer interzicerea exploatării gazelor de şist, sunt cumpăraţi de ruşi şi Gazprom, atunci asta înseamnă că ăştia sunt bogaţi rău de tot dacă au reuşit să cumpere Franţa, Danemarca, Olanda, Wesfalia-Renania de Nord, Virginia, New Jersey, Ohio, New York, Pennsylvania nu ? De unde au comunioşrii ăştia atâtţia bani iar noi, sub măreaţa conducere a UE murim de foame? Nu contează, foarte bine, să luptăm împotriva imperialiştilor ruşi care nu se mai satură şi cumpără tot. O să ne alăturăm puhoiului de mineri din Roşia Montana şi o să protestăm cu ei în muzeul Roşia Montana. Am auzit că s-au luat măsuri s-au introdus televizoare, s-a tras cablu, s-au adus jocuri de şah, table, remi, cărţi de joc să băgăm un 66 că doar nu o să stam aşa ca şobolanii nu ? Unii din ei nu ştiu decât popa prostu, dar lasă că merge şi aşa chiar dacă nu suntem toţi popi. Să îmi spuneţi când veniţi pe la noi, să vă ţin un loc la masă.

4. Aţi recomandat membrilor guvernului să caute soluţii pentru cetăţenii din Izvoarele, propunând relocarea sau mai bines pus strămutarea lor, ca pe vremea stalinistă.

“Rog şi Ministerul de Interne, şi Ministerul Administraţiei, să fiţi pregătiţi în continuare dacă putem şi avem cum să-i ajutăm pe oamenii de acolo, inclusiv să vedem dacă-i convingem, dacă vor să-i relocăm, însă asta se poate face doar în dialog cu oamenii respectivi, sau repararea caselor. Vreau să-mi faceţi clar o propunere pentru următoarea şedinţă de guvern”

Extraordinar, minunată idée, numai dumneavoastră în mărinimia dumneavoastră vă puteaţi gândi la aşa ceva. Îmi amintesc de un prieten al lui tata mare care a fost şi el la fel ajutat, convins şi relocate la bărăgan de înaintaşii dumnevoastră. Tot aşa pentru că era extremist şi nu voia el să intre în coperativă. Superbă idée, sunteţi giugiuc!

Dar iarăşi sunt puţin în încurcătură şi nu ştiu cum să îi contracarez pe cei care mă întreabă, când Chevron şi celelalte 9 companii despre care vorbea preşedintele Băsescu vor începe explorarea şi exploatarea pe toată zona de sud a ţării ce veţi face cu cetăţenii din zonă, o să îi strămutaţi şi pe ei ? Dacă nu, o să vă învinuiască de discriminare şi tratament inegal, dacă da, UNDE ÎI VEŢI TRIMITE? În Spania, Italia, Franţa? La Ardeal să nu vă gândiţi că dacă veţi pune în aplicare şi regionalizarea ţării,(aşa cum vă cer patrioţii din UDMR) s-ar putea să nu primească viză. Deci domnule Prim Ministru, rog şi eu să luaţi măsuri din timp, să nu vă prindă exploatarea gazelor de şist aşa cum ne prinde în fiecare an iarna, nepregătiţi.

5. Acuma o întrebare, dar nu din măreţele dumneavoastră opere ci din ceea ce spun extremiştii ăia vânduţi ruşilor. Vorbeşte lumea pe la ţară, – e adevărat, lume needucată care în loc să îşi vadă de muncă, citeşte opere nealese de pe internet,-că cică procesul de exploatare prin fracturare hidraulică pentru fiecare sondă îşi pierde randamentul între 60-90% în primele 6 luni de exploatare ceea ce ar impune introducerea altor sonde în permanenţă. Este adevărat? Eu stau şi mă întreb, chiar dacă ar fi aşa, de ce se sperie lumea, că doar asta e de bine. Înseamnă că vom avea sondă lângă sondă, o treime din România ar arăta ca un arici şi asta e bine , pentru că toată lumea ştie că nici vulpea nu se pune cu ariciul din cauză că nu poate să îl prindă că se înţeapă .La noi la ţară, lumea zice că vulpea impinge ariciul la apă ca să se desfacă şi să îl mănânce dar la noi nu o să se poată aşa ceva că nu o să mai avem apă nu? Doamne cum găsiţi dumneavoastră stimate şi iubite prim ministru, soluţii la toate. Cred că în curând se va schimba şi tematica folclorului autohton. Pe timpul înaintaşului dumenvoastră se cânta un cântec “b m-am născut printre morminte. Datorită înşelepsei politici a domniei voastre se va cânta “ m-am născut printre sonde , sau m-am născut la un cutremur!” Înălţător, ba nu, abisal!

Cam astea sunt problemele şi întrebările la care nu ştiu cum să le răspund extremiştilor şi eco-amarhiştilor. Ce spuneţi, mă scoateţi din încurcătură? Vă rog eu mult, haideţi că dau un zaibăr făcut de anul ăsta, până încep exoploatările şi în Oltenia şi se contaminează şi Izvarna. A, să nu uit, uite un vecin mă întreabă de câteva zile ce ştiu despre tehnica prospectării terenului prim metoda cutremurelor induse cu nişte cutiuţe mici? Eu habar nu am şi nu ştiu de ce mă întreabă, dar mă gândesc că îl intrebaţi dumneavoastră pe ministru ăla deştept care le ştie pe toate şi spune el, că îmi place cum spune el “tehnic exclus!” Are şarm băiatu, să îl pupaţi din partea lui Bella căteluşa mea că l-a văzut şi a zis că e frumuşel, ridică coadă de câte ori îl vede la tv.

Şi în final, dar nu înainte de a vă asigura de stima şi dragostea noastră adică a mea şi a lui Bella şi de sprijinul nostru necondiţionat, din partea lui Bella care vă urmăreşte cu ochii umezi de fiecare dată, o întrebare, legată de exploatările de la Roşia Montana, şi din toată ţara:

DE CE ACUM, DE CE CHEVRON ŞI RMGC, DE CE ÎN CONDIŢIILE ASTEA?

Vă pupă Bella, eu vă salut tovărăşeşte!

PS: Dacă România va fi împânzită de exploatări şi sondele vor fi ca ţepii de la arici, noi unde vom mai locui stimatul meu conducător? La această întrebare vă pot ajuta să răspundeţi şi colegii de guvernare şi cel de coabitare.

Autor: Marin Neacsu
Sursa: In cuiul catarii

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu